1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunnetut demokratia-aktivistit tunnustivat syyllisyytensä oikeuden edessä Hongkongissa

Aktivistien syytteet liittyvät Hongkongia ravistelleisiin demokratiaa puolustaviin mielenosoituksiin.

Hongkong
Kolme aktivistia kuvaajajoukon edessä.
Joshua Wong, Ivan Lam ja Agnes Chow saapuivat maanantaina oikeuteen Hongkongissa.Jerome Favre / EPA

Hongkongin demokratialiikkeen tunnetuimpiin aktivisteihin kuuluvan Joshua Wongin oikeudenkäynti on alkanut. Wongin ja kahden muun oikeuden eteen tänään joutuneen aktivistin syytteet liittyvät Kiinan erityishallintoaluetta ravistelleisiin demokratiaa puolustaviin mielenosoituksiin.

Sekä Wong että kaksi muuta tunnettua toisinajattelijaa, Ivan Lam ja Agnes Chow, tunnustivat syyllisyytensä heti oikeudenkäynnin alkaessa. Syytteet koskevat viime vuonna järjestettyjen luvattomien mielenosoitusten koolle kutsumista ja protesteihin yllyttämistä.

– Me kolme olemme päättäneet tunnustaa syyllisyytemme kaikkiin syytteisiin, Wong kertoi toimittajille oikeustalolle saapuessaan.

– Me jatkamme taistelua vapauden puolesta – nyt ei ole meidän aikamme nöyristellä Pekingille ja antautua, hän lisäsi.

Mielenosoittajat ottivat paikallisen poliisin tähtäimeensä, koska poliisi oli käyttänyt toistuvasti mielenosoittajia vastaan kumiluoteja ja kyynelkaasua. Poliisin päämaja muun muassa piiritettiin useaan otteeseen.

Syyttäjät syyttävät Wongia, Lamia ja Chow'ta siitä, että he ovat olleet mukana kaupungin pääpoliisilaitoksen ulkopuolella järjestetyssä mielenosoituksessa. Lisäksi he ovat syyttäjien mukaan olleet lietsomassa ja johtamassa kyseistä mielenosoitusta.

Chow oli jo aiemmin kertonut aikovansa tunnustaa syyllisyytensä. Tunnustaminen voi johtaa kevyempään tuomioon. Wong ja Lam olivat puolestaan vannoneet alun perin taistelevansa syytteitä vastaan.

Aktivistit voivat saada jopa viiden vuoden vankeustuomion.

Aktivisti jo pienestä pitäen

24-vuotias Wong on ollut keskeisessä roolissa Hongkongin protestiliikkeessä, joka on jo vuosia vastustanut Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Hongkongissa ja vaatinut demokraattisia uudistuksia.

Wongista tuli aktivisti jo nuorella iällä, hänen ollessaan vasta 12-vuotias. Hän järjesti alkuaikoina muun muassa mielenosoituksia, joissa vastustettiin suunnitelmia tehdä Hongkongin opetusjärjestelmästä "isänmaallisempi" ja Manner-Kiinan vastaavaa muistuttavampi.

Vuonna 2014 hän oli mukana aloittamassa niin sanotun sateenvarjoliikkeen toimintaa ja oli myös liikkeen johtohenkilöitä. Hänet vangittiin tuolloin osallisuudestaan liikkeen mielenosoituksiin. Myös valtaosa muista liikkeen johtohenkilöistä vangittiin.

Kuusi vuotta sitten alkanutta sateenvarjoliikettä on pidetty merkittävänä taustavoimana myös viime vuonna alkaneille protesteille. Kun aiempaa huomattavasti suuremmat mielenosoitukset alkoivat vuoden 2019 kesällä, Wong oli vielä vankilassa.

Päästessään vapaaksi hän vannoi jatkavansa taistelua demokratian puolesta ja esiintyi useissa viime vuoden mielenosoituksissa.

Ihmisiä kadulla.
Poliisi ja mielenosoittajat ottivat syyskuussa 2019 yhteen kadulla. Rauhallinen mielenilmaus oli juuri päättynyt viereisessä puistossa.Jenny Matikainen / Yle

Mielenosoitukset hiipuivat alkuvuodesta

Viimevuotiset mielenosoitukset olivat tarkoituksella johtajattomat. Niitä järjestettiin pääasiallisesti sosiaalisessa mediassa ja salatuilla keskustelufoorumeilla.

Mielenosoitukset olivat myös aiempaa väkivaltaisempia. Mellakkapoliisi ampui tuhansia kyynelkaasukanistereita ja kumiluoteja. Lisäksi heidän kuvattiin useaan otteeseen hakkaavan pidätettyjä mielenosoittajia pampuilla.

Pienet kovan linjan aktivistiryhmät heittelivät mielenosoituksissa kiviä ja polttopommeja, sekä käyttivät jopa jousia ja nuolia.

Mielenosoitusten aikana pidätettiin yli 10 000 ihmistä ja kaupungin tuomioistuimet täyttyvät oikeuskäsittelyistä, kun valtaosa kaupungin johtavista aktivisteista ja oppositiohahmoista odottaa päiväänsä oikeudessa.

Mielenosoitukset hiipuivat alkuvuodesta yhtäältä uupumuksen sekä pidätysten myötä ja toisaalta koronapandemian vuoksi. Valtaosan kuluvasta vuodesta Hongkongissa on ollut voimassa koronatilanteen vuoksi asetettu kielto, joka estää yli neljän hengen julkiset kokoontumiset.

Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt uuden turvallisuuslain myötä, ja monia aktivisteja on pidätetty ja painostettu sen nojalla entisestään.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: Hongkongin autonomia on mennyttä – ainakin, jos sitä mitataan mielipiteenvapaudella

Kiina antoi Hongkongille mahdollisuuden luokitella poliitikkoja "turvallisuusuhaksi" – neljä opposition jäsentä sai lähtöpassit, koko oppositio eroaa vastalauseena

Yhdeksän aktivistia pidätettiin Hongkongissa – auttoivat poliisin mukaan 12 ihmistä pakoon elokuussa

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong vapautettiin lyhyen pidätyksen jälkeen – EU: ”Heikentää luottamusta Kiinaan”

Jenny Matikainen: Kun koronavirus täyttää ahdistuskiintiön ja toimittajat jäävät rajojen taakse, maailma muuttuu salaa synkemmäksi

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi