Etiopiassa maan hallitus kertoo joukkojensa saartaneen kapinallismaakunta Tigrayn pääkaupungin Mekelen.
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed antoi eilen sunnuntaina kapinallisille 72 tuntia aikaa antautua ennen kuin hallituksen joukot iskevät koko voimallaan Mekeleen.
Pohjoista Tigrayn maakuntaa johtaa sotilaallisesti voimakas vapautusrintama TPLF. Sen johtaja Debretsion Gebremichael kiistää hallituksen tiedot puolen miljoonan asukkaan Mekelen saarrosta.
Puolueetonta tietoa alueelta on vaikeaa saada, sillä puhelin- ja internetyhteydet sinne ovat poikki. Uutistoimistot eivät ole pystyneet vahvistamaan tietoja saarrosta puolueettomista lähteistä.
Konfliktin taustalla Tigrayn kokoaan suurempi valta-asema
Tigrayn kapinallisten ja Etiopian hallituksen joukkojen välinen konflikti leimahti väkivaltaiseksi marraskuun alussa. Sen juuret ovat kuitenkin pidemmällä Etiopian historiassa.
Viiden miljoonan asukkaan Tigray muodostaa vain kuusi prosenttia koko Etiopian väkiluvusta, mutta se on ollut kokoaan suurempi vallankäyttäjä maan politiikassa.

TPLF:n joukoilla on ratkaiseva rooli pitkäkestoisessa sodassa maata hallinnutta diktaattoria Mengistu Haile Mariamia vastaan.
Kun Etiopiaan rakennettiin 1990-luvun alussa diktatuurin jälkeistä hallintoa, saivat tigraylaiset siinä useita merkittävimpiä virkoja.
Tähän tuli muutos rauhannobelisti Abiyn noustua valtaan huhtikuussa 2018.
Hän halusi jakaa valtaa tasapuolisemmin eri etnisten ryhmien ja poliittisten voimien välillä, mikä vaati Tigrayn vallan kaventamista.
Välit Etiopian hallituksen ja Tigrayn välillä ovat olleet kylmät siitä lähtien. Nykyinen konflikti sai alkunsa siitä, kun Etiopian armeija väitti kapinallisten hyökänneen sen Tigrayhin sijoitettuja sotilaita vastaan.
Lue lisää Tigrayn konfliktin taustoista Ylen jutusta Sota Etiopian pohjoisosissa jatkuu – Afrikan unioni vaatii loppua taisteluille Tigrayn alueella.
Kymmeniätuhansia pakolaisia, siviilien joukkomurhia, uhkaava nälänhätä
Viikkoja jatkunut sota on vaatinut suuren määrän kuolonuhreja. Arviot vaihtelevat tiedonsaannin vaikeuden vuoksi joistakin sadoista tuhansiin.
Sota on myös ajanut kymmeniätuhansia ihmisiä pakenemaan alueelta. Naapurimaa Sudaniin on saapunut ainakin 40 000 etiopialaispakolaista, mutta YK varoittaa, että heitä saattaa tulla satojatuhansia.

Pakolaisista lähes puolet on YK:n mukaan alaikäisiä.
Etiopiaa koetteli jo ennen Tigrayn konfliktia heinäsirkkaparvi, joka tuhosi merkittävän osan sadosta.
Asiantuntijat ovat arvioineet (siirryt toiseen palveluun), että heikon sadon ja sodan seurauksena saattaa olla jopa nälänhätä.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sodassa on syyllistytty siviilien joukkomurhiin, YK:n mukaan mahdollisesti jopa sotarikoksiin.
Kapinallisilla keskiviikkoon aikaa antautua
Afrikan unionin edustajat aikovat tavata Etiopian johtoa maan pääkaupungissa Addis Abebassa.
Etiopian hallitus on sanonut kuulevansa heitä, mutta neuvottelut Tigrayn kapinallisten kanssa eivät tule kysymykseen.
Sekä EU että Yhdysvallat ovat vedonneet osapuoliin konfliktin lopettamiseksi.

Mikäli Etiopian hallitusta on uskominen, konfliktin loppu on lähellä. Se kertoo joukkojensa olevan 50km päästä Tigrayn pääkaupunki Mekelestä.
– Lopun alku häämöttää, hallituksen tiedottaja Redwan Hussein sanoi.
Hallituksen kapinallisille antama vaatimus antautumisesta menee umpeen keskiviikkona. Sen jälkeen hallitus on luvannut tuhota kapinalliset.
Kapinallisjohtaja Debretsion kertoi joukkojensa taistelevan hallituksen "miehittäjiä" vastaan kuolemaansa asti.
Lue lisää:
Etiopian pääministeri antoi Tigrayn kapinallisille 72 tunnin määräajan antautua
Lähteet: AFP, AP, Reuters