Hyppää sisältöön

Etiopian hallitus kertoo saartaneensa kapinallismaakunta Tigrayn pääkaupungin

Tigrayn kansan vapautusrintama kiistää tiedot.

Alueellisia sotajoukkoja koulutettiin Etiopian armeijan tueksi lähellä Addis Zemenin kylää Etiopiassa 10. marraskuuta 2020. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Etiopiassa maan hallitus kertoo joukkojensa saartaneen kapinallismaakunta Tigrayn pääkaupungin Mekelen.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed antoi eilen sunnuntaina kapinallisille 72 tuntia aikaa antautua ennen kuin hallituksen joukot iskevät koko voimallaan Mekeleen.

Pohjoista Tigrayn maakuntaa johtaa sotilaallisesti voimakas vapautusrintama TPLF. Sen johtaja Debretsion Gebremichael kiistää hallituksen tiedot puolen miljoonan asukkaan Mekelen saarrosta.

Puolueetonta tietoa alueelta on vaikeaa saada, sillä puhelin- ja internetyhteydet sinne ovat poikki. Uutistoimistot eivät ole pystyneet vahvistamaan tietoja saarrosta puolueettomista lähteistä.

Konfliktin taustalla Tigrayn kokoaan suurempi valta-asema

Tigrayn kapinallisten ja Etiopian hallituksen joukkojen välinen konflikti leimahti väkivaltaiseksi marraskuun alussa. Sen juuret ovat kuitenkin pidemmällä Etiopian historiassa.

Viiden miljoonan asukkaan Tigray muodostaa vain kuusi prosenttia koko Etiopian väkiluvusta, mutta se on ollut kokoaan suurempi vallankäyttäjä maan politiikassa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

TPLF:n joukoilla on ratkaiseva rooli pitkäkestoisessa sodassa maata hallinnutta diktaattoria Mengistu Haile Mariamia vastaan.

Kun Etiopiaan rakennettiin 1990-luvun alussa diktatuurin jälkeistä hallintoa, saivat tigraylaiset siinä useita merkittävimpiä virkoja.

Tähän tuli muutos rauhannobelisti Abiyn noustua valtaan huhtikuussa 2018.

Hän halusi jakaa valtaa tasapuolisemmin eri etnisten ryhmien ja poliittisten voimien välillä, mikä vaati Tigrayn vallan kaventamista.

Välit Etiopian hallituksen ja Tigrayn välillä ovat olleet kylmät siitä lähtien. Nykyinen konflikti sai alkunsa siitä, kun Etiopian armeija väitti kapinallisten hyökänneen sen Tigrayhin sijoitettuja sotilaita vastaan.

Lue lisää Tigrayn konfliktin taustoista Ylen jutusta Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella.

Kymmeniätuhansia pakolaisia, siviilien joukkomurhia, uhkaava nälänhätä

Viikkoja jatkunut sota on vaatinut suuren määrän kuolonuhreja. Arviot vaihtelevat tiedonsaannin vaikeuden vuoksi joistakin sadoista tuhansiin.

Sota on myös ajanut kymmeniätuhansia ihmisiä pakenemaan alueelta. Naapurimaa Sudaniin on saapunut ainakin 40 000 etiopialaispakolaista, mutta YK varoittaa, että heitä saattaa tulla satojatuhansia.

Tigrayn alueelta paenneita etiopialaisia rajakylässä Sudanin puolella perjantaina 13. marraskuuta. Kuva: Ebrahim Hamid / AFP

Pakolaisista lähes puolet on YK:n mukaan alaikäisiä.

Etiopiaa koetteli jo ennen Tigrayn konfliktia heinäsirkkaparvi, joka tuhosi merkittävän osan sadosta.

Asiantuntijat ovat arvioineet (siirryt toiseen palveluun), että heikon sadon ja sodan seurauksena saattaa olla jopa nälänhätä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sodassa on syyllistytty siviilien joukkomurhiin, YK:n mukaan mahdollisesti jopa sotarikoksiin.

Kapinallisilla keskiviikkoon aikaa antautua

Afrikan unionin edustajat aikovat tavata Etiopian johtoa maan pääkaupungissa Addis Abebassa.

Etiopian hallitus on sanonut kuulevansa heitä, mutta neuvottelut Tigrayn kapinallisten kanssa eivät tule kysymykseen.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat vedonneet osapuoliin konfliktin lopettamiseksi.

Tigrayn poliisi tarkastuspisteellä Etiopian pohjois-osassa Tigrayn alueella syyskuussa 2020. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Mikäli Etiopian hallitusta on uskominen, konfliktin loppu on lähellä. Se kertoo joukkojensa olevan 50km päästä Tigrayn pääkaupunki Mekelestä.

– Lopun alku häämöttää, hallituksen tiedottaja Redwan Hussein sanoi.

Hallituksen kapinallisille antama vaatimus antautumisesta menee umpeen keskiviikkona. Sen jälkeen hallitus on luvannut tuhota kapinalliset.

Kapinallisjohtaja Debretsion kertoi joukkojensa taistelevan hallituksen "miehittäjiä" vastaan kuolemaansa asti.

Lue lisää:

Etiopian pääministeri antoi Tigrayn kapinallisille 72 tunnin määräajan antautua

YK pelkää jopa 200 000 ihmisen pakenevan Etiopian taisteluja Sudaniin – lähes puolet tähän mennessä tulleista pakolaisista alaikäisiä

Etiopian siviilikuolemissa voi YK:n mukaan olla kyse sotarikoksista – Sudaniin paenneita on jo 14 500, tulitauosta ei lupauksia

Nälkä uhkaa Tigrayn saarrettuja ihmisiä – kovat uhkaukset sävyttävät Etiopian kaksi viikkoa kestänyttä konfliktia