1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin koronarajoitukset otetaan vastaan yksityisillä liikuntapaikoilla – "Lajien välinen surffailu ei toistaiseksi ole mahdollista"

Pääkaupunkiseudun yksityisissä liikuntapaikoissa tiukennetaan koronavarotoimia.

koronavirus
Kirsi Hakala-Strengell ja Sakari Strengell harrastavat squassin lisäksi korona-aikan ulkoilua, kuntosalilla käynti on jäänyt pois.
Kirsi Hakala-Strengell ja Sakari Strengell ovat squashin lisäksi harrastaneet korona-aikana ulkoilua.Rinna Härkönen / Yle

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kunnallisissa liikuntapaikoissa astuvat voimaan uudet koronarajoitukset maanantaina 23. marraskuuta.

Rajoitusten myötä yli 20-vuotiaiden aikuisten harjoitukset päättyvät kolmen viikon ajaksi joukkue- ja kontaktilajeissa. Päätös koskee siis esimerkiksi kamppailulajeja, jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa ja salibandya.

Yksityisten liikuntapaikkojen koronatoimille voidaan antaa vain suosituksia, mutta monet yrittäjät aikovat tiukentaa varotoimiaan entisestään ensi viikolla.

Vaikka squash ja sulkapallo eivät nyt suurennuslasin alla olekaan, Helsingin suositulla pelipaikalla, Talihallilla, koronatoimissa ollaan oltu hyvissä ajoin etukenossa. Toimitusjohtaja Sari Niemistön mukaan altistusriskin kannalta ongelmallisia ovat ruuhkatilanteet kassalla tai pukuhuoneissa.

– Kannustamme verkkomaksamiseen euron alennuksella, jotta kontaktit kassalla vähenisivät. Lisäämme vaatenaulakoita pelikenttien laidoille, että kaikkien ei tarvitse mennä pukuhuoneeseen laisinkaan, Niemistö sanoo.

Pallohallilla asiakkaiden tulee pitää maskia aina kun ei pelaa, ja henkilökunta käyttää maskeja jatkuvasti. Sauna suljettiin lähikontaktien välttämiseksi jo pari kuukautta sitten, ja nyt kahvion paikoitusta harvennetaan entisestään.

– Yritämme vähentää ylimääräistä oleskelua hallilla.

Squashkoppien ulkopuolella on puhdistusvälineet, joilla asiakkaat saavat desinfioida ovet ja seinät.

Rosa Lång on käynyt Badminton United seurassa sulkapallon alkeiskurssin
Rosa Lång oli sunnuntaina Talihallilla pelaamassa sulkapalloa.Rinna Härkönen / Yle

Kamppailulajipiireissä kerrotaan, että uusien rajoitusten myötä kontaktit on pakko toistaiseksi karsia harjoittelusta. Espoo Thai Boxing Clubin valmentaja Kristoffer Björkskog kertoo, että thainyrkkeilyryhmien kokoa rajoitetaan 14 henkeen, kun tavallisesti ryhmässä on parikymmentä harjoittelijaa.

– Harjoituksissa ei sparrata, vaan keskitytään varjonyrkkeilyyn, säkinkäyttöön ja omatoimiseen kuntopiiriin, hän sanoo.

Helsingin Ju-jutsuklubilla Kaapelitehtaalla aikuisten harjoitustoimintaa jatketaan toistaiseksi ilman kontakteja. Rajoitteiden ulkopuolelle jäävät arvokisoihin valmistautuvat ryhmät, jotka eivät ole tekemisissä muiden ryhmien kanssa.

– Lajien välinen surffailu ja useammassa ryhmässä harjoittelu ei toistaiseksi ole mahdollista, vaan jokainen harjoittelee toistaiseksi vain yhtä lajia, yhden ryhmän mukana, toiminnanjohtaja Natalia Gadolin kertoo klubin tiedotteessa.

Julkisissa uimahalleissa käytössä olevien pukukaappien määrää vähennetään maanantaina puolella, ja Kauppatorin Allas Sea Poolilla harkitaan myös samanlaisia toimenpiteitä. Toimitusjohtaja Bodil Ståhl tosin kertoo, että kävijämäärät ovat turistikadon ja tapahtumien loppumisen myötä pudonneet joka tapauksessa noin puoleen tavallisesta.

– Ennen koronaa Allas Sea Pool ruuhkautui aamuisin ja iltaisin. Olemme tasoittaneet asiakasvirtaa pitämällä aukioloaikoja pitkänä ja pitämällä päivälippujen hinnan alhaalla, hän sanoo.

Yleiset wellness-viikkotunnit, kuten jooga, bootcamp ja venyttely, loppuivat altaalla toistaiseksi jo lokakuussa. Maskin käyttöä suositellaan, mutta toki saunassa ja uimaradoilla se ei ole kovin mielekästä.

Lue myös:

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään HUSin alueella – Tämä jokaisen tulisi tietää uusista rajoituksista ja suosituksista

Koronakoordinaatioryhmä: pääkaupunkiseudun yläkouluihin maskisuositus, yleisötilaisuuksien henkilömäärä rajataan, yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään

Lue seuraavaksi