Hyppää sisältöön

Kuluttajansuoja EU:ssa paranee, kansalaiset voivat jatkossa nostaa ryhmäkanteita kaikissa jäsenmaissa

Uuden EU-lain turvin esimerkiksi Vastaamon tietomurron 25 000 uhria olisivat voineet hakea korvauksia.

EU-parlamentti kokoontuu etänä tällä viikolla, täysistuntosali ammottaa tyhjyyttään Brysselissä. Tiistaina parlamentti äänesti kuluttajaliittojen pitkään odottamasta ryhmä- eli edustajakanteesta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Kuluttajaliitot ja -järjestöt voivat jatkossa nostaa kansalaisten puolesta ryhmäkanteita yrityksiä vastaan. Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina uuden lain, joka jäsenmaiden on saatettava voimaan kahden vuoden kuluessa.

Uudet säännöt pätevät kaikissa EU-maissa, eli ryhmäkanteita voi tehdä myös rajat ylittävissä asioissa.

Suomessa on ollut mahdollisuus ryhmäkanteeseen 13 vuotta, mutta kanteen on voinut käynnistää vain kuluttaja-asiamies. Yhtäkään ryhmäkannetta ei ole nostettu. Kanne aiottiin käynnistää pikavippien ehdoista, mutta asia soviteltiin ennen oikeudenkäyntiä.

Viime aikoina on puhuttu esimerkiksi Vastaamon tietomurron uhrien mahdollisuudesta hakea korvauksia ryhmäkanteella.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on saanut uhreilta tiedusteluja, mutta KKV:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tietosuojan ja yksityisyydensuojan loukkaustapauksissa ryhmäkanteen nostaminen ei ole mahdollista Suomen järjestelmässä.

Uuden EU-direktiivin myötä ryhmä- eli edustajakanteen voi tehdä myös tietosuoja- ja yksityisyydensuoja-asioissa. Vastaamo-tapauksessa 25 000 suomalaista teki rikosilmoituksen.

EU:n edustajakanne mahdollistaa kanteiden tekemisen hyvin monenlaisissa kuluttaja-asioissa.

– Taustalla on paljon rahoituspalveluja, energia-alaa, tietosuojaa koskevaa lainsäädäntöä. Nämä kaikki tulevat uuden edustajakanteen piiriin, kuluttajapolitiikan johtaja Anja Peltonen KKV:sta kertoo.

Kimmoke Volkswagenin dieselhuijauksesta

Kuluttajia voivat edustaa ryhmäkanteissa vain voittoa tavoittelemattomat, julkisen toiminnan järjestöt. Suomessa tällainen taho on esimerkiksi Kuluttajaliitto.

Säännöt sisältävät myös erityisiä ehtoja perusteettomien oikeudenkäyntien välttämiseksi. Hävinnyt osapuoli maksaa voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut.

Eurooppalainen ryhmäkanne poikkeaa merkittävästi Yhdysvaltain järjestelmästä. Uudella ryhmäkanteella voi hakea lähinnä korvausta kärsitystä vahingosta, ei rangaistusmaksua yritykselle.

– Tässä laissa on haluttu varmistaa, että minkäänlainen rahastus ei onnistu. Toimijat, jotka pääsevät kanteita edustajina tekevien listalle, on tarkkaan todettu luotettaviksi, Peltonen sanoo.

Kansalaisjärjestöt ovat vaatineet oikeutta ryhmäkanteeseen jo pitkään, ja muutaman vuoden takainen autonvalmistajien päästöhuijaus eli niin kutsuttu dieselgate johti komission esitykseen asiasta vuonna 2018.

Lisää aiheesta:

.
.