1. yle.fi
  2. Uutiset

Mehiläisen ja Pihlajalinnan yrityskauppa peruuntumassa ainakin toistaiseksi

Mehiläinen pitää epätodennäköisenä, että se pystyy toteuttamaan ostotarjouksen. Molemmat yritykset kertovat kuitenkin seuraavansa kaupan kohtalon markkinaoikeudessa.

Ostotarjous
Kuvassa on Pihlajalinnan logo.
Pihlajalinna ei ole sitoutunut uusiin neuvotteluihin Mehiläisen kanssa.Kimmo Brandt / EPA

Mehiläisen ostotarjousaika Pihlajalinnasta on päättynyt. Mehiläinen pitää epätodennäköisenä, että se pystyisi toteuttamaan ostotarjouksen.

Pihlajalinna kertoo pörssitiedotteessa jatkavansa omaa liiketoimintaansa normaalisti itsenäisenä yhtiönä.

Pihlajalinnan mukaan Mehiläinen ei ole jatkanut julkisen ostotarjouksen päättynyttä tarjousaikaa, ja tarjousaika on nyt päättynyt. Pihlajalinna ei ole sitoutunut uusiin neuvotteluihin Mehiläisen kanssa.

Terveysjätti Mehiläinen kertoi vuosi sitten, että se on ostamassa Pihlajalinnan. Rakenteilla oli Pohjoismaiden suurin terveysjätti, jonka oli tarkoitus suunnata ulkomaille.

Uuden yhtiön liikevaihdoksi arvioitiin noin 1,4 miljardia euroa. Työntekijöitä jätillä olisi ollut 25 000.

Peruuntumisen taustalla on kilpailuviranomaisten näkemys siitä, että kahden näin ison yrityksen yhdistymisessä on riskejä keskittymisestä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV esitti syyskuussa Suomen markkinaoikeudelle Mehiläisen ja Pihlajalinnan välisen yrityskaupan kieltämistä.

KKV:n mukaan yrityskauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua terveyspalvelumarkkinoilla, koska kaupan jälkeen jäisi vain kaksi valtakunnallista terveyspalveluyritystä. Nykyisellään Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo hallitsevat Suomen terveyspalvelumarkkinoita.

Markkinaoikeuden päätöstä odotetaan

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén sanoo pörssitiedotteessa, että Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV:n päätösesitys syyskuussa oli yllättävä. Mikko Wirénin mukaan päätöksen jälkeen kaupan toteutumismahdollisuudet heikentyivät merkittävästi.

Yrityskauppa on tällä hetkellä markkinaoikeudessa. Molemmat yhtiöt kertovat odottavansa markkinaoikeusprosessin loppuun.

Vaikka Mehiläinen saisi markkinaoikeudelta myönteisen päätöksen, Mehiläisen ja Pihlajalinnan välillä mahdollisesti käytävistä keskusteluista ei voi yhtiöiden mukaan olla varmuutta.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää uskoo edelleen ehdotetun yhdistymisen hyötyihin.

– Tulemme nyt työskentelemään yhdessä Pihlajalinnan kanssa markkinaoikeusprosessin loppuun saattamiseksi. Jos saamme myönteisen päätöksen, tulemme pyrkimään yhteistyöhön Pihlajalinnan kanssa selvittääksemme mahdollisuuksia yhtiöiden yhdistymiselle molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla, Järvenpää sanoo pörssitiedotteessa.

Lue lisää:

KKV esittää Mehiläisen ja Pihlajalinnan välisen yrityskaupan kieltämistä – yrityskauppa johtaisi todennäköisesti hintojen nousuun

Kilpailu- ja kuluttajavirasto näkee riskejä Mehiläisen ja Pihlajalinnan jättikaupassa: Ei anna vielä vihreää valoa vaan tutkii lisää

Terveysjätti Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan: Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille

Tutkija näkee useita riskejä – terveyspalvelut keskittyvät Suomessa kahdelle jätille: "Helpot hedelmät on jo poimittu"

Lue seuraavaksi