1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskyläläisten veden hinta nousee jopa 6 prosenttia - talousarvio äänestytti valtuustoa, mutta muutoksia ei juuri tehty

Kaupungin omistama Alva korottaa veden hintaa reippaasti ensi vuonna ja Hippos-hanke etenee Jyväskylässä.

Jyväskylä
Yksityiskohta Jyväskylän kaupungintalon ulkoseinän yläreunasta, jossa lukee teksti Kunnallistalo. Katolla on myös uloke, jossa on Jyväskylän kaupungin vaakuna.
Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti budjetista etäkokouksessa maanantaina.Heli Kaski / Yle

Jyväskylän kaupunginvaltuusto äänesti ahkerasti eilisiltaisessa talousarviokokouksessaan. Äänestykset eivät kuitenkaan tuottaneet muutoksia kaupunginhallituksen budjettiesitykseen.

Budjettikäsittelyn aikana pidettiin tosin neuvottelutauko, jonka tuloksena valtuusto päätti yksimielisesti poistaa talousarviosta kohdan, jossa esitettiin osinkojen perimistä kaupungin vuokrataloyhtiöltä JVA:lta. Asian nosti esiin Marika Visakorpi (kd.).

Myös Jyväskylän veden hinta keskustelutti valtuustoa. Kaupunginjohtaja Timo Koiviston myönsi, että jyväskyläläisten veden hinta on maan kalleimpien joukossa, mutta sen alentaminen ei ole mahdollista, sillä energiayhtiön talous ei ole muutenkaan vahva.

Kaupunginjohtaja kertoi, että energiayhtiö Alva voi korottaa veden hintaa ensi vuonna jopa 6 prosenttia. Jari Colliander (kesk.) esitti, että veden hinnankorotus olisi ensi vuonna korkeintaan 3 prosenttia, mutta esitys hävisi äänin 47-18 ja 2 tyhjää.

Jukka Hämäläinen (sd.) esitti, että kaupunkirakennepalveluiden toimintamenoihin lisätään 250 000 euroa joukko- ja palveluliikenteeseen Kuokkalan ja sairaala Novan yhteyden parantamiseksi. Hämäläisen esitys hävisi äänin 50-17.

Jyri Ylönen (kesk.) esitti, ettei Korpilahden nuorisoverstasta lakkauteta ennen kuin on selvitetty, löytyykö Korpilahdelta asukasaktiivisuutta nuorisoverstaan auki pitämiseksi. Ylösen esityksen hävisi äänin 31-26, valtuutetuista 10 äänesti tyhjää.

Kauko Isomäki (ps.) esitti useita muutosehdotuksia talousarvioon, mutta esitykset saivat ääniä vain perussuomalaisilta. Esitykset koskivat mm. maahanmuuton kustannusten selvittämistä sekä hiilineutraaliuden tavoittelua asumisen ja yritysten kustannuksia lisäämättä. Perussuomalaiset esittivät myös yli puolen miljoonan euron siirtoa sivistyksen toimialalta sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Paul Abbey (vas.) esitti 300 000 euron lisäystä sivistyspalveluihin kohdennettavaksi mm. oman äidinkielen opetukseen ja taksikuljetuksiin sekä nuorisopalveluiden säilyttämiseen Korpilahdella, Vaajakoskella ja Tikkakoskella. Esitys torjuttiin äänin 43-23 ja 1 tyhjä.

Asiasta jätettiin useampia eriäviä mielipiteitä.

Vuoden 2021 talousarviossa kaupungin toimintakate on 743,1 miljoonaa euroa ja toimintakate heikkenee 5,7 miljoonaa euroa (-0,8 %) vuoden 2020 muutetusta talousarviosta. Toimintamenot kasvavat kuluvasta vuodesta 4,7 miljoonaa euroa (+0,5 %) ja toimintatulot heikkenevät 0,9 miljoonaa euroa (-0,6 %).

Jyväskylän budjettieurojen tarkemmasta kohdistamisesta eli siitä, miten säästöt toteutetaan, päättävät lautakunnat joulukuun kokouksessaan. Suurin osa keinoista sisältyy jo lautakuntien budjettiesityksiin.

Jyväskylä laatii parhaillaan pitkän aikavälin talousohjelmaa seuraavalle valtuustokaudelle. Sopeuttamistarpeen arvioidaan olevan noin 50 miljoonaa euroa vuoden 2023 loppuun mennessä. Talousohjelmassa arvioidaan kaikki käytössä olevat keinot kulujen alentamisesta omaisuuden myyntiin ja verotukseen.

Lue seuraavaksi