Hyppää sisältöön

Tampereen Tallipihan joulu avautui: 2-vuotias Oliver Kauppinen luuli Lassi-ponia lehmäksi, suklaata jonotettiin liikennevalon takana

Joulutapahtumat ja -markkinat tuovat joulutunnelmaa jo marraskuussa.

Oliver Kauppinen viihtyy eläinaitauksen luona. Äiti Hanna-Riikka Saarinen tuo joulukuusen sisään jo joulukuun ensimmäisenä päivänä. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Lehmä. Näin tuumaa 2-vuotias Oliver Kauppinen, kun hän katselee Tampereen Tallipihan eläinaitaukseen. Siellä paistattelevat huomion keskipisteenä Vilho-aasi ja Lassi. Lassin väritys on todellakin lehmänkirjava, mutta rapsutusmagneetti on itse asiassa poni.

–Tulimme katsomaan eläimiä ja myyjäisiä. Olemme jouluihmisiä, kertoo Oliverin äiti Hanna-Riikka Saarinen. Eemil-vauva nukkuu vaunuissaan eikä piittaa jouluhulinasta.

Edgar (edessä) ja Edwin (takana) Penttinen tykästyivät Lassi-poniin. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Nokialainen sisarusparvi, Edgar, Edwin ja Kerttu Penttinen, viihtyy myös eläinaitauksen tuntumassa. Pojat eivät tunnustaudu jouluihmisiksi, mutta isosisko on toista maata.

– Joulu on tosi tärkeä homma, sanoo Kerttu Penttinen.

Kerttu Penttinen teloi jalkansa voimistelussa ja nyt jalka on paketissa. Isovanhemmat kyyditsivät tyttöä lastenrattaissa. Kuva: Petra Ketonen / Yle
Vilho-aasi ja Lassi-poni asuvat Tallipihalla koko joulutapahtuman ajan. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Tallipihan joulu alkaa 21. marraskuuta ja jatkuu jouluaaton aattoon. Tallipihan isännöitsijä Tarja Lintunen arvioi joulunavauspäivän kävijämääräksi 5 000 ihmistä.

Takana on ennätysvilkas kesä. Tarja Lintunen uskoo, että tämän vuoden kävijämäärä nousee normaaliin 200 000:een, vaikka Tallipiha oli suljettuna viime keväänä kaksi kuukautta.

– Toivon turvallisia kohtaamisia ihmisten kanssa ja sitä, että ihmiset suosisivat ja arvostaisivat kotimaisia käsityöläisiä.

Opiskelukaverit Jasmiina Ahvenjärvi, Tiia Silván, Sara Weman ja Hanna Rautiainen jonottavat suklaakauppaan. Kukaan ei tunnustaudu ylenpalttiseksi jouluihmiseksi, mutta kaikki haluavat suklaata.

Porissa asuva Sara Weman on ensimmäistä kertaa Tallipihan joulussa.

– Olen kuullut ystävältä, että täällä kannattaa käydä.

Jasmiina Ahvenjärvi, Tiia Silván, Sara Weman ja Hanna Rautiainen ovat suklaan ystäviä. Kuva: Petra Ketonen / Yle
Suklaapuodin ovessa on liikennevalo, jolla estetään ruuhkat kaupan sisällä. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Yrittäjä Noora Viitaniemi on Tallipihan vakiokalustoa. Hän pyörittää omaa putiikkiaan ympärivuotisesti. Lisäksi hänellä on joulukauppa, joka avautuu nyt viidettä kertaa.

– Haluan luoda ihmisille joulutunnelmaa. Saa hidastaa, fiilistellä ja nautiskella.

Noora Viitaniemi myy joulukaupassaan 24 käsityöläisen tuotteita. Kuva: Petra Ketonen / Yle
Sami Salmi on keittänyt 60 litraa riisipuuroa. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Riisipuuroa on ollut tarjolla kahvilassa jo pari viikkoa. Kattilan takana seisova Sami Salmi on syönyt riisipuuroa itsekin joka päivä.

– En kyllästy riisipuuroon. Otan sen välillä kanelilla ja välillä ilman.

Tallipihan joulu on avoinna 23. joulukuuta asti. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Myös Tampereen Keskustorin Joulutori avautuu pian, mutta tällä kertaa vaiheittain. Puolet mökeistä avautuu lauantaina 28. marraskuuta. Kaikki mökit ovat avoinna perjantaina 4. joulukuuta alkaen.

Korjattu 23.11. kello 11.50: Haastateltavan nimi oli kirjoitettu väärin. Korjattu oikein Tiia Silván.

.
.