1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkönsiirto

Lapissa sähkönsiirtohinnat eivät juuri nouse – Rovaniemellä jopa jätetään perimättä perusmaksuja neljältä kuukaudelta

Suurin osa Lapin sähköyhtiöistä pitää sähkönsiirtohintansa ennallaan ensi vuonna.

sähkönsiirto
Voimalinjan pylväs
Suurin osa lappilaisista maksaa sähkönsiirrosta ensi vuonna saman verran kuin vuonna 2020.Ari Haimakainen / Yle

Suurin osa Lapin sähköyhtiöistä pitää sähkönsiirtohintansa ennallaan ensi vuonna. Tämänhetkisen tiedon mukaan hinnankorotusta harkitaan muutamassa yhtiössä. Esimerkiksi Rantakairan Sähkö Oy kertoo, että tarvetta nostaa hintaa olisi, mutta päätöstä hinnan korottamisesta ei ole vielä tehty, vaan asiaa pohditaan yhä.

Iloisimpia uutisia tarjoilee Napapiirin Energia ja Vesi-konsernissa sähkönsiirrosta vastaava Rovaniemen Verkko, joka jättää laskuttamatta perusmaksuja vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana noin 1,2 miljoonan euron edestä. Kuluttajalle tästä kertyy kuukaudessa säästöä noin kahdeksasta eurosta runsaaseen kahteenkymppiin.

Osa yhtiöistä harkitsee vielä

Suurin osa sähköpostikyselyyn vastanneista Lapin sähköyhtiöistä toteaa vastauksessaan ykskantaan, että hinnan muutoksia ei vuonna 2021 ole tulossa. Muutama yhtiö jättää vastauksessaan pienen varauksen hintojen muuttamiseen.

Tornion Energian asiakkaiden on viisainta varautua hinnannostoon ensi vuonna. Toimitusjohtaja Merja Nelimarkka kertoo sähköpostitse, että pientä korotuspainetta on kustannusten kasvun vuoksi, mutta vielä noston suuruutta tai ajankohtaa ei voi arvioida. Edellisen kerran yhtiö on nostanut hintoja vuonna 2019 ja 2015.

Keminmaan Energia ja Vesi Oy kertoo, että suunnitelmissa ei ole tarkistaa sähkön siirtohinnoittelua ensi vuonna, mikäli verkkoyhtiön omistaja tekee verkon investoinneista positiivisen lainapäätöksen.

Keminmaan Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kuula haluaa muistuttaa, että Suomen keskihintojen mukaan laskettuna sähkölämmitysasiakkaan siirtolaskusta on veroja 57 prosenttia.

– Asiakkaan sadan euron siirtolaskusta jää siis paikallisen verkkoyhtiön investointeihin käytettäväksi keskimäärin vain 43 euroa.

Ylä-Lapissa Utsjoen, Inarin ja Sodankylän pohjoisosan sähkönsiirrosta huolehtiva Tunturiverkko Oy toteaa vastauksessaan, että hinnaston seuraavan päivittämisen ajankohtaa ei ole päätetty. Nykyinen siirtohinnasto on ollut voimassa maaliskuusta 2017 alkaen.

Kemin Energia ja Vesi (KMEV) tarkisti hintoja edellisen kerran vuonna 2019, jolloin muutettiin hinnoittelurakennetta eli nostettiin perusmaksua ja laskettiin energiamaksua. Osalla asiakkaista hinta nousi ja osalla laski. Yhtiö kertoo, että mitään päätöksiä tulevista hinnanmuutoksista ei ole tehty.

Useiden yhtiöiden hinnat ovat pysyneet samoina jo pitkään. Koillis-Lapin Sähkö Oy on edellisen kerran muuttanut hintoja vuoden 2015 alussa eikä aio koskea hintoihin ensi vuonna. Muonion Sähköosuuskunta ja Tenergia jatkavat samoilla hinnoilla viidettä ja Rovakaira Oy neljättä vuotta. Tornionlaakson Sähkö pitää hinnat ensi vuonna vuoden 2019 alussa voimaantulleella tasolla.

Rovaniemellä palautetaan ylituottoa asiakkaille

Rovaniemen Verkko Oy alensi siirtohintaa vuoden 2019 alussa kymmenen prosenttia. Nyt yhtiö siis jättää laskuttamatta ensi vuoden tammi-huhtikuun perusmaksut. Jo kuluvana vuonna jätetään perimättä kolmen kuukauden perusmaksut. Yhtiölle vaikutus on noin 700 000 euroa.

Yhtiön mukaan kuukauden perusmaksun perimättä jättämisestä koituu Yleissähkö-tariffissa olevalle, kerrostalossa asuvalle noin 8,20 euron ja suorasähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle, Aikasähkö-tariffissa olevalle, noin 21,70 euron säästö.

Rovaniemen Verkko Oy:n toimitusjohtaja Joni Hemmilän mukaan yhtiö selittää alennusta aiemmalla hinnoittelulla ja tuottavuuden tehostamisella.

– Edellisen valvontajakson alkaessa vuonna 2016 varauduimme hinnoittelullamme verkon ylläpidosta ja sen kehittämisestä koituviin kustannuksiin ja investointeihin. Toimintaa tehostamalla olemme kuitenkin saaneet säästöjä ja voimme nyt palauttaa kertynyttä ylituottoa takaisin asiakkaille vuosina 2020–2023.

Vaihtelua löytyy eri yhtiöiden välillä

Hinnat vaihtelevat yhtiöittäin enemmän tai vähemmän. Energiaviraston tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi 20 000 kilowattituntia vuodessa käyttävässä pientalossa keskihinta Lapissa oli vuonna 2019 alimmillaan Rovaniemen Verkko Oy:ssä 5,19 senttiä kilowattitunnilta ja korkeimmillaan Enontekiön Sähkö Oy:ssä, 7,43. Suurimmassa osassa yhtiöitä hinta on kuuden sentin molemmin puolin.

Noin 5 000 kilowattitunnin vuosikulutus pientalossa on Lapissa halvimmillaan niin ikään Rovaniemen Verkon asiakkailla (6,46) ja kovinta hintaa maksavat tilastojen mukaan Tunturiverkko Oy:n asiakkaat (11,29).

Kerrostalohuoneistossa 2 000 kWh/vuosi käyttävälle huokeimmat hinnat ovat Rovaniemen Verkon 9,34 s/kWh ja Kemin Energia ja Vesi Oy:n 9,45, korkein Rovakaira Oy:n 17 senttiä kilowattitunnilta.

Edit 21.12.20 klo 15.35: Tarkennettu, että Rantakairan Sähkö Oy ei ole vielä tehnyt päätöstä korottaa hintaa.

Edit 22.12.20 klo 14.20: Jutun loppuosasta korjattu 20 000 kilowattituntia vuodessa käyttävän pientalon keskihintaa koskeva osuus. Aiemmin kalleimmaksi mainitun Keminmaan Energia ja Vesi Oy:n hintatieto Energiaviraston tilastossa oli virheellinen. Keminmaan Energian mukaan oikea hinta on 6,38 senttiä kilowattitunnilta.

Lue seuraavaksi