1. yle.fi
  2. Uutiset

Asfalttikartellin ja Helsingin alv-kiista ratkesi korkeimmassa oikeudessa: YIT ja VLT Tradingin konkurssipesä saivat huojennusta maksuista

Kysymys koski käytännössä sitä, pitääkö myös arvonlisävero korvata osana Helsingin kaupungille maksettavia vahingonkorvauksia.

Asfaltointiyritykset
asfaltointia
Asfalttikartelliin kuuluneet yritykset olivat tehneet useiden kuntien kanssa vuosituhannen vaihteessa kauppoja, joita on myöhemmin puitu oikeudessa hartaasti.AOP

Korkein oikeus on antanut ratkaisunsa asfalttikartelliin liittyvästä arvonlisäverovalituksesta, jonka osapuolina ovat YIT, VLT Trading Oy:n konkurssipesä ja Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupunki oli tehnyt asfalttikartelliin kuuluneiden Lemminkäisen ja Valtatie Oy:n kanssa sopimuksia urakoista vuosina 1998–2001. Sittemmin selvisi, että kaupunki oli pulittanut urakoista ylihintaa kartellin vuoksi.

Myöhemmin YIT:hen sulautunut Lemminkäinen ja VLT Trading Oy:n konkurssipesä (Valtatie Oy) oli määrätty maksamaan Helsingille vahingonkorvauksia ylihintaan sovituista urakoista. Asiaa oli käsitelty käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Valituksissaan YIT ja VLT Trading Oy:n konkurssipesä vaativat korkeimmalta oikeudelta vahingonkorvauksien alentamista arvonlisäveron osuutta vastaavalla määrällä ja vapautusta Helsingin kaupungin oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta tai vähintäänkin niiden alentamista alv-osuuden määrällä. Molemmat myös vaativat, että Helsingin kaupunki korvaisi heidän korkeimman oikeuden oikeudenkäyntikulut.

Korkein oikeus alensi hovioikeuden määräämiä korvaussummia hieman.

Korkein oikeus katsoi, että YIT ja VLT Trading Oy:n konkurssipesä olivat velvollisia korvaamaan Helsingille ylihintaisten sopimusten sisältämästä arvonlisäverosta 10,6 prosenttia. Luku johtuu siitä, että Helsingin kaupungin asukasluku on ollut kyseisinä vuosina 10,6 prosenttia Suomen kuntien asukasluvusta.

Helsingin kaupungin käräjä- ja hovioikeudessa syntyneiden oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta korkein oikeus vähensi arvonlisäverot, mutta summa on yhteensä vain pari tuhatta euroa.

Korkeimman oikeuden annettua ratkaisunsa YIT:lle vahingonkorvaussummaksi jää reilut 3,9 miljoonaa euroa pienellä tuottokoron alennuksella. VLT Trading Oy:n konkurssipesän kohdalla Helsingin kaupungille jää saatavia niin ikään 3,9 miljoonaa euroa.

Pienen arvonlisäveroalennuksen jälkeen Helsingin kaupungin oikeudenkäyntikuluja jäi yhteiseksi maksettavaksi 238 400 euroa käräjiltä, 119 200 euroa hovista ja 5 000 euroa KKO:n osalta.

Vuosituhannen vaihteen asfalttikartellin toimintaa on puitu useissa oikeustaloissa miltei kymmenen vuoden ajan. Etenkin Lemminkäisen maksettavaksi on langennut useiden miljoonien korvaukset eri kunnille.

Lue lisää:

Sovinto asfalttikartelliriidassa – YIT maksaa Espoon kaupungille 2,7 miljoonaa euroa

Asfaltterikartelli saattaa poikia valitusryppään korkeimpaan oikeuteen – Espoo on jo valmiina

Kunnat hovissa: ”Asfalttikartellissa painostusta, kurinpitokokouksia ja rangaistusjärjestelmä”

Lue seuraavaksi