Guatemalassa jättibudjetin leikkaukset roihauttivat raivon – presidentin eroa vaaditaan ja parlamentti sytytettiin tuleen

Maan pääkaupungissa nähtiin lauantaina niin rajuja kuin rauhallisia protesteja.

Guatemalan parlamenttitalossa sytytettiin tulipaloja hallituksen vastaisessa protestissa lauantaina. Kuva: Esteban Biba / EPA

Keski-Amerikan Guatemalassa sytytettiin lauantaina tuleen maan parlamenttitalo. Kyse oli satojen ihmisten protestista, jossa vaaditaan presidentti Alejandro Giammattein eroa.

Poliisin mukaan protestissa pidätettiin yli 20 ihmistä ja lähes 50 loukkaantui. Samaan aikaan lähistöllä tuhannet ihmiset vaativat Giammattein eroa erillisessä, rauhallisessa mielenosoituksessa.

Presidentti Giammattei tuomitsi väkivaltaiset protestit lauantai-iltana Twitterissä.

– Teillä on oikeus osoittaa mieltänne, mutta emme voi sallia julkisen tai yksityisen omaisuuden tuhoamista. Rikollisiin toimiin osallistuneita rankaistaan lain täydellä voimalla, Giammattei kirjoitti.

Tarkkaa tietoa parlamenttitalon vahingoista ei ole, mutta ilmeisesti sisään tunkeutuneet mielenosoittajat eivät päässeet istuntosaliin asti.

Protestit laukaisi köyhän valtion historian suurin budjetti, joka hyväksyttiin parlamentissa tällä viikolla. Noin yhdentoista miljardin euron budjetin uusista menoista suuri osa osoitetaan uutistoimisto AFP:n mukaan infrastruktuurin parannuksiin ja sitä kautta suurten yritysten hyväksi.

Samalla budjetissa leikataan terveydenhuollon, koulutuksen ja oikeusjärjestelmän rahoitusta. Mielenosoittajat syyttävät hallinnon laatineen budjetin salassa koronaviruksen ja maata riepotelleiden hurrikaanien viedessä huomiota.

Koronapandemian päälle kaksi rajua hurrikaania

Tällä viikolla Iota-hurrikaani ja etenkin kuun alussa Eta-hurrikaani aiheuttivat laajaa tuhoa Keski-Amerikassa. Guatemalassa kuoli yhteensä noin 60 ihmistä ja useita on kateissa. Lisäksi kymmenientuhansien elanto tuhoutui maan pelloilla.

Tyytymättömiä Guatemalassa ollaan myös hallituksen toimiin koronavirusta vastaan. Parlamentti on päättänyt osoittaa noin 3,5 miljardia euroa koronatoimiin, mutta rahoista on hyödynnetty vasta noin kymmenesosa.

Noin kuudentoista miljoonan asukkaan Guatemalassa todetaan koronatartuntoja tällä hetkellä kuudensadan vuorokausitahtia. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia maassa on raportoitu yhteensä hieman yli 4000.

Presidentti Giammattei ja varapresidentti Guillermo Castillo ovat olleet julkisesti eri linjoilla niin budjetista kuin koronatoimista. Perjantaina Castillo ehdotti, että presidentti käyttäisi veto-oikeuttaan budjetin hylkäämiseksi ja molemmat eroaisivat. Giammattei ei ole kommentoinut ehdotusta.

Lue myös: