Hyppää sisältöön

Toimittaja onnistui kuokkimaan EU:n puolustusministereiden luottamuksellisessa videokokouksessa – kokeili onneaan Twitteristä löytämillään tunnuksilla

Toimittajan tempaus herätti hilpeyttä, mutta myös huolen kokousten tietoturvasta.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell pitää tiedotustilaisuutta videokokouksen jälkeen 20. marraskuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

– Tiedätkö, että olet tullut salaiseen kokoukseen?

Kysymyksen esitti EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell, kun alankomaalainen toimittaja Daniël Verlaan ilmestyi EU:n puolustusministereiden luottamukselliseen videokonferenssiin perjantaina.

RTL Nieuwsin (siirryt toiseen palveluun)toimittaja Verlaan oli Politico-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan nähnyt Alankomaiden puolustusministerin Ank Bijleveldin Twitter-tilillä tviitin, joka oli paljastanut kokouksen kirjautumisosoitteen ja osan PIN-koodia.

Verlaan onnistui arvaamaan usean yrittämän jälkeen kuusimerkkisen koodin viimeisen merkin. Twitterissä on jaettu videota, jossa mustaan paitaan pukeutunut toimittaja ilmestyy konferenssiiin hymyillen.

Videolla Verlaan vilkuttelee puolustusministereille ja sanoo:

– Olen pahoillani, olen toimittaja Alankomaista. Olen pahoillani, että keskeytin teidän kokouksenne.

Borrell vastaa Verlaanille sävyyn, jota Politico kuvailee kepeäksi - muttei täysin huvittuneeksi.

– Tiedäthän, että se on rikos? Sinun kannattaa kirjautua ulos äkkiä ennen kuin poliisi saapuu, Borrell sanoo.

Pian tämän jälkeen Verlaan hyvästelee ministerit ja häviää ruudulta.

Huoli tietoturvasta nousi heti

Videolla kuuluu, miten toimittajan kuokkavierailu huippukokoukseen otettiin vastaan nauraen. Välikohtaus on kuitenkin herättänyt myös huolta tärkeiden kokousten tietoturvasta.

Politicon mukaan perjantain kokouksessa puhuttiin muun muassa salaisesta dokumentista, joka käsittelee EU:hun kohdistuvia uhkia ja on pohja tulevaisuuden turvallisuusstrategialle.

Politicon haastattelemat diplomaattilähteet ovat kuvailleet välikohtausta "noloksi" ja todenneet, että ensi kerralla tunkeutuja voi olla hakkeri.

Kirjautumistiedot sisältänyt tviitti oli julkaistu sosiaaliseen mediaan ilmeisesti vahingossa. Politicon tietojen mukaan tviitti ehti olla näkyvissä vain hetken ajan ennen kuin se poistettiin.

Politicon tietojen mukaan komission virkamies on sanonut, että toimittajan tempaus oli "laiton" ja se raportoidaan viranomaisille.