1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paikallisliikenne

Kokkolalaiset eivät ole vielä löytäneet uusia bussireittejä

Kaupungissa otettiin loppukesästä käyttöön 9 uutta linjaa.

paikallisliikenne
Linja-autonkuljettaja Kari Rintamäki seisoo pysäkillä vuoron päätteeksi
Kuljettaja Kari Rintamäki ajaa useita linjoja.Petra Haavisto / Yle

Kokkolalaiset käyttävät edelleen vähän joukkoliikennettä. Kaupunkiin syntyi kesällä kattava paikallisliikenneverkosto, kun käyttöön otettiin 9 uutta bussilinjaa. (siirryt toiseen palveluun) Aamuisin linja-autoissa on matkustajia, mutta muut vuorot ovat vielä hiljaisia.

– .Aika suuri muutos tuli kerralla. Olisi varmaan jo vuosia vuosia sitten pitänyt tehdä jonkinlainen muutos, jotta se olisi tullut pikkuhiljaa eikä näin kertarysäyksellä vaihtua kaikki, reittejä liikennöivän Pohjolan Matkan ajojärjestelijä Eija Kangas pohtii.

Kankaan mukaan linja-autossa matkustavien määrä vaihtelee päivän aikana muutamasta matkustajasta pariinkymmeneen. Vilkkain reitti on perinteinen Koivuhaka–Ykspihlaja. Halkokarin reitti on hiljaisin. Rödsön-Rytimäen linjalla on myös vähän väkeä. Matkustajia on nyt kuitenkin vähän enemmän kuin loppukesästä.

– Syksyn aikana on haettu linjoja ja tapoja toimia, mutta varmasti menee vuosia, voi mennä kaksikin ennen kuin ihmiset oppivat käyttämään uusia linjoja, Kangas arvelee.

Uusia matkustajia yritetään innostaa kyytiin eri tavoin. Esimerkiksi vuoden loppuun mennessä käyttöön tulee puhelinsovellus, jonka kautta voi ostaa lippuja ja yhdistellä reittejä. Lisäksi autot vaihtuvat loppuvuoden aikana ulkonäöltään yhtenäiseksi. Meneillään on myös asiakaskysely. Siihen voi vastata marraskuun 25. päivään asti.

Nuoret fanit

Kokkolan paikallisliikenteessä linja-autoa ajava Kari Rintamäki on tyytyväinen uusiin bussireitteihin, mutta myöntää, että matkustajia saisi olla enemmän erityisesti iltaisin.

– Linjat toimivat mielestäni hyvin, kun vain ihmiset osaisivat käyttää niitä ja hoksaisivat, miten käteviä ja näppäriä ne ovat.

Rintamäen mukaan reittejä kannattaisi mainostaa enemmän.

– Jonkinlaista mainosta olisi hyvä saada. Esimerkiksi Meritullissa asuva nainen oli ihmetellyt, kun linja-auto ajoi säännöllisin väliajoin ohi. Otettuaan asiasta selvää, hän huomasi, että siellä kulkee linja ja alkoi käyttää bussia sen jälkeen.

Kari Rintamäki on tutustunut työssään myös 10–11-vuotiaisiin bussifaneihin.

– Pojat aikoivat matkustaa kaikki linjat läpi. Toinen oli myös yrittänyt houkutella koulukavereita mukaan, kun oli huomannut että linja-autoja on kätevä käyttää, Rintamäki kertoo.

Rintamäki uskoo, että matkustajat lisääntyvät, kun ihmiset huomaavat bussin edut.

– Kohta tulee kylmät kelit, auton ikkunat ovat jäässä ja sataa räntää. On helppo hypätä bussiin aamulla, kun ei tarvitse raapata tai puhdistaa ikkunoita, vaan saa mennä lämpöiseen linja-autoon, Rintamäki kehaisee.

Kokkolan joukkoliikenne uudistuu heinä-elokuussa

Lue seuraavaksi