1. yle.fi
  2. Uutiset

Influenssarokotteen kysyntä ylittää tarjonnan – Viitasaarella ja Pihtiputaalla rokote loppui jo, ja Jyväskylässä pussin pohja häämöttää

Koronapandemia sai keskisuomalaiset kiinnostumaan influenssarokotteesta niin, että monin paikoin tarjotaan jo ei-oota.

influenssarokotteet
Influenssarokotuspiikki
Influenssarokotetta ei tänä talvena riitä läheskään kaikille halukkaille.Jarkko Riikonen / Yle

Influenssarokotteet alkavat monin paikoin olla lopussa. THL tilasi rokotteita Suomeen viime vuoden kulutusta vastaavan määrän, mutta kysyntä on nyt ollut paljon suurempi.

Esimerkiksi Viitasaarella ja Pihtiputaalla eli Wiitaunionin kuntaparissa influenssarokotteita saatiin vähemmän kuin mitä niitä tilattiin, eikä rokotteita riittänyt kaikille halukkaille.

Wiitaunionin perusturvajohtaja Marja Laurila kertoo, että rokotteen loppuminen kesken harmittaa perusturvaa todella paljon.

Viitasaaren terveyskeskus sai yhteensä 1400 rokotetta.

– Ensin saimme 900 rokotetta, mutta seuraavasta 1400 kappaleen tilauksesta saimme vain 500 rokotetta. Olisimme tarvinneet vielä tuhat kappaletta lisää, Laurila toteaa.

Perusturvajohtajan mukaan tilanne on sama Pihtiputaalla, eikä ole varmaa sekään, saako kuntien kouluterveydenhuolto sille luvatut rokotteet. Kouluterveydenhuollolle on Laurilan mukaan luvattu noin puolet sen tilaamista rokotteista.

Perusturvajohtaja Laurila sanoo, että on vaikea arvioida, mikä riskiryhmien rokotekattavuus on nyt Viitasaarella, sillä osa riskiryhmään kuuluvista ei ole ottanut rokotteita vuosittain ja osan on rokottanut työterveyshuolto.

Hygieniaohjeiden noudattaminen nyt entistä tärkeämpää

Marja Laurila toivoo, että koronan takia voimassa olevat hygieniaohjeet, maskisuositukset ja muut neuvot pitäisivät myös kausi-influenssan kurissa.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen ylilääkäri Johanna Tuukkanenkin toivoo, että ihmiset jaksaisivat vielä noudattaa keväältä tuttuja ohjeita.

Lääkärin näkökulmasta koronaepidemian – ja sitä kautta myös influenssaepidemian –nujertamiseksi tarvittaisiin nytkin selkeitä valtakunnallisia ohjeita paikallisesti vaihtelevien sääntöjen sijaan.

– Aika haasteelliselta tuntuu, että jokaisessa kunnassa joudutaan miettimään suositukset erikseen, eikä niitä kuitenkaan pystytä valvomaan, Tuukkanen toteaa.

Tuukkanen muistuttaa, että viime keväänä influenssaepidemia pysähtyi, kun valmiuslain tiukat rajoitukset ja ohjeet muuttivat ihmisten käytöstä.

Influenssarokotteet ovat käyneet vähiin myös Jyten alueella. Suurin osa riskiryhmistä ehtii kuitenkin saada rokotteen, arvioi Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelujen ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

– Toisaalta THL suosittaa, että kaikkien yli 65-vuotiaiden pitäisi saada influenssarokotus, ja siihen meillä ei kyllä ylletä, Tuukkanen sanoo.

Jyväskylä oli tilannut 36 000 influenssarokoteannosta, ja saamatta jää näillä näkymin "muutama tuhat" rokotetta.

Viitasaaren terveyskeskuksessa piti olla kaikille avoimet rokotuspäivät vielä 27. marraskuuta ja 14. joulukuuta, mutta nuo rokotuspäivät on peruttu. Kaupunki toivoo nyt, että THL:ltä saataisiin vielä lisää rokotteita.

Myös Jyväskylän toiveissa on saada lisää influenssarokotteita talven mittaan. Ylilääkäri Tuukkanen arvelee, että niiden saanti saattaa mennä ensi vuoden puolelle.

Lue seuraavaksi