Hyppää sisältöön

Karille ajanut Viking Grace saapui Turkuun

Risteilyalus Viking Grace ajoi karille lauantaina iltapäivällä Maarianhaminassa Ahvenanmaalla.

Viking Grace kuvattiin sunnuntaina aamulla Maarianhaminan satamassa. Kuva: Niclas Nordlund / Lehtikuva

Karille ajanut risteilyalus Viking Grace pääsi hieman ennen iltakahdeksaa sunnuntaina perille Turkuun, kerrotaan Turun satamavalvonnasta.

Viking Grace pääsi lähtemään Maarianhaminan satamasta hieman yhden jälkeen sunnuntaina. Laivalla oli noin 260 matkustajaa ja lähes koko miehistö.

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi sunnuntaina aamupäivällä, että ahvenanmaalaiset matkustajat ovat päässeet maihin ja ruotsalaismatkustajat kuljetetaan myöhemmin sunnuntaina Tukholmaan Viking Amorellalla.

– Ajamme omin konein Turkuun Viking Gracella. Sukeltajat tutkivat aluksen aamulla toisen kerran, ja viranomaisten mukaan alus on turvallinen matkustajille, sanoi Boijer-Svanström Ylelle aamupäivällä.

Tämän jälkeen alus siirtyy korjaustelakalle.

Lauantaina karille ajanut risteilyalus hinattiin varhain sunnuntaiaamuna satamaan. Alus siirtyi hinaajien avustamana laituripaikalleen Maarianhaminan satamaan ja kiinnittyi kello 3.40, Merivartiosto kertoi Twitterissä.

Karille ajanut Viking Grace -alus kuvattiin aamulla satamassa.
Lauantaina karille ajaneen Viking Gracen matkustajat Erkki Sillanpää ja Jani Suhonen kertovat tapahtumista ja laivalla olevien tunnelmista. Markku Sandell haastattelee.

Matkustaja: Yhtiö antanut vain vähän tietoa

Viking Gracella matkustaneen raisiolaisen Erkki Sillanpään mukaan laivalla oli koko haverin ajan rauhallista. Hän kertoi sunnuntaina puoliltapäivin, että aamupalan jälkeen matkustajat ohjattiin terminaaliin rekisteröintiä varten.

Sillanpää sanoi odotelleensa terminaalissa kolmisen tuntia aamulla, kunnes pääsi takaisin laivaan. Hän kuvailee tunnelmaa rauhalliseksi ja kertoi, että matkustajille oli tarjolla ruokaa.

Turkulainen Jani Suhonen puolestaan kertoi aamulla terminaaliin saapuessaan, että yhtiö on kuuluttanut tapahtumien etenemisestä aika ajoin. Hänen mukaansa yhtiön on antama informaatio on ollut kuitenkin vähäistä. Hän toivoi, että laivasta olisi päässyt pois jo lauantaina.

– En ole herännyt irrotusoperaatioon. Laivasta poistuessa poliisit olivat vastassa, valokuvasivat ja käskivät tänne odottamaan. Minulla ei ole tietoa, koska palaan takaisin laivaan, sanoi Suhonen Ylelle aamukymmeneltä.

Laiva ajautui karille vain puoli kilometriä satamasta

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Viking Gracen roottoripurje näkyi Maarinhaminassa Fyrvaktarvägenillä sijaitsevien talojen takana. Kuva: Markku Sandell / Yle

Risteilyalus Viking Grace ajoi karille lauantaina iltapäivällä Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. Laiva ajautui karille Maarianhaminan satama-alueella vain noin puolen kilometrin päässä satamasta. Alus oli lähes kiinni rannassa.

Yhtiön mukaan M/S Gabriella korvaa Viking Gracen maanantai-illasta lähtien Turusta.

Turman syynä ehkä tuulinen sää

Laiva oli matkalla Tukholmasta Turkuun. Laivalla oli 331 matkustajaa ja 98 henkilökunnan jäsentä.

Tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan sääolosuhteilla oli osuutta onnettomuuden syntyyn. Hänen mukaansa lopullinen syy tarkentuu tutkimusten edetessä.

Merivartiosto tutki aluksen lauantaina eikä havainnut siinä vuotoja. Viking Linen toimitusjohtajan Jan Hanses arvoi lauantaina haverin johtuneen kovasta tuulesta.

– Tuuli oli puuskissa noin 30 metriä sekunnissa. Yksi myrskypuuska on työntänyt aluksen rantaa vasten, Hanses sanoi lauantaina Ylelle.

Viking Linen matkustaja-alus Viking Grace on ajanut karille Maarianhaminan edustalla Ahvenanmaalla 21. marraskuuta 2020.
Viking Grace ajoi karille lähellä Maarianhaminan satamaa lauantaina 21. marraskuuta. Tältä haveripaikalla näytti. Video: Robert Jansson

Otkes: Merimatkustus ei ole muuttunut aiempaa vaarallisemmaksi

Onnettomuustutkintakeskus Otkes tekee haverista alustavaa tutkintaa. Varsinaisen tutkinnan aloittamisesta päätetään muutaman päivän kuluessa.

Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo Ylelle, että Amorellan ja Gracen karilleajo ovat ihan kaksi eri tapausta eikä niiden välillä ole yhteyttä.

– Ymmärrän, että matkustajia voi pelottaa tällainen. Sanoisin kuitenkin, että he voivat luottaa siihen, ettei suomalainen merenkulku tai matkustaminen ole muuttunut sen vaarallisemmaksi yhtäkkiä, Nurmi toteaa.

Otkes hankkii nyt lisää tietoa tapahtumien kulusta. Se arvioi muun muassa sääolosuhteita ja tutkii sitä, miten alusta on ohjailtu. Päätös jatkotutkinnasta tehdään todennäköisesti tiistaina tai keskiviikkona.

– On selvää jo tässä vaiheessa, ettei tämä ole erittäin vakava merionnettomuus. Meillä on kuitenkin mahdollisuus tutkia mikä tahansa merionnettomuus, jos me katsomme, että siitä on hyötyä turvallisuuden parantamiselle, Nurmi sanoo.

Viking Grace ajoi karille lähellä Maarianhaminan satamaa lauantaina iltapäivällä. Kuva: Niclas Nordlund / Lehtikuva
Paikan päällä työskenneltiin lauantai-iltana klo 19 aikaan. Kuva: Katarina Enberg
Laiva ajautui karille Maarianhaminan satama-alueella vain noin puolen kilometrin päässä satamasta Kuva: Rea Lemström / Yle
Työt aluksen läheisyydessä olivat käynnissä vielä yöllä noin kello kahden aikaan. Kuva: Markku Sandell / Yle
Laivan matkustajia alettiin päästää terminaaliin sunnuntai-aamuna vähän kello yhdeksän jälkeen. Kuva: Markku Sandell / Yle
Turkulainen Jari Markkanen oli viemässä ajoneuvoyhdistelmää Tukholmasta Turkuun Viking Gracella, kun matka tyssäsi haveriin. "Vapaapäivä meni", Markkanen kommentoi Maarianhaminan satamassa sunnuntaiaamuna. Kuva: Markku Sandell / Yle
Viking Grace kuvattiin sunnuntaina aamulla Maarianhaminan satamassa. Kuva: Niclas Nordlund / Lehtikuva

Lue lisää:

Merivartioston välittämässä kuvassa näkyy karille ajanut Viking Grace.
Viking Gracella matkustajana ollut Erkki Sillanpää kuvasi videon karille ajaneen laivan kannelta. Kuva: Merivartiosto & Video: Erkki Sillanpää

Korjattu 22.11. klo 12.50: Toisin kuin kuvatekstissä alun perin luki, kuvassa ei ole aluksen savupiippu vaan roottoripurje.

.
.