1. yle.fi
  2. Uutiset

Lampaanvillaa jalostava Pirtin Kehräämö ostaa Jämsän Huopatehtaan koneet ja kiinteistön

Yritykset allekirjoittivat alkusyksystä kaupasta esisopimuksen, ja tuotanto aloitetaan Jämsässä vuoden 2021 alussa.

Jämsä
Lampaanvillaa jalostava Pirtin Kehräämö ostaa Jämsän Huopatehtaan koneet ja kiinteistön
Jussi Lindroos / Yle

Lampaanvillaa Mikkelissä jalostava Pirtin Kehräämö ostaa Jämsän Huopatehtaan koneet ja kiinteistön.

Pirtin Kehräämö aikoo kauppojen myötä liittää Jämsän tuotantopisteen osaksi Pirtin Kehräämöä. Itse Jämsän Huopatehdas Oy:tä ei toisin sanoen osteta.

Tavoitteena on aloittaa tuotanto Jämsässä vuoden 2021 alussa.

Investoinnin taustalla on Jämsän Huopatehtaan yrittäjä Pertti Alhon päätös lopettaa yrityksensä toiminta, sekä suomalaisesta lampaanvillasta kehrättyjen tuotteiden kasvava kysyntä. Tähän Pirtin Kehräämö ei ole pystynyt aiemmin vastaamaan.

Investoinnilla uskotaan olevan työllistäviä vaikutuksia.

– Täällä aloittaa aluksi 4-5 henkilöä. Jos kysyntä jatkuu, niin henkilöstön määrä kasvaa kymmeneen nopeasti, Pirtin Kehräämö Oy hallituksen puheenjohtaja Olli Nepponen kuvailee.

– Tänne on mietitty kevään myötä vastaanottopisteet villalle. Näin kaikkea ei tarvitse kärrätä Mikkeliin saakka tai pohjoiseen tai etelään. Työllistävä vaikutus tulee olemaan meidän mittasuhteisiin merkittävä.

Pirtin Kehräämö Oy on käyttänyt vuosittain noin 30 000 kilogrammaa suomalaista lampaanvillaa.

Villoista on valmistettu erilaisia lankoja ja muita tuotteita reilut 15 000 kilogrammaa. Jämsän tuotannon myötä lukujen uskotaan kasvavan merkittävästi.

– Kun meillä on tavoitteena ensi vuonna miljoonan liikevaihto, niin viiden vuoden päästä sen pitäisi olla kasvanut huomattavasti siitä.

Nepponen kertoo myös, että yritys on tehnyt ponnistuksia hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

– Meillä on Mikkelin toimipisteen kiinteistö ollut pitkään maalämmössä. Meillä on pesutoimintaa, jossa pesemme lampureiden omia eriä ja villoja ja villaa, jota jalostamme omaan myyntiin. Kaikki tämä pesuvesi ja kaikki toimet tapahtuvat maalämmöllä sekä sähkövesisähköllä.

KORJATTU 25.11.2020 klo 10:09 Pertti Alhon nimi

Lue seuraavaksi