1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääministeri Sanna Marin: Jos koronapandemiaa ei saada kuriin, valmiuslaki saatetaan ottaa uudelleen käyttöön – yökahviloihin 6 tunnin tauko

Myös ministeri Saarikko (kesk.) väläyttää valmiuslain toimivaltuuksiin turvautumista, jos Uudellamaalla ei tehdä enemmän.

koronavirus
Pääministeri Sanna Marin seisoo Pirkkalan yhteislukion edustalla kasvomaski kasvoillaan.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi maanantaina Pirkkalassa, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, mikäli tautitilanne vielä pahenee.

Hallitus rajoittaa yökahviloiden aukioloa jo tällä viikolla.

Huomenna tiistaina annetaan ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa asetus, jolla yökahviloiden toimintaan puututaan. Yökahvilat voivat olla auki klo 5:stä klo 23:een. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koskisi huoltoasemien yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi jo perjantaina Ylelle, että ravintoloiden toimintaan on Uudellamaalla tulossa lisärajoituksia.

Lähestulkoon läpi yön auki olevat yökahvilat ja niiden koronariski on ollut huolena erityisesti Uudellamaalla, jossa koronaepidemia on siirtynyt leviämisvaiheeseen.

Uudellamaalla kaikkien ravitsemisliikkeiden anniskelu päättyisi edelleen klo 22. Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä olisi aiempaan tapaan puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa asiakaspaikoista voidaan käyttää 75 prosenttia.

Valmiuslaki käyttöön uudelleen, jos koronatilanne pahenee

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tänään Pirkkalassa, ettei valmiuslain käyttöönottoa voida sulkea pois, mikäli tautitilanne vielä pahenee.

Esimerkiksi alueiden eristämisestä ei voida päättää nykylainsäädännön nojalla.

– Me emme ole siinä tilanteessa, että voisimme päättää esimerkiksi Uudenmaan eristämisestä, Marin sanoo.

– Poikkeusolot ja valmiuslaki eivät ole nyt käytössä, joten tämänkaltaisia toimia emme voi normaalilainsäädännön puitteissa tehdä.

Jos alueelliset toimet eivät riitä epidemian hillitsemiseksi, Marinin mukaan viime kevään kaltaiset poikkeusolot saatetaan ottaa uudelleen käyttöön.

– Mikäli alueilla ei saada tilannetta hallintaan ja se pahenee merkittävästi, on mahdollista, että ajaudumme tilanteeseen, jossa joudumme turvautumaan uudelleen poikkeusoloihin ja valmiuslain käyttöön. Sen vuoksi vetoan nyt erittäin painavasti alueisiin ja kuntiin niin Uudellamaalla kuin muualla Suomessa, että lähdetään riittäviin toimiin ajoissa.

Samoilla linjoilla on tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

– On enemmän kuin tarpeen, että alueilla otetaan nyt käyttöön täysimääräisesti valtioneuvoston suositukset koronatoimista. Tähän kannustan ja rohkaisen. Uusimaa tarkkailussa. Tarvitaan enemmän, Saarikko kirjoitti tänään Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

– Valtioneuvostolla valmius toimia myös johtajana. Meillä on yleisvastuu Suomesta, suomalaisista. Valmiuslaki tulee välineenä tarvittaessa kyseeseen.

Peruskoulut valmiina siirtymään porrastettuun etäopetukseen pääkaupunkiseudulla

Hallitus suosittelee (siirryt toiseen palveluun), että koronaepidemian leviämisvaiheessa yleisötilaisuudet kiellettäisiin ja aikuisten ryhmäharrastukset keskeytetään.

Uudenmaan koronaryhmä päätti perjantaina muun muassa kieltää yli 20 hengen yleisötilaisuudet sekä yli 20-vuotiaiden kontakti- ja joukkuelajit.

Peruskoulut ovat valmiina siirtymään osittaiseen etäopetukseen välittömästi, jos yhdessä tartuntatautiviranomaisten kanssa niin päätetään.

– Ei ehkä yhdessä yössä, mutta ehkä yhdessä päivässä ja yhdessä yössä eli hyvin nopeasti voimme siirtyä etäopetukseen, sanoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Kynnys siirtyä etäopetuksen on matala ja Pohjolaisen mukaan tilannetta arvioidaan nyt leviämisvaiheessa päivittäin kaupungin tartuntatautiviranomaisten kanssa.

– Toistaiseksi on kuitenkin voimassa päätös, että ei ole ollut tarvetta siirtyä laajasti porrastettuun etäopetukseen.

Pohjolainen sanoo, että muutamassa koulussa on jo siirrytty väliaikaisesti etäopetukseen, esimerkiksi Malmilla peruskoululaiset olivat etäopetuksessa hiljattain.

Helsingissä on kartoitettu koululaisten tietokoneiden ja nettiyhteyksien tarve, ja Pohjolaisen mukaan kaikille on varattu laitteet koulun puolesta, jos niitä ei kotona ole. Syksyllä tehdyn kyselyn mukaan kolmannekselta oppilaista puuttui etäopiskelussa tarvittavat koneet.

Lakisääteinen kouluruokailu on valmistauduttu järjestämään myös etäopetuksessa mahdollisesti oleville oppilaille, Pohjolainen vakuuttaa.

Pohjolainen myöntää, että peruskouluissa ei ole noudatettu tarpeeksi hyvin turvavälejä esimerkiksi pulpettien sijoittelulla, ja hän patistaakin peruskouluja terästäytymään turvaväli- ja hygienia-asioissa.

Espoossa jatketaan lähiopetusta

Espoossa on päätetty yhdessä tartuntatautiviranomaisten kanssa tänään maanantaina, että peruskoulut jatkavat ainakin toistaiseksi lähiopetuksessa.

– Espoossa koulujen tilanne on kohtuullisen hyvin hallinnassa, vain 2 prosenttia tartunnoista on kouluista lähtöisin, kertoo Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho.

Tästä päivästä lähtien yläkouluissa on ollut voimassa maskisuositus.

– Itse odotan, että tilanne paranee yläkouluissakin, kun oppilaat alkavat käyttää maskeja. Opettajille annettiin maskit aikaisemmin, ja se paransi heti tilannetta.

Perusopetuslakia on muutettu koronapandemian takia (siirryt toiseen palveluun)siten, että se mahdollistaa myös perusopetuksessa olevien koululaisten osittaisen etäkoulun. Väliaikainen laki on voimassa vuoden vaihteeseen asti.

Lukioissa ja ammattikouluissa on pääkaupunkiseudulla siirrytty tänään osittaiseen etäopetukseen, jotta koulujen oppilasmääriä on saatu harvennettua.

Helsingissä ja Espoossa noin kolmannes lukiolaisista opiskelee etänä. Espoossa ammatillisessa koulutuksessa etäopiskelijoita on vielä enemmän, koska lähikontakteja on ammattiaineissa enemmän.

– Koska ammattikouluissa on luonteensa mukaisesti altistumistilanteita on enemmän, niin Omniassa on päätetty vielä turvallisempaan ratkaisuun, Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho.

Espoossa harkitaan seuraavan kerran peruskoulujen siirtymistä etäopiskelemaan tämän viikon torstaina pidettävän koronakoordinaatiotyöryhmän kokouksen jälkeen.

Lue seuraavaksi