Hyppää sisältöön

EK jättää palkkojen avoimuutta pohtineen kolmikantaisen työryhmän

Tällaiseksi keppihevoseksi me emme voi suostua, sanoo työnantajajärjestön edustaja.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) jättää tänään palkkatasa-arvon edistämiseen tähtäävän kolmikantaisen työryhmän. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) työnantajajärjestöä ryhmässä edustanut Katja Leppänen.

EK:n mukaan tempaus on protesti sille, että työryhmää johtava sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on rikkonut työnantajajärjestön mielestä kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita. Kolmikantaiseen lakimuutosten valmisteluun osallistuvat valtio, työnantajat ja työntekijät. Leppäsen mukaan EK ei ole aiemmin lähtenyt kolmikantaisesta työryhmästä kesken toimikauden.

– STM:n tasa-arvoyksikkö ei ole antanut mahdollisuutta työryhmän käsittelemän asian selvittämiseksi ja eri vaihtoehtojen punnitsemiseksi, vaan se on käytännössä päättänyt lopputuloksen etukäteen. Työmarkkinaosapuolilta haetaan vain hyväksyntää ministeriön itse jo tekemään päätökseen, ja tällaiseksi keppihevoseksi me emme voi suostua, Leppänen kertoo HS:lle.

– STM:n tasa-arvoyksikkö ei kunnioita kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita. Valmistelu poikkeaa täysin STM:n vakuutusosaston ja TEM:n työoikeuspuolen noudattamasta hyvän kolmikantavalmistelun käytännöstä. Emme ole vuosiin törmänneet näin poikkeukselliseen tapaan runnoa lakimuutoksia työryhmän läpi noudattamatta asianmukaisen lainvalmistelun vaatimuksia, sanoo puolestaan EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

EK:n tiedotteen mukaan työryhmän asettaneeseen tasa-arvoasioista vastaavaan ministeri Thomas Blomqvistiin (r.) on yritetty vedota useita kertoja ryhmän saamiseksi oikeille raiteille, mutta pyynnöt eivät johtaneet muutoksiin.

EK:n hallituksen puheenjohtajana tammikuussa aloittava Jaana Tuominen kertoi maanantaina Ylen aamussa, ettei EK koe voivansa jatkaa työryhmässä "kumileimasimena", ja siksi on päädytty näin poikkeukselliseen ratkaisuun.

– Asia itsessään on tärkeä, nyt on kysymys siitä, että miten sitä on tehty, Tuominen totesi.

Hallitusohjelmassa halutaan puuttua perusteettomina pidettyihin palkkaeroihin ja torjua palkkasyrjintää puuttumalla erityisesti naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin nykyistä tiukemmin.

Lisää aiheesta:

.
.