Hyppää sisältöön

Ranskan entinen presidentti Sarkozy oikeuden edessä – uhkana jopa kymmenen vuoden vankeustuomio

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ranskan presidentti vastaa oikeudessa korruptiosyytteisiin.

Nicolas Sarkozy voi joutua jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Kuva on otettu 7. marraskuuta. Kuva: Valery Hache / EPA

Ranskassa alkaa tänään lahjusoikeudenkäynti maan entistä presidenttiä Nicolas Sarkozya vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ranskan presidentti joutuu vastaamaan oikeudessa syytteisiin korruptiosta.

Sarkozyn syytetään luvanneen järjestää maan vetoomustuomioistuimen tuomarille Gilbert Azibertille hyvän työpaikan Monacosta, jos tämä hankkisi Sarkozylle tietoja ex-presidenttiä koskevasta rikostutkinnasta.

Tutkinta liittyi epäilyihin, joiden mukaan Sarkozy olisi vastaanottanut laitonta tukea vaalikampanjassaan vuonna 2007 L'Oreal-kosmetiikkajätin perijättäreltä Liliane Bettencourtilta.

Jutun todisteena ovat nauhoitukset puheluista, joita Sarkozy kävi asianajajansa Thierry Herzogin kanssa. Puhelimet määrättiin kuunteluun tutkinnasta, jolla yritettiin selvittää Sarkozyn mahdollisesti Libyasta saamaa vaalikampanjarahoitusta.

Myös asianajaja Herzog on syytettynä oikeudenkäynnissä. Sarkozy on kamppaillut jo vuosia häneen kohdistuvien epäilyjen kumoamiseksi.

Jos hänet todetaan syylliseksi, Sarkozya uhkaa enimmillään kymmenen vuoden vankeus ja miljoonan euron sakot. Mediatietojen mukaan Sarkozyn oikeudenkäyntiä jouduttaneen lykkäämään heti alkuunsa, koska Gilbert Azibert ei terveydentilansa vuoksi voi tulla kuultavaksi oikeuteen.

Sarkozy oli Ranskan presidentti vuosina 2007–2012.

Lue myös:

Ranskan entinen pääministeri François Fillon tuomittiin vankilaan kavalluksesta

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy joutuu oikeuden eteen laittomasta vaalirahoituksesta

Maailman rikkain nainen, L'Orealin perijätär Liliane Bettencourt kuoli 94-vuotiaana – "Elämässä merkityksellisintä on se, mitä ei voi mitata"

Sarkozyn vaalirahajupakkaa koskeva rikostutkinta lopetettiin Ranskassa