1. yle.fi
  2. Uutiset

Haluatko miljonääriksi -voittaja valittiin johtajaksi kuntaan, jonka päätöksissä ei omituisuuksia ole puuttunut: "Vaikeissa paikoissa on yleensä tilaa"

Kunnanjohtajakiemuroistaan tunnettu Ruokolahden kunnanvaltuusto valitsi uudeksi kunnanjohtajakseen Puumalan kunnanjohtajan Matias Hildenin.

kunnanjohtajat
Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden Pistohiekan maisemissa.
Matias Hildenin maisemat säilyvät edelleenkin Saimaan rannalla. Esa Huuhko / Yle

Eteläsavolaisen Puumalan kunnanjohtaja, hallintotieteiden maisteri Matias Hilden on paistatellut pienen kunnan kunnanjohtajaksi poikkeuksellisen paljon julkisuudessa.

Aloittaessaan 24-vuotiaana kunnanjohtajan virassaan hän kertoi lukuisissa tiedotusvälineissä, millaista on olla Suomen nuorin kunnanjohtaja.

Suuren yleisön tuntemaksi hän tuli viimeistään vuonna 2016 osallistuessaan Nelosen Haluatko miljonääriksi -visaan. Oljenkorretkaan eivät auttaneet loppuun saakka, mutta voittoa tuli 7 000 euroa.

Vielä kun ohjelman juontaja Jaajo Linnonmaa oli kehunut Hildeniä (siirryt toiseen palveluun) koko tuotantokauden mieleenpainuvimmaksi persoonaksi, oli suosio taattu.

Nyt Hilden on jättämässä reilun 2 100 asukkaan Puumalan ja siirtyy naapurikuntaan Ruokolahdelle kunnanjohtajaksi. Kunnanvaltuusto valitsi Hildenin yksimielisesti kunnanjohtajan virkaan maanantai-iltana.

Mutta ei ole julkisuutta puuttunut Ruokolahdeltakaan.

Kunnanjohtajakiemuroita

Ruokolahti nousi maailmankartalle kesäkuussa 1992, kun sen metsissä kerrottiin hiiviskelevän leijona. Tästä seikkailusta kunta ei pääse irti, ja käyttääkin tapausta edelleen ahkerasti markkinoinnissaan.

Vähintään samaa suuruusluokkaa oleva syntyi kohu tänä syksynä, kun Ruokolahdelle alettiin valita uutta kunnanjohtajaa. Viran edellinen haltija Tuomo Sallinen oli siirtynyt Lappeenrantaan kaupunginsihteeriksi.

Virkaa hakivat muun muassa entinen ministeri ja kansanedustaja Kimmo Tiilikainen (kesk.) sekä Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen.

Ruokolahdelta kotoisin olevaa Tiilikaista pidettiin ennakkosuosikkina, mutta valtuusto päätti yhden äänen enemmistöllä valita Anu Sepposen.

Ruokolahden kunnantalo
Ruokolahden kunnantalo odottaa uutta kunnanjohtajaa. Mikko Savolainen / Yle

Valinnan jälkeen Anu Sepponen ja Ruokolahden kuntapäättäjät joutuivat kahnaukseen, kun yhteistä näkemystä viran aloituksesta ei syntynyt.

Monen päättäjän mielestä Sepponen ei ollut sitoutunut Ruokolahteen. Sepponen oli toista mieltä.

Kunnanvaltuusto teki yllättäen kunnanjohtajan johtajasopimukseen heikennyksiä, joissa kunnanjohtajan palkkaa alennettiin 500 eurolla, irtisanomisajan palkasta luovuttiin ja sopimukseen lisättiin kuuden kuukauden koeaika.

Ruokolahden hiljainen kylänraitti
5 000 asukkaan Ruokolahti suosittu kesäkunta, mutta näin alkutalvesta keskustan pääkatu yhtä rauhallinen kuin monen muunkin kunnan pääkatu Suomessa. Mikko Savolainen / Yle

Anu Sepponen ei enää näillä ehdoilla halunnut ottaa virkaa vastaan. Itse kunnanjohtajavalinnasta hän on valittanut hallinto-oikeuteen.

Ruokolahden kunnanvaltuusto laittoi viran jälleen auki ja valitsi siihen nopealla aikataululla Puumalan kunnanjohtaja Matias Hildenin. Sepposen tekemästä valituksesta johtuen nyt 33-vuotias Hilden aloittaa vt. kunnanjohtajana.

Vaikeissa paikoissa on tilaa

Matias Hilden kertoo saapuvansa noin 5 000 asukkaan Ruokolahdelle hieman jännittynein mielin. Jännitystä eivät kuitenkaan aiheuta syksyiset kunnanjohtajakiemurat, vaan enemminkin pelkästään uusi työpaikka.

– Menee aina oma aikansa, että pääsee työhön sisään ja oppii uuden ympäristön, kertoo Hilden.

Matias Hilden kertoo harkinneensa Ruokolahden kunnanjohtajuutta jo pitkään. Ensimmäisen kerran jo yli kaksi vuotta sitten, kun Ruokolahdelle aiemmin kunnanjohtajaa haettiin.

Nyt syksyllä kunnassa ollut murrostilanne tuntuu kiehtovan Hildeniä.

– Luin Mikkelin vahvan miehen Erkki Liikasen muistelmia. Hän kertoo saaneensa jo 1970-luvulla Rafael Paasiolta ohjeen: mene vaikeisiin paikkoihin, siellä on yleensä tilaa.

Matias Hilden
Matias Hilden Puumalan kunnanjohtajana vuonna 2016.Susanna Pekkarinen/Yle

Hilden kertoo, että vaikka kunnanjohtajan rekrytointi on saanut valtavasti valtakunnallistakin huomiota, ovat Ruokolahden kunnan perusasiat kunnossa.

– Mistään kriisipesäkkeestä ei ole kyse. Toivottavasti tämä valinta puhdistaa ilmaa.

Puumalan kunnanjohtajapestin välissä Hilden ehti olla pari vuotta ministeri Anu Vehviläisen (kesk.) erityisavustajana. Nyt oli aika hypätä pois Puumalasta.

– Olen sanonut, etten aio olla Puumalassa eläkevirassa, enkä aio olla eläkevirassa Ruokolahdellakaan. Jossain vaiheessa vain on pakko vaihtaa maisemia. Puumalasta voi poistua, koska kunnassa myös monet asiat ovat hyvin, eikä tarvitse jättää seuraajalle kriisipesäkkeitä.

Pubivisalle uusi vetäjä?

Ruokolahdella Hilden aloittaa näillä näkymin 1.2.2021. Nykyisestä Puumalan kunnanjohtajan virastaan hän aikoo irtisanoutua eikä ole hakemassa sieltä virkavapautta.

– Kun lähden muualle töihin, täytyy Puumalaan saada paikka auki ja seuraajalle vakaa työympäristö, kertoo Hilden.

Hilden ei vielä kerro, aikooko hän perheineen muuttaa Ruokolahdelle. Puumala on Ruokolahden naapurikunta, joten matka ei ole pitkä.

Tietovisoista edelleen nauttiva Matias Hilden on vuosien ajan järjestänyt puumalalaisessa baarissa pubivisoja. Siinä samassa baarissa neljä vuotta sitten jännitettiin, tuleeko Hildenistä miljonääri.

Kohta Puumalassa on avoinna paitsi kunnanjohtajan paikka, ehkä myös uuden pubivisan vetäjän paikka.

Lue seuraavaksi: Jo valittu kunnanjohtaja kieltäytyi pestistä, joka olisi päättynyt ilman kultaista kädenpuristusta - asiantuntija ihmettelee pikkukunnan sooloilua

Lue seuraavaksi