1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä: Bussiturman kuski valitsi huonoimman vaihtoehdon, kun päätti jatkaa Kuopioon asti – puolustus: Mies ei huomannut korkean verensokerin oireita

Oikeudenkäynti päättyi tiistaina loppulausuntoihin. Tuomio annetaan joulukuussa.

Kuopion bussiturma
Kuopion bussiturman syyttäjä oikeudessa kasvomaski kasvoilla.
Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön mielestä kuljettaja toimi törkeän huolimattomasti. Kuva käräjien avauspäivältä.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion bussiturman oikeudenkäynti on päättynyt Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Oikeus kuuli tiistaina vielä kahta todistajaa sekä syyttäjän ja puolustuksen loppulausunnot.

Elokuussa 2018 tapahtuneessa onnettomuudessa menehtyi neljä matkustajaa ja loukkaantui parikymmentä henkilöä. Kuljettaja ei saanut pysäytettyä linja-autoa moottoritieltä poistuttaessa. Bussi törmäsi liittymässä suojakaiteeseen ja putosi noin kymmenen metriä junaradalle.

Kohtalokas turma tapahtui vain hieman ennen 700 kilometrin mittaisen matkan päättymistä. Kyydissä oli ruotsinsuomalaisia karaokeharrastajia Pohjois-Ruotsista. Eläkeläisryhmä oli matkalla kylpylähotelli Rauhalahteen Kuopioon.

Syyttäjä vaatii onnettomuusbussin kuljettajalle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeutta neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta, 13 törkeästä vammantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Puolustus vaati, että linja-autonkuljettajalle voidaan tuomita jutussa ehdollinen vankeusrangaistus, ja syytteet törkeiden tekomuotojen osalta hylätään.

Syyttäjä: Kuljettaja tiesi ajokykynsä alentumisesta

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön mukaan turma johtui linja-autonkuljettajan törkeästä huolimattomuudesta. Syyttäjä kertasi jutun todistusaineiston ja keskittyi kuljettajan toimintaan ennen onnettomuutta.

Ylisirniö piti kiistattomana, että kuljettaja ei jarruttanut ollenkaan linja-auton noustessa moottoritieltä kohti liittymää. Syyttäjän mukaan kuljettajan ajokykyyn vaikutti pitkä ajomatka, heikko syöminen ja korkea verensokeri.

Ylisirniön mielestä kuljettaja huomasi, että hänen voinnissaan oli jotain poikkeavaa matkan aikana, ja kuljettaja oli tietoinen ajokykynsä alentumisesta.

Syyttäjä sanoi kuljettajan ajotavan muuttuneen vielä heikompaan suuntaan Lapinlahdella tapahtuneen viimeisen pysähdystauon jälkeen. Lapinlahdelta oli matkaa määränpäähän reilusti alle sata kilometriä.

Kuopion bussiturman onnettomuusbussi teknisessä tutkinnassa.
Onnettomuusbussi teknisessä tutkinnassa. Antti Karhunen / Yle

Ylisirniön mukaan kuljettaja olisi voinut hankkia autolle toisen kuljettajan hieman Lapinlahtea ennen Iisalmesta tai pitää pitkän tauon, että vireystila olisi parantunut.

Kuljettaja valitsi kuitenkin syyttäjän mielestä huonoimman vaihtoehdon eli päätti ajaa perille Kuopioon. Tämä osoitti piittaamattomuutta liikenneturvallisuuteen ja matkustajien turvallisuuteen.

Kuljettajan intoa jatkaa matkaa leimasi Ylisirniön näkemyksen mukaan kiire päästä Kuopioon. Kuljettajalla oli kiire perille hotelliin, vaikka kyydissä olleella ryhmällä ei ollut mitään kiirettä.

Puolustus: Ei törkeää huolimattomuutta

Linja-autonkuljettajan puolustuksen mukaan onnettomuus ei johtunut kuljettajan törkeästä huolimattomuudesta.

Puolustusasianajaja Lasse Vartiainen totesi, että tiheä vessakäyntitarve matkalla oli kuljettajalle yllätys, eikä syytetty osannut yhdistää sitä korkeaan verensokeriin. Vartiaisen mukaan linja-autonkuljettajalla ei ollut havaintoa, että hänellä olisi muitakaan korkeaan verensokeriin viittaavia oireita.

Puolustus kertasi myös linja-auton nopeustiedot juuri ennen onnettomuutta. Puolustuksen mukaan kuljettaja ei ajanut liittymässä ennen risteystä merkittävää ylinopeutta.

Syytetyn puolustus vetosi myös Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostukseen onnettomuudesta. Puolustus luonnehti liittymän liikenneolosuhteita yllättävinä: Puusto esti kuljettajaa näkemästä risteykseen, ja nopeuden alentamiseen oli vähäiset merkit.

Ennen risteystä on liikennemerkki moottoritien päättymisestä ja sen jälkeen taajamamerkki.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa tuomionsa jutussa 18. joulukuuta.

Lue lisää:

Linja-autonkuljettaja oikeudessa Kuopion bussiturmasta: En ollut väsynyt – matkustajat pitivät ajotyyliä epävarmana

Syyttäjä vaatii linja-autonkuljettajalle vähintään kahden vuoden ehdotonta tuomiota – Yle seurasi Kuopion bussiturman oikeudenkäyntiä

Kuopion turmabussin kuljettajalla ei muistikuvia kohtalokkaalle rampille ajosta – matkustaja kauhistui: "Yhtäkkiä auto kiihdytti ja alkoi mennä kuin raketti"

Kuopion turmabussin kuljettajalla oli pitkäaikainen sairaus ja takanaan 700 kilometrin ajomatka: "Terveydentila oli erittäin olennainen tässä"

Lue seuraavaksi