Keskellä pikkukaupunkia on harvinaisuus, jonka ovet aukeavat pian pysyvästi yleisölle – tällainen on Alvar Aallon ystävälleen suunnittelema talo

Arkkitehtilegenda suunnitteli Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan asuintalon 50 vuotta sitten.

Villa skeppet
Villa Skeppetiin pääsee pian kyläilemään kuka tahansa.

Valkotiilinen, osittain ruskealla laudalla vuorattu talo Tammisaaren keskustan tuntumassa herättää kyllä ohikulkijan huomion, mutta ei tee sen isompaa numeroa itsestään.

Alvar Aallon yksityiskäyttöön suunnittelemia kohteita on Suomessa kymmenkunta.

– Aalto piirsi yksityiskoteja lähinnä ystävilleen. Tämä on niistä viimeisenä toteutettu ja pienin. Siinä mielessä ainutlaatuinen kohde, Christine ja Göran Schildtin säätiön toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäck kuvailee.

Eteishallista nousee portaat yläkerran vinokattoiseen olohuoneeseen, jonka ikkunoista avautuu miltei esteetön näkymä merenlahdelle.

Talon toisessa kerroksessa sijaitsevasta olohuoneesta avautuva näkymä mykisti useimmat koekierrosten kävijät pari vuotta sitten. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Täällä taidehistorioitsija ja kirjailija Göran Schildt ja hänen vaimonsa Christine viettivät muutaman kuukauden vuosittain talon valmistumisesta lähtien. He muuttivat sisään jouluksi 1970, joten meneillään on eräänlainen juhlavuosi.

Muun ajan pariskunta vietti Välimerellä, ja se näkyy talon sisustuksessa: kalusteet ovat talon tavoin pitkälti Alvar Aallon käsialaa, mutta sekaan mahtuu runsaasti esineistöä ja matkamuistoja Etelä-Euroopasta.

– Alvar Aaltoa ja Göran Schildtiä yhdisti muun muassa rakkaus Välimereen. Talon tunnelma ja maisemakin on hyvin välimerellinen, Dahlbäck kertoo.

Göran Schildt menehtyi vuonna 2009, ja Christine Schildt luopui talosta kolmisen vuotta sitten. Nyt pariskunnan nimeä kantava säätiö avaa talon ovet pysyvästi yleisölle.

Alvar Aalto teki omin käsin takan rappauksen viimesilaukset. Kuva: Christoffer Westerlund / Yle

Takana on mittava, mutta lähes näkymätön remontti

Alkuperäisessä asussa säilyneessä kohteessa järjestettiin yleisökierroksia koemielessä jo vuonna 2018.

Kaikki kierrokset myytiin etukäteen loppuun, ja iso joukko innokkaita vieraita jäi nuolemaan näppejään.

Tuolloin kohteessa vieraillut tanskalaisryhmä rakensi itse asiassa koko retkiohjelmansa Alvar Aallon kohteiden ympärille. Se on entistä helpompaa pari vuotta sitten julkaistun verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) ansiosta.

Jennifer Dahlbäckin lempipaikka Villa Skeppetissä on sen aula: tässä vieras ei vielä tiedä, mitä kaikkea talosta löytyy. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Christine ja Göran Schildtin säätiö päätti innokkaan vastaanoton jälkeen remontoida kohteen ja avata sen yleisölle pysyvästi. Tämä on ollut myös Schildtien tahto.

Taloon on juuri valmistunut mittava remontti, mutta sisustus on edelleen ennallaan.

– Täällä on uusittu putket ja sähköt. Valaisimet on kunnostettu ja sisäseinät pesty. Ulkona korjattiin pihalampi, parveke ja sauna, Jennifer Dahlbäck luettelee.

Pihasauna kunnostettiin Villa Skeppetin remontin yhteydessä. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Kohde on haluttu säilyttää mahdollisimman kodinomaisena, eikä siellä ole esimerkiksi kulkua rajoittavia nauhoja.

Myös kasvit näyttelevät tärkeää osaa talon sisustuksessa.

Nekin on nyt uusittu vanhojen valokuvien ja Christine Schildtiltä saatujen neuvojen avulla vastaamaan mahdollisimman tarkasti talon emännän alkuperäisiä valintoja.

Aalto suunnitteli pihaan uima-allasta, mutta Schildtit olivat lammen kannalla ja sen myös saivat. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Christine työskenteli perheensä kukkakaupassa Karjaalla ja rakasti kasveja. Myös Alvar Aalto rakasti kasveja, ja ne ovat olennainen osa hänen arkkitehtuuriaan, Dahlbäck kertaa.

Jopa pihalammen muodot ovat Aallon käsialaa. Kuva: Christoffer Westerlund / Yle

Lisäksi autotalliin on tullut yleisön vastaanottopiste.

Yleisökierroksien osallistujamäärä on rajattu kymmeneen henkilöön, ja kierroksilla edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Opastuksia järjestetään näillä näkymin itsenäisyyspäivän aatosta lähtien tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Avaaminen saattaa kuitenkin vielä lykkääntyä koronarajoitusten takia.

Talon sammaloituneet tiiliseinät on tarkoitus pestä ensi kesänä. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28. marraskuuta kello 23:een saakka.

Lue myös: