Hyppää sisältöön

Attendo hankki kevään kriisissä suojavarusteita, mutta kunnat eivät ole maksaneet niistä – hallitus on puuttunut asiaan

Valtio korvaa suojavarustekulut kunnille, joiden pitäisi tilittää ne eteenpäin Attendolle.

Viime keväänä Attendo hankki ja jakeli kunnissa suojavarusteita, kun niistä oli kaikkialla pulaa. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallitus on puuttunut terveyspalveluyritys Attendon ja kuntien suojavarustekiistaan.

Viime keväänä Attendo hankki ja jakeli kunnissa suojavarusteita, kun niistä oli kaikkialla pulaa. Attendo on useissa tapauksissa oikeutettu saamaan korvauksia toiminnastaan, mutta vain murto-osa kunnista on ollut yhtiön mukaan halukas maksamaan.

Hallitus on puuttunut kiistaan paimenkirjeellä eli kunnille annetulla ohjeistuksella, joka on laadittu yhdessä Kuntaliiton kanssa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi asiasta lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa. Voit katsoa ohjelman tästä linkistä.

– Olemme joutuneet puuttumaan tähän. Viestini on, että tätä määräystä tai ohjeistusta on noudatettava, Kiuru sanoo.

Periaatteena on, että valtio maksaa Attendolle kuuluvat rahat kunnille, joiden pitäisi tilittää ne eteenpäin. Ykkösaamussa esiin tulleiden tietojen mukaan maksuhalukkaita kuntia olisi ollut vain kaksi.

– Rahasta tämän taudin torjunta ei jää kiinni. Tautitilanteen vaatimat korvaukset maksetaan kunnille täysimääräisesti, Kiuru sanoo.

Kiuru sanoo, ettei osaa ottaa kantaa siihen millaisista tapauksista ja kiistoista on kyse. Kysymys on Kiurun mukaan vakava esimerkiksi siksi, ettei koronavirus pääsisi jylläämään hoivakodeissa.

– Jos suojauksesta aletaan yhtään tinkiä, näemme sen ei vain tautitilastoissa vaan valitettavasti myös kuolemia koskevissa tilastoissa. Suojaus on tärkeää, ja sen pitää pitää.