1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronavirusrokote antoi testeissä 70-prosenttisen suojan

Lääkeyhtiö kuvailee rokotetta erittäin tehokkaaksi.

koronarokote
Ruiskua pitelevä käsi ja Astrazeneca-teksti.
AstraZeneca on yksi koronavirusrokotetta kehittelevistä yhtiöistä. Kuvituskuva.Rafael Henrique / AOP

Lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronavirusrokote on laajoissa testeissä antanut 70-prosenttisen suojan. Lääkeyhtiö kuvailee rokotettaan erittäin tehokkaaksi.

Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin sanoo tulosta sekä menestykseksi että pettymykseksi. Kilpailevat Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat antaneet testeissä 95-prosenttisen suojan.

BBC kuitenkin huomauttaa, että AstraZenecan ja Oxfordin rokotteen etuna on, että se on selvästi halvempi sekä helpommin säilytettävä ja kuljetettava kuin kaksi kilpailevaa rokotetta.

Myös venäläisen Sputnik-V-rokotteen on raportoitu antaneen testeissä yli 90-prosenttisen suojan.

Oxfordin ja AstraZenecan rokotteen kehittämisessä mukana oleva Andrew Pollard sanoo testeissä huomatun, että antamalla kahden annoksen sijaan yksi kokonainen ja yksi puolikas annos vähintään kuukauden välein, nousee suojausteho noin 90 prosenttiin. Testeissä ei yhtiön mukaan ole havaittu vakavia sivuvaikutuksia.

Rokotteen kehittämiseen on kulunut kymmenen kuukautta, eli huomattavasti tavanomaista vähemmän aikaa. Rokote odottaa vielä viranomaisten hyväksyntää.

Britannian hallitus on tehnyt ennakkotilauksen 100 miljoonasta rokoteannoksesta, mikä riittää 50 miljoonan ihmisen rokottamiseen.

Lue myös:

Päivittyvä koronavirusuutisseuranta

Koronavirusrokotteen ensimmäiset erät saattavat ehtiä Suomeen vuodenvaihteen tienoilla – myyntilupakäsittelyt aloitettu

Tutkimus: Koronarokotteen turvallisuus ratkaisee, kuinka halukkaasti ihmiset sen ottaisivat

Suomi mukaan EU:n sopimukseen koronavirusrokotteiden hankkimiseksi – EU sopi aiemmin lääkeyhtiön kanssa mahdollisen rokotteen ostamisesta

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi