40-vuotias musta mies kuoli ruokakaupan vartijoiden pahoinpitelyyn – Protesteja puhkesi eri puolilla Brasiliaa

Mielenosoittajat huusivat muun muassa Black Lives Matter -iskulauseita ja hyökkäsivät paikallisiin ruokakauppoihin.

Tuhannet osoittivat mieltään rasismia vastaan São Paulossa 40-vuotiaan João Alberto Silveira Freitasin kuoltua Carrefour-supermarketin vartijoiden pahoinpitelyssä. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Eri puolilla Brasiliaa on järjestetty protesteja sen jälkeen, kun musta mies kuoli vartijoiden pahoinpitelyyn Porto Alegren kaupungissa maan eteläosassa.

Carrefour-ruokakaupan turvamies löi 40-vuotiasta hitsaria João Alberto Silveira Freitasia useita kertoja kasvoihin samalla, kun toisen ruokakaupan vartija piti tätä paikoillaan. Mies menetti tajuntansa ja kuoli tapahtumapaikalle elvytysyrityksistä huolimatta.

Pahoinpitelyä edeltävät tapahtumat eivät ole tarkasti tiedossa. Poliisin mukaan mies olisi uhannut ruokakaupan kassaa, joka soitti paikalle turvamiehet.

Välikohtauksesta levisi silminnäkijän kuvaama video, joka johti protesteihin ja levottomuuksiin ympäri maata.

Uhrin ystävä on kertonut paikalliselle G1-kanavalle, että Silveira Freitas olisi huutanut, ettei saa henkeä vartijoiden lyödessä tätä. Miehen sanat herättivät mielikuvia mustan yhdysvaltalaismiehen George Floydin kuolemasta toukokuussa, kun tämä tukehtui hengiltä poliisin pitäessä polvea hänen kaulallaan.

Tapaus synnytti laajoja rasismia vastustavia Black Lives Matter -mielenosoituksia ympäri Yhdysvaltoja.

Protestit yltyivät myös hyökkäyksiksi Carrefourin liikkeisiin. Kuva on São Paulosta. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Mielenosoittajat hyökkäsivät Carrefour-kauppoihin

Suurkaupunki São Paulossa noin tuhat protestoijaa marssi sisälle paikalliseen Carrefouriin ja tuhosi siellä muun muassa ikkunoita ja myyntituotteita.

Myös pääkaupunki Brasiliassa sekä Rio de Janeirossa ja Belo Horizontessa nähtiin protesteja ruokaketjun kauppojen luona.

Mielenosoittajat muun muassa estivät ihmisiä astumasta sisään kauppaan ja huusivat Black Lives Matter -iskulauseita.

Erityistä suuttumusta mielenosoittajissa herätti se, että välikohtaus sattui lähellä päivää, jonka on tarkoitus nostaa esille mustien kulttuuria.

– Jokaisena päivänä tämän maan rasistiset rakenteet tekevät brutaaliudesta meille normin, totesi aktivisti Raull Santiago Twitterissä.

Molemmat vartijat on pidätetty. Ranskalaisomisteisen Carrefourin Brasilian toimintojen edustaja on myös pahoitellut tapahtumia. Yritys lupasi toimia, jotta tapaukseen liittyvät henkilöt saadaan vastuuseen.

Toinen pidätetyistä oli sotilaspoliisin jäsen, joka työskenteli osa-aikaisesti surpermarketissa.

Carrefour kertoi myös päättäneensä sopimuksen yrityksen kanssa, joka oli palkannut vartijat töihin. Se lupasi lisäksi kouluttaa henkilökuntaansa rasismista.

Mielenosoituksessa São Paulon modernin taiteen museon edustalla vaadittiin oikeutta João Alberto Silveira Freitasille, joka kuoli vartijoiden pahoinpitelyyn Carrefour-kauppaliikkeessä. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Maan johto kiisti rasismin olemassaolon

Brasilian oikeistopresidentti Jair Bolsonaro kommentoi tapahtumia epäsuorasti toteamalla, että Brasilian ongelmat ovat suurempia kuin "rasistiset ongelmat". Hänen mukaansa Brasilian suurin ongelma on "poliittinen ja moraalinen korruptio".

– Olen värisokea: kaikki ihmiset ovat minulle samanvärisiä. Mikään ihonväri ei ole parempi kuin toinen, on hyviä ihmisiä ja pahoja ihmisiä, Bolsonaro kirjoitti.

Bolsonaron valkoinen varapresidentti Hamilton Mourão taas totesi, ettei Brasiliassa ole rasismia, vaan sitä yritetään "tuoda maahan".

Tosiasiassa monet aktivistit ovat nostaneet esille, että Brasilian musta väestö kokee yhä laajaa syrjintää, jonka juuret ovat orjuuden ajassa. Brasilia oli yksi viimeisistä valtioista, joka luopui orjakaupasta.

Maan tunnetuimpiin rasismin vastaisiin aktivisteihin kuuluva filosofi Djamila Ribeiro on todennut, että mustia syrjiviä rakenteita esiintyy niin politiikassa, oikeuslaitoksessa, yrityksissä kuin mediassa.