1. yle.fi
  2. Uutiset

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Valmiuslaille voi tulla tarvetta, mikäli potilasmäärät lähtevät nousuun sairaaloissa

Mäkijärven mukaan Uudenmaan eristämisen vaikutukset jäivät keväällä epäselviksi.

koronavirus
A-talkissa vieraana olivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toteaa ministereiden kritiikkiin, että Uudellamaalla on ollut rajoituksia päättäessään koko ajan perusteenaan maan johtavien asiantuntijoiden arviot.Silja Viitala / Yle

Mikäli koronaviruspotilaiden määrä sairaaloissa lähtee nousuun, valmiuslain käyttöönotolle voi tulla tarve, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

– Tautitilanne ei sinänsä edellytä valmiuslain käyttöönottoa, mutta mikäli potilaita alkaa tulla samaa tahtia kuin viime viikonloppuna, täytyy sairaalan normaalia toimintaa ajaa alas ja ottaa nykyistä järeämmät toimet käyttöön, Mäkijärvi totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Mäkijärvi puhuu oman sairaanhoitopiirinsä eli HUSin ja Uudenmaan sairaaloiden tilanteesta. Mäkijärven mukaan myös tartuntatautilaki riittäisi helpottamaan sairaalaa resurssien järjestämisessä, mutta se ei olisi yhtä ripeä ja järeä keino kuin valmiuslaki.

– Valmiuslaki mahdollistaa työvelvoitteen ja henkilökunnan siirtämisen sellaisiin tehtäviin, mihin työnantaja haluaa heidät siirtää.

"Uudellamaalla on nojattu maan parhaaseen asiantuntemukseen"

Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun koronapäätökset ovat saaneet perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) pyyhkeitä riittämättömyydestä. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut, että rajoituksia voisi vielä kiristää.

Mäkijärvi on Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja hän istuu pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä. Molemmissa ryhmissä on edustettuna myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Ykkösaamussa Mäkijärveltä kysyttiin, mitä hän vastaisi Kiurulle.

– Kyllä tässä on koko ajan nojattu maan parhaaseen asiantuntemukseen ja sen mukaan menty. Alkaa olla jo jälkiviisautta todeta, että epidemia on mennyt kovempaa kuin parhaatkaan asiantuntijat ovat osanneet odottaa, Mäkijärvi sanoi.

Mäkijärvi kuitenkin toteaa, että tällä viikolla pitää arvioida uudelleen Uudenmaan suosituksia ja rajoituksia, sillä tautitilanne on muuttunut viime viikosta, jolloin viimeiset päätökset tehtiin.

– Viikonlopun aikana tapahtui olennaisia muutoksia, täytyy katsoa, tarvitaanko heti jo uusia suosituksia.

Mäkijärven mukaan uusia suosituksia ja päätöksiä ei saatane Uudenmaan koronakoordinaatioryhmältä vielä tänään tai keskiviikkona.

Viime keväänä Uusimaa eristettiin väliaikaisesti muusta Suomesta. Mäkijärvi sanoi haastattelussa, että eristämisen vaikutukset ja teho ovat jääneet epäselviksi.

Mäkijärvi ei näe kovin suuria hyötyjä siinä, että Uusimaa eristettäisiin jälleen muusta Suomesta. Hän huomauttaa, että epidemiatilanne on nyt eri puolilla Suomea erilainen kuin keväällä ja tartuntoja tulee eri lähteistä.

Lue lisää:

Ministeri Kiuru keskustelee tiistaina koronatoimista alueiden kanssa

HUS siirtyy täysvalmiuteen, mutta voiko se pitää hoitotakuusta kiinni ilman valmiuslakia? Tuominen: Joudumme priorisoimaan, ketä hoidamme

Hallitus haluaa ohjata koronatoimia, jos alueet eivät toimi ripeästi – selvityttää poikkeusolojen julistamista

Ministeri Krista Kiuru: Koronan torjuntaa ei ole varaa jatkaa niin, että Uudellamaalla tulee yli tuhat tartuntaa viikossa

Lue seuraavaksi