1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona toi Tampereelle Hollywood-tuotannon, kaupungissa voidaan kuvata myös ensi vuonna kansainvälinen elokuva

Film Tampere ja Dual-elokuvaa Tampereella parhaillaan tuottava XYZ Films solmivat yhteistyösopimuksen tulevista kansainvälisistä tuotannoista. Ensi vuonna on luvassa uutisia.

elokuvat
Elokuvaprojektin sopimusten kirjoittaminen.
Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen (vas.), tuottaja Aram Tertzakian ja apulaispormestari Jaakko Stenhäll allekirjoittivat sopimuksen maanantaina. Miikka Varila / Yle

Tampereella nähdään myös jatkossa kansainvälisiä elokuvatuotantoja. Parhaillaan käydään neuvotteluja parin kansainvälisen elokuvan tuomisesta Tampereelle. Uutisia näistä on luvassa ensi vuonna, ja kuvaukset voisivat alkaa jo ensi vuonna.

Tampereella on tänä syksynä kuvattu ensimmäistä kokonaan Suomessa kuvattavaa Hollywood-tuotantoa. Scifi-trilleri Dual toi Tampereelle kansainväliset näyttelijätähdet Karen Gillanin, Aaron Paulin sekä Beulah Koalen. Kuvaukset ovat melkein ohitse ja kestävät enää pari päivää.

Dual-elokuvan yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö XYZ Film ja Film Tampere solmivat maanantaina illalla yhteistyösopimuksen audiovisuaalisen alan kehittämisestä sekä tulevista kansainvälisistä tuotannoista.

XYZ Filmsin perustajajäsen Aram Tertzakian on ollut tyytyväinen Tampereen kuvausten sujumiseen. Hänen mukaansa parhaillaan neuvotellaan vakavasti myös uusien elokuvien kuvaamisesta Suomessa.

Hän ei paljasta vielä elokuvien sisältöä. Uutisia näistä voi olla luvassa ensi vuonna.

Suomeen tuotanto päätyi, kun koronaviruksen takia elokuvatuotannot menivät jäihin Yhdysvalloissa. Tampereelle Dualin toivat Tertzakianin mukaan erityisesti maisemiltaan sopiva ympäristö, osaavat paikalliset elokuva-ammattilaiset ja paikalliset tuotantokannustimet.

Pirkanmaalla kerrottiin maanantaina 25 koronatartunnasta, mikä on paikallisesti paljon. Tuottajan mukaan pelkästään hänen kotikadulla Los Angelesissa tartuntoja on enemmän. Tampereella elokuvan tekijät kävivät säännöllisesti koronatesteissä ja tämän sujumista kiitetään.

Aram Tertzakian kiitteli vuolaasti suomalaisia yhteistyötahoja ja elokuvan tuotantoa. Tampere edusti elokuvantekijöille toivoa, koska korona jäädytti elokuvan teon Yhdysvalloissa. Vuosi on ollut vaikea kaikkialla elokuvan tekijöille.

Aram Tertzakianin mukaan suomalaisilla on ammattitaitoa. Hän toivoo, että kotimainen elokuvatuotanto piristyy myös yhteistyön ansiosta.

Elokuvan tekijät viihtyivät hyvin Tampereella ja kokivat kaupungin turvalliseksi.

Tuottaja on Suomi-fani, ja hän nautti erityisesti luonnosta ja saunasta. Marraskuinen maanantai tuntui amerikkalaisesta kuin kevätpäivältä.

aram tertzakian.JPG
– Suurin yllätys on ollut ihmisten asenne, Dual-elokuvan tuottaja Aram Terzakian kehuu tamperelaisia.Antti Eintola / Yle

Elokuvatuotantoa houkutellaan tuotantokannustimella. Tampereen tuotantokannustin mahdollistaa 10–15 prosentin palautuksen Tampereen seudulla syntyneistä tuotantokuluista. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat esimerkiksi palvelujen ja tavaroiden ostot, välineistön vuokraus ja Tampereen seudulle maksetut palkat.

Nyt tuotantoyhtiö kertoo olevansa sitoutunut löytämään lisää mahdollisuuksia elokuvatuotannoille Tampereella.

Päätökseen vaikutti ratkaisevasti myös suomalainen pääomarahasto IPR.VC, joka on yksi XYZ Filmsin rahoittajista. Suomalaisrahasto ehdotti kesäkuussa amerikkalaisille, että he kuvaisivat elokuvansa täällä.

Tampere odottaa miljoonia euroja

Film Tampereen ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen sanoo, että Tampereella on jo nyt paljon elokuva-alan osaamista. Yhteistyösopimuksen avulla kehitetään koulutusta ja verkostoitumista. Los Angelesiin suunnitellaan jo vientimatkaa koronatilanteen parannettua.

Rahkosen mukaan Dualin tekijät ovat kiitelleet suomalaista aikatauluissa pysymistä ja ammattitaitoa. Elokuva on pysynyt hyvin aikataulussa ja jopa edellä aikataulua. Työpäivät eivät ole venyneet ja elokuvan tekijät ehtivät nauttia myös vapaa-ajasta Tampereella.

Tampere toivoo, että sopimus tuo rahaa ja työtä kaupunkiin.

Esimerkiksi nyt käynnissä olevan Dual-elokuvan kokonaisvaikutus Suomessa ja Tampereella lasketaan kaupungin mukaan miljoonissa euroissa. Tampere on ottanut monella tavalla hyötyä tuotannosta. Lehdistötilaisuudessa oli tarjolla jopa paikallisen panimon Dual-olutta, jota oli tehty erä.

Yhteistyösopimuksen myötä Tampere valmistautuu myös kehittämään alueen mahdollisuuksia tehdä isoja tuotantoja ja vahvistamaan alan kansainvälistä osaamista Tampereella.

Tampereen kaupungin apulaispormestari Jaakko Stenhäll sanoo, että kansainväliset tuotannot tuovat lisää työtä ja antavat mahdollisuuden verkostoitua ja kehittää ammattitaitoa.

Stenhällin mukaan kaupunkilaiset ovat olleet innoissaan elokuvasta.

– Samalla tuotannon tuoma some- ja medianäkyvyys on merkittävä lisä Tampereen kaupunkimarkkinointiin, jota kannattaa hyödyntää myös jatkossa, Stenhäll sanoo.

Lue lisää:

Tamperelainen ammattivalmentaja sai jännittävän soiton – näin Hollywood-leffaa kuvaavat tähdet viettävät aikaansa Tampereella

Tällaisia ovat Tampereelle saapuneet elokuvatähdet – somessa otettiin Hollywood-uutisesta ilo irti

Näkyykö Hervanta elokuvassa? Tampereella iloitaan Hollywood-tuotannosta ja havitellaan jo seuraavaa: "Ei auta jäädä laakereilla lepäämään"

Suomessa kuvataan Hollywood-elokuva alusta loppuun tänä syksynä – ohjaaja vertaa Tamperetta rentona pidettyyn Seattleen

Lue seuraavaksi