1. yle.fi
  2. Uutiset

Koko Päijät-Häme siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Viikonloppuna koronatestien tuloksista viisi prosenttia oli positiivisia Päijät-Hämeessä. Kiihtymisvaihe merkitsee uusia suosituksia ja rajoituksia mm. tilaisuuksien järjestämiseen, harrastuksiin ja ravintoloiden aukioloaikoihin.

koronavirus
Työntekijöitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa.
Kyöntekijöitä koronatestauspisteessä. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on todettu perjantain ja viikonlopun aikana 72 uutta koronavirustartuntaa.

Koko Päijät-Häme on nyt epidemian kiihtymisvaiheessa, tiedottaa hyvinvointiyhtymä. Lahdessa lähestytään leviämisvaihetta, joka on kolmeportaisella asteikolla pahin vaihe.

Varmistettujen koronatartuntojen määrä on viime viikolla tuplaantunut verrattuna edelliseen viikkoon. Viime viikon aikana todettiin 105 tartuntaa, kun edellisellä viikolla luku oli 52.

Viikonloppuna otetuista koronanäytteistä viisi prosenttia oli positiivisia, mikä on hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan hyvin huolestuttavaa. Myös tartuntojen jäljittäminen on vaikeutunut. Niemisen mukaan tällä hetkellä enää puolet tartunnan lähteistä saadaan selville.

− Lahdessa tapausmäärät nousevat hyvin reippaasti ja jäljitettävyys on heikentynyt. Enää tiedämme joka toisesta tapauksesta, mistä korona on tullut.

Maskit käyttöön myös toisen asteen oppilaitoksissa

Epidemian kiihtymisvaihe tuo uusia suosituksia. Maskia suositellaan käytettäväksi laajasti julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa. Koko yhtymän siirtyessä kiihtymisvaiheeseen maskia suositellaan myös toisen asteen kouluihin.

Yksityistilaisuuksissa ihmismäärä susoitellaan rajaamaan kymmeneen. Yleisötilaisuuksista tulee Tuomo Niemisen mukaan uusi linjaus lähipäivinä. Toistaiseksi yli 50 hengen tilaisuuksia ei suositella, mutta tiettyjen edellytysten täyttyessä niitä on saanut järjestää.

Valtioneuvoston asetus rajoittaa ravitsemusliikkeiden aukioloa, anniskeluaikaa ja asiakasmääriä epidemian kiihtymisvaiheessa. Toistaiseksi tätä asetusta ei kuitenkaan ole päivitetty koskemaan Lahtea tai Päijät-Hämettä, mutta hyvinvointiyhtymä suosittelee silti noudattamaan aikaistettuja sulkemisaikoja, rajoittamaan anniskeluaikoja ja rajaamaan asiakasmääriä.

Tiedot kaikista voimassa olevista suosituksista löytyvät hyvinvointiyhtymän internetsivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi