1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

"Koulumatka pidentyy ja alueen vetovoima laskee" – Kasurilan koulun luokkien lakkautusuhka huolestuttaa vanhempia

Kasurilan koulun puolesta on tehty adressi, jossa oli tiistaiaamuna yli 550 allekirjoitusta.

koulut
Kasurilan koulu, Siilinjärvellä
Kasurilan koulu on nostettu esiin mahdollisena tulevana säästökohteena.Sami Takkinen / Yle

Kasurilan koulu on nostettu Siilinjärven pitkän aikavälin taloussuunnitelmassa esiin mahdollisena tulevana säästökohteena. Myös Kehvon koulu on otettu esiin samassa yhteydessä.

Kasurilan koulun toimintaa supistettaisiin lakkauttamalla esimerkiksi 3.–6. luokat. Oppilaat voitaisiin siirtää Siilinlahden ja Vuorelan kouluihin.

Asia huolestuttaa Kasurilan lasten vanhempia. Koulun puolesta on tehty adressi, jossa oli tiistaiaamuna yli 550 allekirjoitusta. Adressin on perustanut Katri Happonen, joka kuuluu Kasurilan koulun vanhempainyhdistykseen.

– Meiltä on koulumatkaa nyt vajaa kaksi kilometriä ja reitti on turvallinen. Jos pitäisi lähteä Siilinlahden kouluun, matka pitenee ja osassa kohtaa ei ole edes kävelytietä, eli pitäisi kulkea ajoradan reunaa, Happonen kertoo.

Suuri osa oppilaista joutuisi koulukuljetukseen matkan pidentyessä, mutta esimerkiksi Happosen perheessä kuljetusoikeuteen vaadittava viiden kilometrin matka ei aivan täyty.

Asukkailla on myös huoli luokkien lakkauttamisen vaikutuksesta alueen vetovoimaan. Happonen sanoo, että uusia tontteja on markkinoitu lähikoulun avulla ja se on vaikuttanut monen ostopäätökseen.

– Osa on nimenomaan halunnut lapsensa tällaiseen pienempään kouluun. Ryhmäkoot ovat mukavan pieniä, meidän pojan luokalla on 16 oppilasta.

Vanhempien toiveena onkin, ettei Kasurilan koulun annettaisi tietoisesti mennä huonoon kuntoon, vaan tarvittavat investoinnit koulun korjaamiseksi tehtäisiin.

– Että alueen lapset saisivat jatkossakin pitää lähikoulun.

Oppilasmäärä vähenee, supistuksilla säästöä

Oppilasennusteiden mukaan oppilasmäärä Siilinjärven kunnassa vähenee seuraavan kymmenen vuoden aikana. Samalla kunnan haastavassa taloustilanteessa on etsittävä säästökohteita.

– Sisäilmaongelmista kärsivä Kasurilan koulu vaatisi mittavia investointeja tulevina vuosina. Samalla oppilasmäärä vähenee. Nyt täytyy miettiä, minne sijoitamme miljoonia, vai olisiko jossain koulussa jo valmiiksi tilaa näille oppilaille, sivistysjohtaja Antti Jokikokko kommentoi.

Kasurilaan jäisi esiopetus ja 1.–2. luokat, jotka toimivat kunnan omistamassa ja sisäilmaltaan terveessä viipalerakennuksessa.

Oppilasmäärän vähentyessä lähempänä 2030-lukua, Siilinlahden kouluun arvioidaan jäävän tilaa Kasurilan oppilaille. Tällä hetkellä tai lähivuosina tilaa ei vielä ole.

– Seuraavan viiden vuoden aikana muutoksia ei missään nimessä tehdä, mutta kenties vuosina 2027–2029 muutokset voisivat realisoitua, jos ennusteet pitävät paikkansa.

Kasurilan koulun tilanne nousee kuitenkin esille varmasti jo joulu–tammikuussa, kun sivistyslautakunta käsittelee kokouksissaan Siilinlahden koulun tulevaisuutta.

– Siilinlahden koulu ollaan remontoimassa tai rakentamassa uudelleen ja samalla on mietittävä, minkä kokoinen koulu sinne tehdään, eli onko koulujen yhdistäminen jatkossa mahdollista.

Lue seuraavaksi