1. yle.fi
  2. Uutiset

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtille nimikkopuisto kotinurkille Lappeenrannan Lauritsalaan

Lauritsalatalon kaakkoispuolella sijaitseva puistoalue nimetään Tuomas Gerdtin puistoksi.

ritarit
Tuomas Gerdt
Lappeenrantalainen Tuomas Gerdt oli viimeinen Mannerheim-ristin ritari.Touko Yrttimaa / Yle

Lappeenrannan kaupunki haluaa kunnioittaa edesmennyttä lappeenrantalaista Mannerheim-ristin ritaria Tuomas Gerdtiä.

Kaupunki suunnittelee, että Lauritsalassa keskeisellä paikalla Lauritsalatalon kaakkoispuolella sijaitseva puistoalue nimetään Tuomas Gerdtin puistoksi.

Sotaveteraanin poika Olli Gerdt kertoo ilahtuneensa kaupungin suunnittelemasta kunnianosoituksesta.

– Kunnianosoitus on meistä omaisista hyvä ja arvostettava asia. Lappeenranta oli isälle ennen kaikkea kotikaupunki, jonne hän muutti 1970-luvulla, kertoo Gerdt.

Tuomas Gerdt teki pitkän työuran Kaukaalla, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 1987. Töiden ohella hän koki tärkeiksi muun muassa kesämökin Savitaipaleella, seutukunnan liikuntamahdollisuudet ja osallistumisen hirvenmetsästystapahtumiin.

– Isäni suhdetta Lappeenrantaan kuvastaa hyvin se, että hän halusi äitimme kanssa viettää kaupungissa pitkän työuransa jälkeen myös eläkepäivänsä ja tulla haudatuksi paikkakunnalle, sanoo Olli Gerdt.

Ritarin arkipäivän ympyrät olivat Lauritsalassa

Lauritsalan alue oli hyvinkin tuttu talvi- ja jatkosodassa palvelleelle Mannerheim-ristin ritarille.

– Isäni arkipäivän ympyrät sijaitsivat Lauritsalassa. Se oli kotipaikka, jonka naapurit olivat perheellemme tärkeitä, ja josta oli tietysti myös lyhyt matka työuran aikaisille konttoreille, Olli Gerdt sanoo.

Tuomas Gerdtin mukaan nimettäväksi esitettävässä puistossa on kaunista puistopuustoa, suurikokoisia puita ja istuskelupaikkoja. Kaupunkikehityslautakunta varautuu myös jatkossa kehittämään puistoa.

Tuomas Gerdtin hautajaiset ovat ensi lauantaina 28.11.2020 Lappeenrannassa. Hänet siunataan Lauritsalan kirkossa ja haudataan Lepolan hautausmaalle.

Lue seuraavaksi