Hyppää sisältöön

Sivistyspalveluiden ostoista ei leikata – säästöesitys meni nurin lahtelaiseen tapaan yhden äänen enemmistöllä

Ensi vuoden talousarvio painui noin 6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Valtuuston esittämät menolisäykset katetaan lainanotolla.

Kouluruuan kananpalaset kirvoittivat keskustelua Lahden valtuustossa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Lahden kaupungin talouden tasapainottamissuunnitelmat saivat maanantaina takapakkia, kun valtuusto päätti vuoden 2021 talousarviosta.

Ensi vuoden budjettiesitys oli arvioitu 2,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mutta valtuuston päätösten jälkeen alijäämä kasvaa vajaalla 3,7 miljoonalla eurolla.

Juuri tuota summaa SDP:n valtuustoryhmä esitti lisäyksenä sivistyspalveluiden ostoihin.

– Ostopalveluissa on asioita, joita ei voi leikata. Siellä on koulukuljetuksia, kotikuntakorvauksia. Niiden leikkaaminen on täysin mahdotonta, sanoi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu.

SDP halusi etsiä vastaavat säästöt myyntivoitoista tai investointien lainaosuuksista muiden ryhmien kanssa. Kaupunginhallitus piti pitkän neuvottelun valtuuston kokoustauolla ja etsi ratkaisua menolisäyksen kattamiseen. Se päätyi lopulta esittämään valtuustolle, että 3,7 miljoonaa euroa katetaan lainanotolla. Valtuusto hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Säästöjen etsiminen vaikeaa

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ihmettelivät, etteikö sivistyspalveluissa ole tehostamisen varaa.

– Sivistyspuolen menot ovat kasvaneet 50 miljoonaa. Jos nyt sanotaan, että mistään ei voi säästää, niin pidän tätä erikoisena tulkintana, sanoi kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toni Putula.

– Pienikin ehdotus tuottavuuden tehostamisesta tarkoittaa täällä näköjään kananpalasia ja maauimalan sulkemista. Se ennakoi sitä, että talouden tasapainottamisesta tulee erittäin vaikeaa, sanoi kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Sonja Falk.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen vakuutti, että säästöjä on yritetty etsiä tosissaan ja viranhaltijatkin ovat huolissaan palvelutasosta.

– Säästöjä mahdotonta toteuttaa niin, ettei se vaikuta lasten ja nuorten ruokapalveluihin, koulujen kunnossapitoon, ict- menoihin. Kiinteistöjen kunnossapito pidentää käyttöikää. Ateriapalvelut on suurin kuluerä. Paineet kohdistuvat juuri siihen, mutta voiko lasten ruuan laatua heikentää, kysyi Mäkynen.

Mäkysen mukaan lähiruuan sijasta voi ostaa ruokaa ulkomailta, mutta se heikentää työllisyyttä. Töitä voi myös jakaa niin, että opettajat jakavat ruuat oppilaille. Silloin se olisi pois lapsilta ja nuorilta ja kaupungin pienituloisimmat työntekijät maksaisivat säästöt.

Kokoomus ja kristillisdedmokraatit olivat valmiita tulemaan vastaan ja esittivät 600 000 euron lisäystä sivistyspalveluihin, joilloin leikkaukset kulttuuri- ja liikuntapalveluihin olisi voitu välttää. Esityksestä ei kuitenkaan äänestetty, sillä SDP:n esitys 3,7 miljoonan euron määrärahalisäyksestä hyväksyttiin ensin. SDP esitys meni täpärästi läpi äänin 30-29.

Pro Lahden Kalle Aaltosen mielestä sama toistuu Lahden valtuustossa joka kerta. Oikeisto- ja vasemmistopuolueet eivät löydä toisiaan vaan kinaavat aina samoista asioista.

Myös kokoomuksen Helena Salakka suri kompromissihaluttomuutta.

– Muistan kuinka ylpeä olin tästä porukasta ensimmäisessä valtuuston kokouksessa. En ole enää.

Yksityistä päivähoitoa ei lisätä

SDP sai esityksensä läpi myös yksityisen päivähoidon osuudesta. Kaupunginhallitus esitti,että yksityisen päivähoidon osuutta lisättäisiin niin, että se olisi 35 %. SDP halusi pitää osuuden ennallaan 30 prosentissa.

Perussuomalaisilla oli pitkä lista säästökohteita. Perussuomalaiset esitti määrärahojen karsimista kulttuurista, kaupungintalon remontista ja ympäristöpääkaupunkirahoista. Mitkään esitykset eivät menestyneet äänestyksessä.

Kristillisdemokraatit ehdottivat luottamusmiesten kokouspalkkioiden alentamista 20 % . Säästöä olisi kertynyt 200 000 euroa vuodessa.

Vasemmistoliitto esitti henkilöstön kouluttamista tunnistamaan rasismia ja purkamaan sitä. Tätä esitystä valtuusto kannatti äänin 26-33.

Keskustan liikennesuunnnitelma Liisu toistui monissa puheenvuoroissa ja muutamat valtuutetut epäilivät, että Liisurahaa olisi piilotettu johonkin talousarvion osaan.

Viranhaltijat vakuuttivat, että Liisun aika tulee valtuustossa myöhemmin.

Lue lisää: