Hyppää sisältöön

Korona-ajan epävarmuus on vaikuttanut sekä turvakotien asiakkaisiin että työntekijöihin

Turvakotiin voi tulla koronasta huolimatta.

Turvakoti on ilmainen valtion rahoittama palvelu. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Lapsiasiakkaiden määrä on vähentynyt viime vuodesta Hämeenlinnan turvakodissa. Kun viime vuonna tammikuun alun ja marraskuun puolivälin aikana lapsia oli turvakodissa 87, niin tänä vuonna samaan aikaan heitä on ollut 70.

– Tilastojen valossa lapsiasiakkaissa on ollut 17 lapsen ero. Tämä näkyy turvakodin arjessa, kun lapsia on ollut noin paljon vähemmän tänä vuonna, kertoo Hämeenlinnan turvakodin johtaja, sosiaalityöntekijä Maria Svetloff.

Sen sijaan naisten ja miesten määrissä ei ole suuriakaan eroja. Viime vuonna naisia oli 1.1.–18.11. välisenä aikana 77 ja tänä vuonna 76, miehiä oli puolestaan viime vuonna 5 ja tänä vuonna 6. Hämeenlinnan turvakodin käyttöaste oli viime vuonna 1.1–24.11 välisenä aikana 71 prosenttia ja tänä vuonna 45 prosenttia.

Maria Svetloff kertoo omana havaintonaan, että korona-aikana on ollut tunnusomaista palvelujen isompi aaltoilu, mikä on näkynyt myös valtakunnallisesti.

– Hämeenlinnan turvakodin aikuisasiakkaiden määrän pysyminen lähes samana on mielenkiintoista koronasta huolimatta. Koronakeväänä meillä ei ollut juurikaan lapsiperheitä talossa. Maaliskuussa ennen korona-aaltoa meillä oli paljon asiakkaita ja ajoittain olimme täynnä. Tämä selittänee tuota asiakasmäärää, että olemme aikuisten suhteen miltei samassa kuin viime vuonna. Palvelun tunnettuudella on myös osansa, eli turvakoti alkaa palveluna tulemaan tutummaksi ja yhteistyökumppanit osaavat ohjata meille entistä enemmän asiakkaita.

Turvakoti ei jätä koronan takia pihalle

Turvakotiin voi tulla koronasta huolimatta. Maria Svetloffin mukaan yhteistyökumppaneilta on tullut viestiä, että moni asiakas miettii uskaltaako turvakotiin tulla, jos on altistunut, karanteenissa tai sairastunut.

– Turvakotiverkostosta löytyy aina paikkoja koronatilanteesta huolimatta. Turvakotiin tullut voi olla omassa huoneessa ja yhteyttä pidetään vaikka puhelimitse, muistuttaa Hämeenlinnan turvakodin johtaja, sosiaalityöntekijä Maria Svetloff.

Koronakeväällä turvakodissa oli normaalia hiljaisempaa, ja vasta syksyllä, kun koronatilanne helpotti tai tilanteeseen totuttiin, toiminta on palannut pikkuhiljaa "normaaliksi". Hämeenlinnan turvakodissa tupa oli jo lähes täynnä asiakkaita viime perjantaina.

– Pääkaupunkiseudulla koronatilanteen nyt jälleen tiivistyttyä, on turvakodeissa enemmän paikkoja vapaana ja turvakodissa ollaan vähemmän aikaa, kun hakeudutaan ystävän luo tai ystävän asuntoon turvaan, kun halutaan välttää kontakteja. Tämä ei ole näkynyt meillä Hämeenlinnassa.

Suomessa on kaikkiaan 29 turvakotia. Kanta-Hämeen ensimmäinen ja ainoa turvakoti avattiin Hämeenlinnassa kesäkuussa 2018 ja siellä on tilaa seitsemälle perheelle.

Korona-aika on lisännyt työn kuormittavuutta

Jos turvakotien palveluja tarvitsevat ovat miettineet koronaan liittyviä asioita, niin näin ovat tehneet myös turvakotien työntekijät. Koronavirusepidemia onkin lisännyt turvakotien henkilökunnan kokemaa työn kuormittavuutta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kerännyt turvakodeilta säännöllisesti tilannekuvaa koronaepidemian vaikutuksista niiden toimintaan. Tilannekuvan perusteella turvakotien henkilöstöllä on ollut enemmän poissaoloja kuin normaalisti. Poissaoloihin vaikutti matala kynnys jäädä sairauslomalle varatoimena ja ajoittain pitkä koronavirustestien tulosten odotusaika.

THL:n kokoamien tietojen mukaan Suomen turvakotiverkosto on kuitenkin pystynyt säilyttämään toimintakykynsä koronaepidemian ajan. Turvakotipalveluissa varauduttiin koronalle altistuneiden, sairastuneiden sekä koronan riskiryhmään kuuluneiden asiakkaiden erityistarpeisiin.

.
.