1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan keskussairaalalle taideohjelma – H-uudisrakennus saa merellistä taidetta

Vaasan keskussairaalaan H-uudisrakennuksen taide tulee saamaan innoituksensa rannikosta, merestä, satamasta ja rannoista.

Pohjanmaa
vaasan keskussairaalan työmaa
Vaasan keskussairaalan H-uudisrakennus valmistuu vuonna 2022.Anna Wikman / Yle

Vaasan keskussairaala saa oman taideohjelman. Keskussairaalan ensimmäinen taideohjelma antaa raamit H-uudisrakennuksen taiteen toteuttamiselle.

Taiteen tarkoituksena sairaalassa on kunnioittaa siellä olevia ihmisiä tekemällä tilasta mahdollisimman viihtyisä. Taiteen teemana on rannikko ja rakennusten kerrosten mukaan satama, laguunit, ranta ja meri.

Pääpaino on isoissa taidekokonaisuuksissa ja taiteen toivotaan olevan aikaa kestävää sekä huomioivan eri käyttäjä- ja ikäryhmät. H-uudisrakennuksen taidebudjetti on 300 000 €. H-rakennus valmistuu vuonna 2022.

Työryhmän laatimaan taideohjelmaan ovat vaikuttaneet myös asiakasraati ja sairaalan henkilökunta

Vaasan keskussairaalan taideohjelman laatimista ohjaa taidetyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Monica Sirén-Aura.

- Taidetyöryhmän puheenjohtajuus on ollut yksi positiivisimmista luottamustehtävistäni. Työryhmä on tehnyt loistavaa työtä ja ollut motivoitunut saavuttamaan paras mahdollinen lopputulos meille annettujen raamien sisällä. Olen todella iloinen, että olemme päässeet näin pitkälle, Sirén-Aura riemuitsee taideohjelman valmistumisen johdosta.

Myös henkilökunta ja sairaalan asiakasraati on sanonut mielipiteensä taideohjelman luonnoksesta ja ylipäätään taiteesta sairaalaympäristössä. Henkilökunta toivoo, että yksittäisiä taideteoksia tulisi myös henkilökunnan taukotiloihin. H-uudisrakennuksessa 13 henkilökunnan taukotilaa..

Merellinen ympäristö on inspiroinut taideohjelman teemaa ja värimaailmaa

H-uudisrakennuksen taideohjelma tukee arkkitehtuurisuunnitelmassa annettua rannikkoteemaa. Teemassa näkyvät rakennuksen kerrosten mukaan satama, laguunit, ranta ja meri. Pääpaino tulee olemaan isommissa taidekokonaisuuksissa ja taiteen toivotaan olevan aikaa kestävää sekä huomioivan eri käyttäjä- ja ikäryhmät.

- Kun on kyse julkisesta rakennuksesta, on taideohjelman laatimisessa noudatettava tiettyjä sääntöjä ja ohjeita, jotka määrittelevät, mikä on mahdollista ja mikä ei. Taide uudessa sairaalarakennuksessamme heijastelee Pohjanmaan luontoa sen kaikessa rikkaudessaan. Luonnon moninaisuus on nähtävissä sairaalan eri osissa ja kerroksissa. Luonnosta löytyy rauha ja värit, joilla taide voi vaikuttaa hyvinvointiin. Nyt kun itse taideohjelma on valmis, seuraa varsinainen toteuttaminen, kertoo Sirén-Aura.

Taideohjelma käsitellään sairaanhoitopiirin valtuustossa marraskuun lopussa. Sen jälkeen alkaa toteuttaminen.

Lue seuraavaksi