1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Koronan koettelemat yritykset voivat nyt hakea helpotusta vuokriin Kotkassa – kaupungille tullut useita hakemuksia

Kaupungin vuokralaisena oleva yritys voi hakea maksuhelposta, jos sen tilanne on vaikeutunut huomattavasti koronavirusepidemian takia.

Kotka
Kotkan kaupungintalo
Kotka myöntää vuokrahelpotuksia- ja vapautuksia korkeintaan kolmen kuukauden ajalta. Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunki myöntää koronaepidemiasta kärsineille yrityksille vuokrahelpotuksia.

Kotkan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että yritykset voivat hakea helpotusta maanvuokraan, muuhun alueen käyttöoikeuteen, venepaikkamaksuun tai tilavuokraan, jos kaupungin vuokralaisena olevan yrityksen tilanne on vaikeutunut huomattavasti koronavirusepidemian takia.

Lokakuun loppuun mennessä kaupungille oli tullut 12 maanvuokriin liittyvää hakemusta, jotka koskevat yhteensä 35 maanvuokrasopimusta. Lisäksi kaupungille on tullut muutama hakemus, joissa pyydetään helpotusta toimitilavuokriin ja matkailuun liittyvien venepaikkojen maksuihin.

Maksuvapautuksen saadakseen vuokralaisen on osoitettava, että koronaepidemialla on ollut merkittävä vaikutus yrityksen tai yhteisön toimintaedellytyksiin ja liikevaihtoon, tai jokin muu erityisen merkittävä negatiivinen vaikutus toimintaan.

Helpotusta enintään kolmen kuukauden ajalta

Vapautusta voivat hakea ne kaupungin vuokralaiset, jotka käyttävät tilaa, tonttia tai tontilla olevaa rakennusta pääasiallisesti yrityksen tai yhteisön toimintaan.

Kaupunki myöntää vuokrahelpotuksia- ja vapautuksia korkeintaan kolmen kuukauden ajalta. Venepaikkojen osalta vuokranhelpotus voi olla korkeintaan puolet venepaikkamaksusta.

Yrityksen taloudellisen tilanteen tulkitaan heikentyneen, mikäli myyntituotot ovat laskeneet yli 30 prosenttia kolmen kuukauden ajalla huhti-kesäkuun välillä ja venepaikoissa kesä-elokuun välillä. Vertailukohtana on edellisen vuoden tilanne vastaavalta ajanjaksolta.

Päätöksen vuokran alentamisesta tekee vuokralaisen toimittamien selvitysten perusteella kaupunkirakennelautakunta tai lautakunnan osoittama viranhaltija.

Lue seuraavaksi