Hyppää sisältöön

Ruotsin Löfven muistutti vakavahenkisessä koronapuheessaan, että nyt tehdyt ratkaisut vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen – "Teemme tämän yhdessä"

Voit katsoa puheen artikkelin pääkuvan paikalta.

Ruotsin pääministeri Löfvenin lehdistötilaisuus
Ruotsin pääministeri Löfvenin lehdistötilaisuus

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven piti sunnuntaina vakavahenkisen puheen maan koronatilanteesta.

– Tänä vuonna maailma on muuttunut silmiemme edessä, Löfven sanoi puheensa alkupuolella.

Löfven kertoi vaativansa ruotsalaisilta nyt jotain todella vaikeaa. Hän muistutti kansaa Ruotsin koronaluvuista ja totesi, että jokaisella koronan myötä kuolleella on suremaan jääneitä omaisia.

Ruotsissa oli ennen viikonloppua tilastoitu koko pandemian aikana yhteensä noin 208 300 tartuntaa ja 6 406 koronaan liittyvää kuolemaa. Perjantaina maa kertoi 7 240 uudesta tilastoidusta tartunnasta ja 66 uudesta kuolemantapauksesta.

– Se, mitä teemme nyt, vaikuttaa siihen, miltä joulun juhlinta tulee näyttämään ja ketkä viettävät joulua kanssamme, Löfven sanoi.

– Se voi kuulostaa kovalta, brutaalilta, mutta se on juuri niin kovaa kuin todellisuuskin on, Löfven jatkoi.

Sitten Löfven muistutti, että tulevaisuus riippuu kaikista ruotsalaisista. Pääministeri kehotti kansalaisia pysymään ajan tasalla ja tapaamaan vain ihmisiä, joiden kanssa asuu.

– Jos asut yksin, valitse yksi tai korkeintaan kaksi ystävää, joiden kanssa olet tekemisissä. Mutta pitäkää silti etäisyydet.

Löfven kehotti perumaan kaikki tapaamiset ja menot, jotka eivät ole pakollisia. Löfven totesi, että kyseessä on "uusi normaali koko Ruotsille" ja se kestää niin pitkään, kunnes pandemia on ohi.

Lopuksi Löfven totesi, että kun kriisi on ohi, ruotsalaiset voivat muistella, miten he auttoivat toisiaan. Pääministeri kuitenkin korosti, että nyt ruotsalaisten on osoitettava vastuunsa.

– Nyt teemme tämän yhdessä, Ruotsin puolesta, Löfven päätti puheensa.

Pääministeri on pitänyt kansalle puheen viimeksi viime keväänä. Löfven on kuitenkin viime aikoina esiintynyt muun muassa useissa tiedotustilaisuuksissa.

Pääministerin lehdistösihteeri Maria Soläng kommentoi Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jo etukäteen, ettei puheen myötä ole luvassa suurempia uutisia. Koronakriisi on kuitenkin nyt tullut Ruotsissa tilanteeseen, jossa pääministerin mukaan on aiheellista puhua kansalle.