1. yle.fi
  2. Uutiset

Päijät-Hämeen uudet rajoitukset pakottavat koviin päätöksiin harrastustoiminnassa – "Tämä aiheuttaa hyvin paljon liikkumattomuutta"

Kiihtymisvaiheen vuoksi aikuisten sisätilojen harrastuksia on rajoitettu Lahden seudulla.

koronavirus
Käsipainoja rivissä kuntosalilla.
Miten pahentunut koronatilanne ja uudet rajoitukset vaikuttavat aikuisten harrastamiseen? Toimittajana suorassa verkkolähetyksessä on Markku Lähdetluoma, kuvaajana Juha-Petri Koponen.

Päijät-Häme on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Maanantaina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi 72 uudesta koronavirustartunnasta.

Kiihtymisvaihe merkitsee uusia suosituksia ja rajoituksia muun muassa tilaisuuksien järjestämiseen ja harrastuksiin. Yhtymä antoi maanantaina uudet suositukset (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan aikuisten harrastusryhmien koko sisätiloissa on rajattava 10 henkeen. Lisäksi yhtymä suosittaa muuttamaan ryhmien toimintaa niin, että hygienista ja turvaväleistä pystytään pitämään huolta.

Päätös uusista rajoituksista vei yöunet Lahden Kortteliliiga ry:n toiminnanjohtajalta Jake Ropposelta.

– Se oli jollain tapaa pettymys, koska tämä aiheuttaa hyvin paljon liikkumattomuutta. Kokemusta on viime keväältä, eikä se ollut hyvää aikaa.

Lahden Kortteliliigalla on vuositasolla noin 4 000 jäsentä ja 14 lajia. Joukkuelajien, kuten salibandyn, kaukalopallon ja lentopallon osalta toiminnan jatkaminen on nyt vaakalaudalla.

– Aikuisten harrastusliikunnassa tulee kovia päätöksiä isoissa joukkuelajeissa. Niitä on luultavasti aika mahdoton pelata suositusten puitteissa. Joitain lajeja voidaan jatkaa, Ropponen harmittelee.

Wellamo-opiston rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltola ymmärtää uudet rajoituspäätökset, mutta yllättyi niiden nopeudesta. Wellamo-opisto on 12 000 asiakkaan kansalaisopisto, joka toimii seitsemässä kunnassa Päijät-Hämeessä.

– Olimme varautuneet 20 hengen rajoituksiin, mutta 10 hengen oli yllätys. Yritämme ratkaista tätä tapauskohtaisesti. 60–70 prosenttia ryhmistä on isoja.

Ylä-Sankola-Peltola kertoo, että luvassa on esimerkiksi virtuaalista tanssia.

Voit katsoa Jake Ropposenja Mari Ylä-Sankola-Peltolan haastattelut jutun pääkuvan videosta.

Jäljittämisessä ongelmia

Viikonloppuna otetuista koronanäytteistä viisi prosenttia oli positiivisia, mikä on hyvinvointiyhtymän mukaan hyvin huolestuttavaa. Myös tartuntojen jäljittäminen on vaikeutunut. Hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan tällä hetkellä enää puolet tartunnan lähteistä saadaan selville.

Viikonloppuna todetut tartunnat ovat aiheuttaaneet useita joukkoaltistuksia ravintoloissa. Varmistettujen koronatartuntojen määrä on viime viikolla tuplaantunut verrattuna edelliseen viikkoon. Viime viikon aikana todettiin 105 tartuntaa, kun edellisellä viikolla luku oli 52.

Hallitus suunnittelee nykyistä tiukempia aukiolorajoituksia anniskeluravintoloihin, jotka toimivat koronaepidemian leviämisvaiheessa olevan Uudenmaan alueella. Myös Lahti on lähellä epidemian leviämisvaihetta ja muu Päijät-Häme on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen.

Tästä huolimatta alueella ovat voimassa ravintoloita koskevat epidemian perusvaiheen rajoitukset. Niiden muuttaminen vaatii valtioneuvoston asetuksen, eikä asetuksessa vielä mainita Lahtea tai Päijät-Hämettä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kuitenkin suosittelee anniskeluravintoloita sulkemaan ovensa viimeistään klo 23.

Päivystysavun numero 116 117 on ruuhkautunut, hyvinvointiyhtymästä kerrotaan. Koronatestiin hakeutuvia pyydetään varamaan aika sähköisesti omaolo.fi-palvelussa.

Lue seuraavaksi