Hyppää sisältöön

Assi-sairaalan kustannusarvio on tarkentunut – sopimukset seuraavaksi sairaanhoitopiirin hallituksen ja joulukuussa valtuuston käsittelyyn

Varsinaisen sairaalan rakennuskustannukset ovat nyt 308,2 miljoonaa euroa.

Jos Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus ja joulukuussa valtuusto näyttävät Assin uusille suunnitelmille vihreää valoa, vuonna 2026 Ahvenistolla saattaisi näyttää tältä. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Viime keväänä Ahveniston sairaalan eli tuttavallisemmin Assi-sairaalan suunnittelu Hämeenlinnassa pistettiin jäähylle liian korkeaksi karanneiden kustannusten takia.

Asia nostettiin uudelleen pöydälle ja neuvottelut Assia suunnittelevan allianssin kanssa alkoivat. Yhteisymmärrys löytyi, joskin neuvottelurupeama on ollut kova, sanoo allianssin johtoryhmän vetäjä, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

Syyskuussa kerrottiin siitä, kuinka säästöjä on saatu aikaan muun muassa pienentämällä Assin kokoa.

Ranta esittelee tiistaina sairaanhoitopiirin hallitukselle uuden hankesuunnitelman, toteutussopimuksen sekä rahoituksen.

Hintalappu tarkentui

Assin hintalappu on neuvottelujen myötä tarkentunut. Varsinaisten sairaalarakennusten kustannusarvio eli se osuus, jonka allianssikumppanit toteuttavat on 308,2 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin rahoitusosuus on 47,6 miljoonaa euroa. Se koostuu muun muassa hankkeeseen tarvittavan sairaanhoitopiirin henkilöstön osuudesta, sairaalalaitteista, kalusteista sekä hankkeen vaatimista varauksista.

Kustannusarvio on yhteensä 355,8 miljoonaa euroa. Summa alittaa sairaanhoitopiirin valtuuston maaliskuussa 2018 hyväksymän ylärajan rakennuskustannuksille.

Sairaalan kokonaiskustannusarvio on suuri summa rahaa. Sekin on laskettu, kuinka nopeasti sairaala maksaa itsensä takaisin. Katso Seppo Rannan vastaus videolta.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön investoinnille myöntämä poikkeuslupa asetti Assin kustannuksille ylärajan, joka sekin alittuu nykyisten laskelmien mukaan.

– Sanoisin, että tämä on nyt erittäin hyvin suunniteltu ja valmisteltu siihen malliin kuin on tehtävissä. Näillä reunaehdoilla olen sitä huomenna esittelemässä meidän hallitukselle, Ranta sanoo.

"Nyt on päätösten aika"

Hallitus käsittelee Assia kokouksessaan tiistaina ja sairaanhoitopiirin valtuusto joulukuun 15. päivänä.

Seppo Ranta sanoo, että nyt on päätösten aika. Kaikki tarpeellinen selvitystyö on tehty.

Ranta muistuttaa, että nykyisiin, osittain huonossa kunnossa oleviin tiloihin liittyy riskejä.

Hankkeeseen on myös sitoutettu runsaasti omaa henkilöstöä. Jos sairaalahanke hyväksytään, se osoittaisi Rannan mukaan maakunnan sitoutumista oman sairaalan ylläpitoon.

Kolmanneksi Ranta nostaa Sanna Marinin hallituksen sote-hankkeen. Jos se etenee, päätösvalta siirtyy enemmän ministeriöille ja yhteistyöalueille eli Kanta-Hämeen osalta käytännössä Pirkanmaalle.

Sairaanhoitopiiri on tulkinnut sote-lainsäädännön rahoituslakia niin, että Kanta-Hämeen omalle uudelle sairaalalle on nyt viimeinen mahdollisuus.

– Tällaisen investoinnin toteuttaminen ei liene mahdollista tulevalla hyvinvointialueella. Ei ainakaan ilman erityisiä poikkeamaneuvotteluja, Ranta arvioi.

Sairaanhoitopiirin johtaja uskoo myös siihen, että uusi sairaala tuo sekä teknisiä että tuottavuushyötyjä.

Miksi uusi sairaala on tarpeellinen? Katso Seppo Rannan vastaus.

Valmista syksyllä 2026?

Uusitun hankesuunnitelman ja toteutussopimuksen tuloksena uuden keskussairaalan pinta-ala on 74 300 bruttoneliötä. Hankkeen rahoitus esitetään nostettavaksi Euroopan investointipankista ja Kuntarahoituksesta.

Jos sairaanhoitopiirin hallitus ja edelleen valtuusto hyväksyvät suunnitelmat, Assin rakentaminen alkaa keväällä 2021. Hankkeen arvioidaan valmistuvan syksyllä 2026.

Sairaalan suunnittelun edetessä yksiköiden tilamäärissä on tapahtunut pieniä muutoksia.

Esimerkiksi leikkaussalien määrää on vähennetty kahdella salilla ja sairaansijojen määrää 20 paikalla. Toisaalta päiväsairaala- ja toimenpideseurantapaikkojen määrää on kasvatettu 11 paikalla.

.
.