Joulumarkkinat käynnistyvät Turussa, vaikka joulurauhan julistukseen ei yleisöä pääse – Tapahtumatuottaja: ”Tapahtumien profiilit erilaiset”

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat järjestetään tuttuun tapaan neljänä viikonloppuna ennen joulua.

Joulumarkkinoilla Turussa käy normaalivuotena tuhansia kävijöitä päivässä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vanhan Suurtorin joulumarkkinaperinne ei katkea koronaepidemiaan.

Vaikka samalla paikalla järjestettävään joulurauhan julistukseen ei tänä vuonna päästetä yleisöä, ovat 28. marraskuuta alkavat joulumarkkinat kaikille avoinna.

– Tapahtumien profiilit ovat erilaiset, koska joulumarkkinoita vietetään neljänä viikonloppuna ja kävijöitä käy alueella ripotellusti. Olemme tehneet paljon työtä sen eteen, että markkinoilla on turvallista käydä tänäkin vuonna, Turun Suurtorin keskiaika ry:n tuottaja-toiminnanjohtaja Suvi Kotilainen kommentoi.

Joulumarkkinat on järjestetty Vanhalla Suurtorilla yhtäjaksoisesti vuodesta 1990. Kävijöitä on vuosittain noin 100 000.

Käsidesiä ja kasvomaskeja

Joulumarkkinat ovat perinteiseen tyyliin torikauppa-tapahtuma, jonne saapuu myyjiä ympäri Suomea ja ulkomailta.

Kävijöitä ohjeistetaan pitämään turvavälejä ja käyttämään kasvomaskia tilanteissa, joissa turvavälit eivät toteudu. Lisäksi alueelta löytyy käsihuuhdetta ja ohjelmaa on sovellettu koronavirusepidemia huomioiden.

– Ohjelmanumerot, jotka ovat keränneet normaalisti paljon väkijoukkoja, toteutetaan nyt eri tavalla. Voi olla, että tänä vuonna on rauhallisempaa, mutta varaudumme siihen, että on yhtä vilkasta kuin ennenkin, Kotilainen sanoo.

Joulupukki viihdyttää perheen pienimpiä joulumarkkinoilla tänäkin vuonna. Kuva: Yle/ Philip Stenkula

Järjestelyissä huomioidaan niin kävijät kuin tekijät

Ulkoilmatapahtuman etuna on, että myyjät pysyvät erillään omissa kojuissa. Työntekijöiden ja talkoolaisten käynti pukuhuoneisiin ja saniteettitiloihin järjestetään puolestaan siten, etteivät eri ryhmät sekoitu keskenään.

Joulumarkkinoiden vilinää seuraa ulkopuolinen turvapalvelu. Turvallisuudesta huolehtimisesta muistuttaa myös tapahtuman juontaja ja erilaiset opasteet.

– Mitä useampi markkinoille tuleva tutustuu ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun) etukäteen, sitä parempi, Kotilainen tiivistää.

Keskiaikaisten markkinoiden toritapahtuma siirtyi ensi vuoteen

Kesällä samalla paikalla järjestettävien Keskiaikaisten markkinoiden toritapahtuma peruttiin tänä vuonna koronan takia. Tilalle järjestettiin korvaavaa virtuaalista ohjelmaa kuten videoitu näytelmäkohtaus ja keskiaika-aiheisia luentovideoita.

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat kyetään toteuttamaan normaalisti ainakin tällä tietoa voimassa olevien rajoitusten puitteissa.

– Joulumarkkinat on suunniteltu alusta asti järjestettäväksi toritapahtumana, mutta mikäli viranomaisilta tulee uusia kieltoja tai ohjeita, niin reagoimme niihin nopealla aikataululla, sanoo tuottaja Suvi Kotilainen.

Vuosi on ollut monille tapahtumajärjestäjille vaikea.

– Tällaisena aikana jokaisen tapahtumajärjestäjän on mietittävä tarkkaan, mitä tehdään, Kotilainen summaa.

Lue lisää: