Hyppää sisältöön

Lähihoitajat haastoivat Attendon oikeuteen – työntekijöiden mukaan yhtiö maksoi samasta työstä toisille matalampaa palkkaa kuin toisille

Oikeuteen lähti kaksitoista hämeenkyröläisen hoivakodin lähihoitajaa. Attendon mukaan palkkakiistassa on jo päästy sovintoon.

Lähihoitajien ja hoivayhtiö Attendon kiista palkoista päätyi Pirkanmaan käräjäoikeuteen asti. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kaksitoista hämeenkyröläisen hoivakodin työntekijää haastoi työnantajansa Attendon oikeuteen palkkasaatavista. Työntekijöiden mukaan Attendo ei toiminut palkanmaksussa tasapuolisesti.

Kiista ei kuitenkaan päädy oikeussaliin saakka, koska Attendon mukaan erimielisyyksistä on sovittu kanteen nostamisen jälkeen.

Lähihoitajien mukaan Attendo maksoi heille matalampaa palkkaa kuin toisille saman hoivakodin työntekijöille, vaikka kaikki tekivät keskenään samaa tai ainakin samanarvoista työtä. Hoitajat haastoivat Attendon oikeuteen, koska yhtiö ei tasannut palkkoja.

Haastehakemus saapui Pirkanmaan käräjäoikeuteen 2. lokakuuta. Kaksitoista työntekijää vaati Attendoa suorittamaan palkkavahinkoa. Pienin vaatimus oli noin 100 euroa, suurin noin 1 800 euroa.

Osalla asian oikeuteen vieneistä työntekijöistä työsuhde on jo päättynyt, osalla työt jatkuvat.

Osapuolet eivät kommentoineet Ylelle oikeusprosessia. Uutisen julkaisemisen jälkeen Attendo ilmoitti, että kiistassa oli päästy sovintoon sen jälkeen, kun haastehakemus saapui käräjäoikeuteen. Asian käsittely oikeudessa siis päättyy.

Ylellä ei ole tietoa sovinnon sisällöstä.

Kiista liittyy yrityskauppaan

Palkkakiista juontaa juurensa muutama vuosi sitten tapahtuneesta yrityskaupasta. Attendo osti vuoden 2014 lopulla Hämeenkyrössä toimineen hoiva- ja palvelukoti Kaarihovin.

Elokuussa 2015 Attendo avasi Hämeenkyröön uuden hoivakodin ja toiminta Kaarihovissa loppui. Kaarihovin työntekijöitä siirtyi uuteen Attendo Kyröskoskeen.

Haastehakemuksen mukaan muita korkeampaa palkkaa on maksettu entisille Kaarihovin työntekijöille, mutta myös joillekin sellaisille työntekijöille, joiden kanssa on tehty uusia työsopimuksia.

Osalle uusista työntekijöistä palkkaa on kuitenkin maksettu muita alemman palkkaluokan mukaan.

Attendo Kyröskoski on 48-paikkainen vanhusten hoivakoti, jossa hoivahenkilökunta on paikalla ympärivuorokautisesti.

Artikkelia päivitetty 25.11.2020 klo 13.18.: Attendon mukaan palkkakiista sovittiin työntekijöiden kanssa sen jälkeen, kun haastehakemus saapui käräjäoikeuteen.

Lue lisää:

Lähihoitajat haastoivat Attendon oikeuteen – sovinto syntyi pian kanteen noston jälkeen