1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Savossa nähtiin hurja villisikajahti – 14 villisikaa kaatui samasta laumasta

Riistakeskuksen mukaan ei ole tavatonta, että villisikoja metsästettäisiin kerralla näin iso määrä.

villisika
Juvan Koikkalassa ammuttiin lauantaina 14 villisikaa.
Juvan Koikkalassa ammuttiin lauantaina 14 villisikaa.Jake Kukowski

Viime viikonloppuna Etelä-Savossa kaadettiin huomiota herättävä määrä villisikoja. Juvan Koikkalassa ammuttiin lauantaina 14 villisikaa.

Käytännössä päätös metsästyksestä kehkeytyi jo aikaisin viime viikon keskiviikkona. Etelä-Juvan erämiesten puheenjohtaja Esa Karvinen kertoo, että he saivat tuolloin tiedon metsästäjien Whatsapp-ryhmässä isommasta villisikojen joukosta, joka liikkui Mikkelin Ristiinan alueella.

Juvan suunnalla hirvimetsälle viikonlopuksi kaavailleet päättivät metsästää alueelle saapuneet villisiat.

Veikkaus osui oikeaan ja villisiat ilmaantuivat Juvan Koikkalan alueelle vielä viikonlopun aikana.

Etelä-Juvan erämiesten puheenjohtaja Esa Karvinen
Kuvassa Etelä-Juvan erämiesten puheenjohtaja Esa Karvinen.Petri Vironen / Yle

Villisikalauma liikkuu nopeasti

Villisikalauma liikkui varsin nopeasti, sillä keskiviikkona Ristiinassa havaittu lauma rantautui Juvan puolelle uimalla Pälpänsalmen yli. Pälpänsalmi on kapea Saimaan kohta, jota eläimet usein käyttävät vesistön ylittämiseen.

– Sioilla oli huono tuuri, sillä perjantaina oli satanut hieman lunta ja jälkien perusteella ne löysimme, Karvinen kertoo.

Nopealiikkeinen ja tarkkavainuinen villisika on hankala metsästettävä, joka usein osaa väistää metsästäjän. Se on torahampaineen myös ärsytettynä vaarallinen sekä metsästäjille että koirille.

– Yksi koiristamme vammautui jalastaan. Toivottavasti se toipuu vielä, Karvinen kertoo.

Karvinen myöntää, että näin suuren määrän kaataminen on ollut hänen oman historiansa aikana poikkeus.

– Minäkin olen kymmeniä vuosia metsästänyt, niin tyypillisesti syksyisin on ollut 1-3 sikaa, mitä on metsästetty. Kyllä tämä ainutkertainen kokemus oli.

Villisikojen kanta levittäytyy hitaasti myös Itä-Suomeen

Suomen riistakeskuksessa Juvalla metsästettyä määrää ei pidetä täysin tavattomana. Villisikojen suureenkin harvennukseen kannustetaan, koska huolena on afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomessa on noin 3155 villisikaa. Kanta on tiheimmillään itäisellä Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Villisika on levittäytynyt myös Itä-Suomeen ja sen kanta on alueella karkeiden arvioiden perusteella kasvussa.

Tarkkaa syytä villisian leviämiselle ei pystytä Riistakeskukselta antamaan, mutta osa villisioista tulee Venäjän puolelta muun muassa viljan perässä. Villisikojen tiedetään myös liikkuvan pitkiäkin matkoja.

– Tämä on ihan Maa- ja metsätalousministeriön linjaus, että nyt afrikkalaisen sikaruton riskin takia niin sanotun ydinalueen eli Kaakkois-Suomen ja Itä-Uudenmaan ulkopuolella oleva villisikakanta pyritään pitämään mahdollisimman harvana. Siihen on tähdännyt kaikki nämä villisian metsästystä helpottavat lainsäädännöt, riistasuunnittelija Ohto Salo Suomen Riistakeskuksesta kuvailee.

Villisian levittämä rutto on vaarallinen

Jokaisesta viikonloppuna Etelä-Savossa kaadetusta villisiasta on lähetetty näyte terveysviranomaiselle testattavaksi.

Toistaiseksi Etelä-Savossa tai muualla Suomessa ei ole todettu pelättyä villisikojen mukanaan kuljettamaa ruttoa.

– Ei ole tautia todettu toistaiseksi. Pelonsekaisin tuntein sitä odotellaan. Siinä mielessä toimijat ovat olleet hyvin vastuullisia, Salo kiittelee.

Villisiat voivat levittää useita muita eläimiin tarttuvia tauteja. Afrikkalaista sikaruttoa pelätään siksi, että se on tuhoisa tavallisille sioille. Esimerkiksi Kiinassa rutto on aiheuttanut miljoonien sikojen kuoleman tai niitä on jouduttu lopettamaan.

Tautia on tavattu esimerkiksi Venäjällä sekä Virossa.

Villisikojen metsästystä myös tuetaan. Esimerkiksi Ruokavirasto (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa metsästäjille näytteenottoa varten ohjeet, välineet ja pienen palkkion.

Lue myös:

Ensimmäinen Suomessa pannoitettu villisika paineli heti Venäjälle – vaarallinen sikarutto voisi tuhota Suomen sikatalouden

Vaarallisen sikaruton uhka laittaa villisikojen liikkeet tarkkaan syyniin – tutkijat asentavat villisikoihin seurantalaitteita

Villisika lujittaa sorkansijojaan Itä-Suomessa – metsästäjät kiittävät, mutta sikatiloja uhkaa kaikkien aikojen pahimmaksi pelätty pandemia

Lue seuraavaksi