Matkustajat yöpyvät karille ajaneella Viking Gracella – laivaa ei siirretä ennen maihinnousua

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo Ylelle, että haveri johtui kovasta tuulesta.

Viking Linen matkustaja-alus Viking Grace on ajanut karille Maarianhaminan edustalla Ahvenanmaalla 21. marraskuuta 2020.
Viking Grace ajoi karille lähellä Maarianhaminan satamaa lauantaina 21. marraskuuta. Tältä haveripaikalla näytti. Video: Robert Jansson

Risteilyalus Viking Grace on ajanut karille Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. Matkustajat yöpyvät aluksella ja pääsevät huomenna sunnuntaina maihin, kertoo Viking Line Twitterissä.

Turma sattui lauantaina kello 14.10. Laiva ajautui karille Maarianhaminan satama-alueella vain noin puolen kilometrin päässä satamasta. Alus on lähes kiinni rannassa.

Matkustajille ilmoitetaan huomenna, millä aluksilla heidät kuljetetaan Suomeen ja Ruotsiin. Tilanne laivalla on Viking Linen mukaan vakaa.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sanoi Ylelle illalla, että matkustajat pyritään saamaan laivasta ulos aamu- tai keskipäivällä.

Sääolosuhteet näyttävät siltä, ettei laivaa voida huomenna hinata terminaaliin. Sen vuoksi Viking Line miettii nyt vaihtoehtoisia tapoja saada matkustajat maalle tämänhetkisestä sijainnista.

– Yksi vaihtoehto on niin kutsuttu skyway eli sellainen lasiputki, jota kautta yleensä mennään laivaan. Gracestahan ei ole nyt monta metriä maihin. Lupaan, että asia hoidetaan turvallisesti, Boijer-Svahnström kertoi iltakahdeksan aikaan.

Toimitusjohtaja Jan Hanses: Turma johtui myrskypuuskasta

Länsi-Suomen merivartioston mukaan aluksessa ei ole vuotoja eivätkä matkustajat ole vaarassa.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo Ylelle, että haveri johtui kovasta tuulesta.

– Tuuli oli puuskissa noin 30 metriä sekunnissa. Yksi myrskypuuska on työntänyt aluksen rantaa vasten, Hanses sanoo.

Ylen meteorologi Joonas Koskela vahvistaa tiedon puuskittaisesta tuulesta. Koskelan mukaan tuuli on turma-aikoihin puhaltanut sataman liepeillä puuskissa 26–27 metriä sekunnissa.

Kuva: Rea Lemström / Yle

Laiva oli matkalla Tukholmasta Turkuun. Laivalla on ensimmäisten tietojen mukaan 331 matkustajaa ja 98 henkilökunnan jäsentä. Laiva on ollut melko tyhjä, sillä enimmillään Viking Grace voi ottaa 2 800 matkustajaa.

Karilleajosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Merivartioston välittämässä kuvassa näkyy karille ajanut Viking Grace.
Viking Gracella matkustajana ollut Erkki Sillanpää kuvasi videon karille ajaneen laivan kannelta. Kuva: Merivartiosto & Video: Erkki Sillanpää

Viking Gracen lähdöt tänä iltana Turusta ja huomenna sunnuntaina Tukholmasta on peruttu. Viking Line ottaa yhteyttä matkustajiin. M/S Gabriella korvaa Viking Gracen maanantai-illasta alkaen.

Merivartiosto valmistautui evakuoimaan

Merivartiosto kertoo Twitterissä, että paikallinen meripelastuksen johtoryhmä organisoi ja valmisteli evakuointikeskuksen toimintavalmiiksi siltä varalta, että laivan kapteeni olisi päättänyt evakuoida matkustajat.

Merivartiosto mukaan paikalla on vartiolaiva Uisko, Maarianhaminan ja Kökarin partioveneet sekä Ahvenanmaan vapaaehtoiset meripelastajat. Myös Turusta lähtenyt erikoiskoulutettu meripelastusryhmä (siirryt toiseen palveluun)on myös saapunut Maarianhaminaan.

Merivartiosta aikoo seurata tilannetta läpi yön, ja pelastusyksiköt ovat valmiudessa koko ajan.

Otkes: Sään vaikutusta liian aikaista arvioida

Onnettomuustutkintakeskus Otkes kertoo Twitterissä, että se tekee alustavaa tutkintaa karilleajosta. Varsinaisen tutkinnan aloittamisesta päätetään muutaman päivän kuluessa.

Otkesilla on tutkintavelvollisuus tapauksista, jotka luokitellaan erittäin vakaviksi merionnettomuuksiksi.

– Kyllä nyt näyttää siltä, että Viking Gracen tapaus ei missään nimessä täytä erittäin vakavan onnettomuuden kriteereitä, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle.

Koska alus on aivan sataman tuntumassa, Otkesin asiantuntijat ovat päässeet nopeasti tutkimaan sitä. Alus ei vaikuta Nurmen mukaan saaneen isoja vahinkoja.

Veli-Pekka Nurmen mukaan sään vaikutusta onnettomuuteen on liian aikaista arvioida, sillä tapahtuman taustalla voi olla monta syytä.

– Kyllähän nämä ovat sellaisia aluksia ja tutut vedet, että siellä pitää myös erilaisissa tuulioloissa pystyä navigoimaan, Nurmi sanoo.

Karilleajo on Viking Linelle toinen lyhyen ajan sisällä. Viking Amorella otti pohjakosketuksen Ahvenanmaan saaristossa syyskuun loppupuolella.

Lue myös: