Hyppää sisältöön

United Brotherhoodin johtajaksi väitetty mies asteli oikeussaliin Porvoossa – lakkautetaanko "Suomen vahingollisin" rikollisjärjestö lopullisesti?

United Brotherhood -rikollisjärjestö on jo määrätty käräjäoikeuden päätöksellä väliaikaiseen toimintakieltoon.

Kanteeseen vastaa United Brotherhoodin johtajaksi väitetty Tero Holopainen (vas.). Taaempana Holopaisen avustaja Ilkka Ukkonen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on alkanut käsitellä kannetta, jossa syyttäjä ja poliisihallitus vaativat rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alajärjestön Bad Unionin lakkauttamista.

Kanteeseen vastaa United Brotherhoodin johtajaksi väitetty Tero Holopainen. Holopainen odottaa parhaillaan tuomiota laajassa rikosjutussa, mutta hän ei ole tutkintavankeudessa. Holopainen saapui paikalle Porvoossa järjestettävään oikeudenkäyntiin maanantaina.

Kolmipäiväisessä oikeudenkäynnissä oikeus tutkii, onko Poliisihallituksen lakkauttamisvaatimukselle perusteita. Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä käydään läpi kirjallisia todisteita.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth totesi asiaesittelyssään, että United Brotherhoodilla ei ole lainkaan laillista liiketoimintaa. Hänen mukaansa toiminnan tosiasiallinen tarkoitus on ollut lainvastainen, sillä sen toiminta on tähdännyt taloudellisen hyödyn hankintaan rikollisin keinoin. Ruuth huomautti myös, että järjestö on myös ollut vahvasti aseistautunut.

On tosiasia, että suuri määrä United Brotherhoodin jäseniä on vuosien varrella tuomittu muun muassa vakavista väkivalta- ja huumausainerikoksista. Tällä hetkellä valtaosa järjestön jäsenistä suorittaa vankeusrangaistusta.

Holopaisen mukaan se ei kuitenkaan todista, että järjestön tarkoitus olisi ollut rikosten tekeminen. Järjestön mukaan heidän tarkoituksensa on olla "veljeskunta", joka muun muassa tukee vankilaan joutuneita jäseniään ja heidän läheisiään.

United Brotherhoodin toimintaan kuului muun muassa tunnukset ja kerhotilat. Kuva United Brotherhoodin Ylöjärvellä sijaitsevasta kerhotalosta. Kuva: Keskusrikospoliisi

Käräjäoikeus kielsi järjestöjen toiminnan ja tunnusten käyttämisen väliaikaisesti tammikuussa ja päätti lokakuussa pitää kiellon edelleen voimassa.

Väliaikaisen päätöksen mukaan United Brotherhood on valtakunnallinen järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallisen organisaation tavoin. Se on voimakkaan viranomaisvastainen ja pyrkii vankilaolosuhteissa hallitsemaan yhteisöä ja hankkimaan hyötyä laittomin keinoin.

Käräjäoikeuden mielestä kyseessä on jatkuva järjestelmällinen toiminta, joka ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säännöksistä. Poliisin arvion mukaan United Brotherhood on Suomen rikollisryhmistä kaikkein vahingollisin.

UB ja Bad Union ilmoittivat alkuvuonna lopettavansa toimintansa. UB on toiminut Helsingin lisäksi ainakin Lahdessa, Jyväskylässä, Turussa ja Tampereella.

Puolustus kiistää rikollisen tarkoituksen

Viranomaisten mukaan Holopainen johtaa United Brotherhoodia. Hän itse kiistää olevansa johtaja. Hän kiistää myös, että järjestöjen tarkoitus olisi tehdä rikoksia.

United Brotherhoodia edustava oikeustieteen maisteri Ilkka Ukkonen sanoi oikeudessa maanantaina, että kanteen ratkaisevin haaste on se, että Holopainen on asiassa yksin vastaajana.

– Miten hän voisi vastata muiden henkilöiden tekemisistä, Ukkonen kysyi oikeudessa.

Ukkosen mukaan Holopainen ei ole vastuussa, vaikka joku jäsenistä käyttäisikin jotakin rekvisiittaa, kuten jengiliivejä tai jengin värejä rikosten tekemisessä. Puolustuksen mukaan järjestön jäsenet ovat kyllä tehneet rikoksia, mutta he eivät ole tehneet niitä järjestön nimissä tai hyödyksi.

Lakkauttamiskanteessa on kyse nimen omaan järjestön toiminnan kieltämisestä, ei kenenkään henkilökohtaisesta rikosvastuusta. Syyttäjän mukaan asiaan ei vaikuta se, että Holopainen kiistää olevansa järjestön johtaja tai se, että järjestö on ilmoittanut lopettavansa toimintansa.

Oikeudenkäynnistä muodostuu ennakkotapaus Suomen rikoshistoriassa, sillä United Brotherhoodin kaltaista liivijengiä ei aiemmin yritetty kieltää.

Päivitys 23.11.2020 klo 10.57: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa oikeudenkäynnin edetessä. Aktiivinen päivittäminen lopetettu kello 10.57.

Lue myös:

.
.