Hyppää sisältöön

Chat-palvelu on madaltanut avun hakemisen kynnystä – Ensi- ja turvakotien perhetyö toimii myös etänä

Ensi- ja turvakotien liitto laajensi chat-palvelutarjontaansa keväällä koronan vuoksi.

Ensi- ja turvakotien liiton chat-palvelun suosio kasvaa koko ajan. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yhä useampi yhteydenotto ensi- ja turvakotien palveluihin tapahtuu chatin kautta. Valtakunnallisia chat-palveluita lisättiin merkittävästi koronan vuoksi viime keväänä, ja yhteydenottojen määrä on moninkertaistunut.

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Jukka Ihalaisen mukaan monipuolistuneet etäpalvelut ovat madaltaneet monien asiakkaiden kynnystä hakea apua perheensä ongelmiin.

– Meille järjestötoimijoille on todella tärkeää etsiä tapoja, joilla ihmiset pääsevät matalalla kynnyksellä avun piiriin.

Osa chat-asiakkaista ohjataan edelleen muihin palveluihin.

– Vaikka ensimmäinen kosketus auttajatahoon tapahtuisikin valtakunnallisessa chatissa, sieltä saa kuitenkin tietoa ja kannustusta. Nämä ovat ihan ratkaisevia asioita avun piiriin hakeutumisen kannalta, Ihalainen sanoo.

Perhetyökin toimii etänä

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n palveluihin kuuluu ympärivuorokautisen ensi- ja turvakotitoiminnan lisäksi avopalveluita, kuten eroperheiden tukemista, väkivallan ehkäisytyötä ja vauvaperheiden tukiryhmiä. Näissä palveluissa siirryttiin keväällä osittain etätyöskentelyyn puhelimen tai videoyhteyden avulla, ja kokemukset ovat olleet hyviä.

– Osa asiakkaista valitsee edelleen mieluummin etätapaamisen, vaikka meille voi tulla ihan turvallisesti myös paikanpäälle, Ihalainen kertoo.

Lue myös:

.
.