1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Tällaisia ovat Pirkanmaan uudet rajoitukset: Maskit työpaikoille ja toiselle asteelle, juhliin vain kymmenen henkeä, harrastuksia tauolle

Pirkanmaalla on jo yli tuhat koronavirustartuntaa. Koronanyrkki kertoi tiistaina, miten tilanteeseen reagoidaan. Yle seurasi suorana.

tartuntataudit
Pirkanmaan koronanyrkin etäinfo: Rajoituksilla yritetään helpottaa tilannetta ennen joulua
Pirkanmaan koronanyrkin etäinfo: Rajoituksilla yritetään helpottaa tilannetta ennen joulua

Pirkanmaan koronatilanne jatkaa pahenemistaan. Tiistaina kerrottiin 27 uudesta tartunnasta. Yhteensä todettuja tartuntoja on nyt 1 041.

Pirkanmaan koronanyrkki antoi tiistaina uusia suosituksia ja rajoituksia. Yle seurasi suorana pandemiaryhmän etäinfoa.

1. Maskit työpaikoille, kauppoihin, toiselle asteelle

Pandemiaohjausryhmä suosittelee nyt yhä laajempaa maskien käyttöä 26. marraskuuta alkaen. Kasvomaskeja suositellaan nyt myös toisen asteen oppilaitoksiin eli lukioihin ja ammattioppilaitoksiin. Maskia suositellaan myös julkisille ja yksityisille työpaikoille kaikissa kohtaamisissa.

Työpaikkojen maskisuositus tarkoittaa työntekijöiden kasvomaskin käyttöä myös peruskouluissa ja päiväkodeissa. Maskisuositukseen on lisätty myös kaupat ja ostoskeskukset. Maskisuositus on voimassa toisella asteella 24.12. asti, mutta muilta osin toistaiseksi.

2. Rajoituksia aikuisten liikuntaharrastuksiin

Myös aikuisten harrastuksiin tulee rajoituksia.

Yli 20-vuotiaiden liikuntaharrastuksissa joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa 26.11.–15.12.. Lista joukkue- ja kontaktilajeista on TAYSin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Siellä on myös lisätietoja Pirkanmaan koronatilanteesta, suosituksista ja rajoituksista.

Rajoitus ei koske maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa. Rajoitus ei koske myöskään sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien kahden metrin turvavälit säilyvät koko harjoituksen ajan, eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin. Uimahallien kävijämäärä puolitetaan ja hallit kohdentavat ikäihmisten käynnit tiettyihin kellonaikoihin.

3. Kokoontumisrajoitus yksityistilaisuuksiin

Yksityistilaisuuksien, kuten perhejuhlien kohdalla kokoontumisissa suositus kiristyy Pirkanmaalla korkeintaan kerrallaan kymmeneen henkilöön 15.12. asti.

Kaikki annetut suositukset ja rajoitukset löytyvät kootusti Taysin sivulta (siirryt toiseen palveluun).

Koronatilanne pahentunut

Pirkanmaan koronatilanne on pahentunut. Sairaalahoidon tarve on viikossa kasvanut, ja TAYS otti loppuviikosta koronapotilaille käyttöön omat teho- ja vuodeosastot.

– Viime viikkoina ikääntyneiden henkilöiden positiivisten testitulosten määrä on ollut kasvava. Tämä heijastuu terveydenhuoltoon, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Kahden viikon ilmaantuvuus viime viikon tietojen perusteella on 36,3 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

– Uudeltamaalta on tullut joitakin tartuntoja, sanoo osastonylilääkäri Jaana Syrjänen.

Pandemiatyöryhmä pohti myös sitä, suositellaanko Pirkanmaalta olemaan matkustamatta pääkaupunkiseudulle. Tällaista rajoitusta ei vielä annettu.

– Voi olla, että se tulee vielä eteen, Juhani Sand sanoo.

Ministeriö on käynyt läpi Pirkanmaan kanssa tilanteita. HUS on kertonut, että heillä on täysvalmius päällä. TAYSissa valmiutta on nostettu asteittain.

Jaana Syrjänen peräänkuuluttaa jokaisen vastuuta. Pirkanmaalla yritetään rajoituksilla saada tilanne helpottumaan ennen joulua.

– Tavoite on saada tilanne haltuun, koska emme halua päätyä missään tapauksessa leviämisvaiheeseen, Syrjänen sanoo.

Suosituksiin on tullut muutoksia myös muualla Suomessa, koska luvut ovat asiantuntijoiden mukaan pahentuneet huolestuttavasti. Pääkaupunkiseudulla rajoituksia ja suosituksia on tullut jo lisää. Lisäksi Päijät-Hämeessä harkitaan entistä tiukempia kokoontumisrajoituksia pahentuneen koronatilanteen takia.

Lue lisää:

Järeä valmiuslaki nostettiin taas pöydälle – Asiantuntijat muistuttavat, ettei poikkeusoloihin voi siirtyä kevein perustein

Ministeri Kiuru antoi ohjeita koronan leviämisalueille: uimahallit ja ryhmäliikunta seis, lasten harrastusten lopettamista harkittava tarkkaan: "Yleinen tahtotila on, että tehdään se, mikä on tehtävissä"

Lue seuraavaksi