1. yle.fi
  2. Uutiset

Jatkuuko Lähi-idän rauhankehitys – Israelin pääministerin ja tiedustelupalvelun johtajan kerrotaan käyneen salaa tapaamassa Saudi-Arabian kruununprinssiä

Saudi-Arabia kiistää, että tapaaminen olisi toteutunut.

Lähi-itä
Benjamin Netanjahu
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hakee polittiselle asemalleen vahvistusta arabimaiden kanssa solmituista sopimuksista. Abir Sultan / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lensi eilen sunnuntaina Saudi-Arabiassa sijaitsevaan Neomin kaupunkiin ja tapasi siellä maan kruununprinssin Mohammad bin Salmanin. Asiasta kertovat Israelin yleisradioyhtiö Kan ja armeijan radio.

Matkaan osallistui israelilaistietojen mukaan myös tiedustelupalvelu Mossadin johtaja Yossi Cohen.

Kruununprinssi bin Salman oli Neomissa tapaamassa Yhdysvaltain ulkoministeriä Mike Pompeoa.

Israelin pääministerin toimisto ei ole kommentoinut asiaa.

Israelilainen sanomalehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut lennontallennukseen perustuvan kuvan Netanjahun käyttämän lentokoneen reitistä. Kone oli noussut Tel Avivin läheltä kello 19.30 sunnuntaina ja se katosi tutkasta tuntia myöhemmin Neomin lähellä. Paria tuntia myöhemmin koneen nähtiin palaavan takaisin.

Onko käänne maiden suhteissa tapahtumassa?

Uutistoimisto AP:n mukaan kyseessä olisi ensimmäinen korkean tason tapaaminen Israelin ja Saudi-Arabian johtajien välillä. Maiden välit ovat olleet vihamieliset. Saudi-Arabia on tukenut palestiinalaisia ja vaatinut Israelia tunnustamaan heidän oikeutensa.

Maiden on kuitenkin huhuttu pitävän kulissien takana yllä ainakin turvallisuustason yhteistyötä.

Viime aikoina Yhdysvallat on ollut aktiivinen Lähi-idän kiistojen sovittelijana. Saudi-Arabian on puhuttu liittyvän niiden maiden joukkoon, jotka normalisoivat suhteensa Israelin kanssa. Bahrain ja Arabiemiraatit ovat näin jo tehneet ja Sudanin kerrotaan olevan samoissa aikeissa.

Trump: Sudan normalisoi suhteensa Israeliin

Saudi-Arabia on sallinut ilmatilansa käytön israelilaisille lentokoneille. Times of Israel -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kruununprinssi bin Salman toivoo, että Israelista tulisi saudeille strateginen kumppani Iranin pyrkimyksiä vastaan.

Virallisesti lähentymistä ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut. Viikonloppuna Saudi-Arabian ulkoministeri prinssi Faisal bin Farhan al Saud totesi, että hänen maansa kannattaa suhteiden normalisointia, mutta sitä ennen Israelin on tehtävä pysyvä ja kattava rauhansopimus palestiinalaisten kanssa.

Netanjahun ja bin Salmanin tapaamisesta on myöhemmin annettu ristiriitaisia tietoja. Ulkoministeri bin Sarhan kiisti Twitterissä, että tapaaminen olisi toteutunut. Israelin opetusministeri Yoav Gallant kuitenkin vahvisti tapaamistiedon.

Historialliset sopimukset allekirjoitettiin Valkoisessa talossa: Israel solmi suhteet Bahrainin ja Arabiemiraattien kanssa

23.11. klo 15.39 Lisätty ristiriitaiset tiedot tapaamisen toteutumisesta.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi