1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhansia oppilaita saatetaan määrätä karanteeniin turhaan – Helsingin johtajalääkäri: altistuminen arvioitava tarkemmin, koska vain harvalla todetaan tartunta

Helsingissä kerätyn aineiston perusteella vain yhdellä sadasta koulussa altistuneesta on todettu tartunta.

koronavirus
anonyymejä jalkoja koulun käytävällä
Kouluympäristöissä riski koronaan sairastumiselle näyttäisi olevan melko vähäinen.Matias Väänänen / Yle

Kouluympäristöissä riski koronaan sairastumiselle näyttäisi olevan melko vähäinen. Siitä huolimatta jopa tuhansia oppilaita määrätään jatkuvasti koronakaranteeniin.

Asiantuntijat ovat alkaneet pohtia, olisiko altistuminen määriteltävissä nykyistä tarkemmin.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo, että epidemian aikana kerätyn aineiston perusteella on entistä vahvempaa näyttöä siitä, että kouluympäristössä altistuneeksi todetulla on melko pieni riski sairastua.

– Kun huomioidaan vielä uudet suositukset maskien käytöstä yläkoulussa ja turvaväleistä huolehtiminen, on kouluympäristössä oleminen monessa mielessä turvallisempaa kuin vapaa-ajan vietto ja harrastaminen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että asiantuntijat ovat alkaneet keskustella siitä, voitaisiinko altistuminen määritellä kouluissa tarkemmin.

– Asiantuntijat keskustelevat, ovatko suuri altistuneiden määrä ja suuret karanteenit suhteessa pieniin tartuntamääriin.

Mäkijärven mukaan asiantuntijoilla on hankala pala purtavana.

– Toisella puolella ajatellaan, että kaikkien altistuneiden laittaminen karanteeniin tuntuu liian isolta toimenpiteeltä. Toisaalta mahdollisimman hyvää epidemian hallintaa korostavat ajattelevat, että jokainen tartunta on liikaa. Sillä perusteella he katsovat, että koulualtistumisia määriteltäessä tulisi säilyttää samat altistumissäännöt, joita muissakin tilanteissa noudatetaan.

Lue myös:

Professori pelkää Uudenmaan tarvitsevan tiukempia koronarajoituksia – STM:n kansliapäällikkö jakoi entisen HUS-johtajan vaatimuksen lisätoimista

Koulualtistukset kuormittavat taudinjäljittäjiä

Koronatartuntoja on seurattu Helsingissä koko epidemian ajan. Aineiston perusteella vain yhdellä sadasta koulussa altistuneesta todetaan lopulta tartunta.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että suuri koulualtistuneiden määrä kuormittaa kuitenkin voimakkaasti epidemian taudinjäljitysresurssia, josta muutoinkin on jo pulaa.

Mäkijärvi muistuttaa, että lisäksi yhteiskunnalliset vaikutukset ovat suuret.

– Altistuneiden ja karanteeniin joutuneiden lasten luo on ainakin toisen vanhemman tai jonkun läheisen jäätävä, ja usein silloin joudutaan olemaan pois töistä. Asialla on monta puolta, Mäkijärvi sanoo.

Samassa taloudessa ja harrastuksissa riski kouluympäristöä suurempi

Koulussa altistuneista siis noin yksi sadasta on lopulta saanut tartunnan. Esimerkiksi samassa taloudessa asuvien kesken tartuntariski on huomattavasti suurempi. Aineiston perustella noin 19 prosentilla samassa taloudessa altistuneista todettiin tartunta.

Lähipiirissä, kuten kavereita ja tuttuja tavatessa, altistuneista seitsemällä prosentilla todettiin tartunta.

Harrastuksissa altistuneista kolmella ja puolella prosentilla ja työperäisisissä kontakteissa runsaalla kahdella prosentilla todettiin tartunta.

Mäkijärvi kuitenkin muistuttaa, että aineiston kertomasta huolimatta myös kouluissa ja päiväkodeissa tartuntojen määrä on viime aikoina lievästi kasvanut.

Mäkijärvi korostaakin, että mitään hätiköityjä päätöksiä ei tulisi tehdä.

– Emme saa tehdä sellaisia toimenpiteitä tai päätöksiä, jotka riskeeraavat epidemian hallinnan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiirehti jo toteamaan julkisuudessa, että pääkaupunkiseudulle olisi ollut varaa määrätä perjantaina kerrottuja tiukemmatkin rajoitukset. Muun muassa yli 20 hengen yleisötilaisuudet kiellettiin ja yläkouluihin määrättiin maskisuositus.

Mäkijärvi sanoo, että päätökset tehtiin nykyisen tilannekuvan perusteella.

– Kiristämme rajoituksia, jos toivottuja tuloksia ei saada.

Lue myös:

Yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään HUSin alueella – Tämä jokaisen tulisi tietää uusista rajoituksista ja suosituksista

Näin koronarajoitukset otetaan vastaan yksityisillä liikuntapaikoilla – "Lajien välinen surffailu ei toistaiseksi ole mahdollista"

Tarkemmalla altistusten arvioinnilla voitaisiin välttää karanteeneja

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen pitää koulujen karanteeneja koskevaa keskustelua hyvin tarpeellisena.

– Ollaan huolissaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista, oppimisesta ja koulumenestyksestä.

Lukkarisen mukaan monille lähiopetus on tärkeää ja se antaa myös turvallisen sosiaalisen ympäristön. Lukarinen toteaa, että monille oppilaille myös päivän kouluateria on varsin tärkeä.

– Jokainen tartunta on liikaa, mutta tarkemmalla altistumisen arvioinnillla voitaisiin varmastikin välttää karanteeneja, Lukkarinen summaa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi