Saako Suomi pysäytettyä koronaviruksen? Epidemia leviää nyt kovaa vauhtia pääkaupunkiseudulla, jossa otetaan käyttöön tiukkoja rajoituksia viruksen pysäyttämiseksi.
Monissa Euroopan kaupungeissa oli pääkaupunkiseudun nykyistä tautitilannetta vastaava tilanne aiemmin syksyllä. Tämän jälkeen epidemia on päässyt leviämään, sairaalapaikat ovat täyttyneet ja kuolemantapausten määrä on jälleen kasvanut.
Vertasimme pääkaupunkiseudun tautitilannetta kolmen vastaavan kokoisen tai hieman suuremman kaupunkialueen tilanteeseen. Brysselissä ja Wienissä epidemia alkoi paisua jo syys–lokakuussa, kun taas Tukholmassa tauti on alkanut levitä rajusti viime viikkoina.
Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta
Pääkaupunkiseutu
Asukasluku: 1,2 miljoonaa
Koronapotilaita sairaalassa: 76 (HYKS)
Koronapotilaita teho-osastolla: 8 (HYKS)
Kuolemia raportoitu kahden edellisen viikon aikana: 9 (HYKS)
HYKS-erityisvastuualueen luvut sisältävät Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien luvut.
Viimeisen kahden viikon aikana Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on löytynyt 187 koronatartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.
Tauti on levinnyt aiempaa nopeammin viime päivinä, ja myös sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kasvussa.
Pääkaupunkiseudun kaupungit kiristivät tiistaina koronatoimiaan, ja esimerkiksi liikuntapaikat ja kirjastot suljetaan. Hallitus puolestaan selvittää, voisiko valmiuslain ottaa jälleen käyttöön.
Wienin osavaltio
Asukasluku: 1,9 miljoonaa
Koronapotilaita sairaalassa: 715
Koronapotilaita teho-osastolla: 145
Kuolemia raportoitu kahden edellisen viikon aikana: 149
Wienissä oli pääkaupunkiseudun nykyhetkeä vastaava tilanne syyskuun puolivälissä. Tuolloin vahvistettuja tapauksia oli 184 sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.
Epidemia on levinnyt sen jälkeen kiihtyvällä tahdilla.
Itävallan hallitus alkoi rajoittaa kokoontumisia lokakuussa. Nyt maassa on erittäin ankara ulkonaliikkumiskielto, joka jatkuu ainakin 6. joulukuuta asti. Vain välttämättömät kaupat ovat auki, eikä kotoa saa poistua ilman hyvää syytä.
Rajoitukset näyttävät purreen. Esimerkiksi sairaalahoitoa saavien määrä on tasaantunut Wienissä, Vienna Online -verkkolehden sivuilta selviää. (siirryt toiseen palveluun)
Brysselin alue
Asukasluku: 1,2 miljoonaa
Koronapotilaita sairaalassa: 696
Koronapotilaita teho-osastolla: 171
Kuolemia raportoitu edellisen kahden viikon aikana: 218
Myös Brysselissä koronaepidemia oli syyskuun puolivälissä suunnilleen samassa tilanteessa kuin Helsingin seudulla. Vahvistettuja tautitapauksia oli tuolloin 177 sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.
Tämän jälkeen Brysselistä tuli yksi Euroopan synkimmistä epidemiakeskuksista.
Koko maan tehohoitopaikat uhkasivat marraskuun alussa loppua kesken, ja hallitus päätti sulkea yhteiskunnan lähes täysin epidemian takia. Vain ruokakaupat ja apteekit ovat auki 13. joulukuuta asti.
Sulku on helpottanut tilannetta. Sekä uusien tapausten että sairaalapotilaiden määrä on kääntynyt laskuun.
Tukholman lääni
Asukasluku: 2,3 miljoonaa
Koronapotilaita sairaalassa: 735
Koronapotilaita teho-osastolla: 58
Kuolemia raportoitu edellisen kahden viikon aikana: 149
Tukholmassa oli vielä kuukausi sitten suunnilleen yhtä paljon vahvistettuja koronatartuntoja kuin pääkaupunkiseudulla, kun väkiluku otetaan huomioon. Tuolloin vahvistettuja tapauksia oli 212 sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.
Vertailua hankaloittaa se, että Ruotsissa on ollut pulaa testikapasiteetista. Tapauksia on todennäköisesti jäänyt pimentoon enemmän kuin esimerkiksi Suomessa.
Tilanne on huonontunut nopeasti marraskuussa. Ruotsi on turvautunut uudessa tilanteessa kieltoihin, kun vielä keväällä se torjui koronaa pääasiassa suosituksin.
Yli kahdeksan hengen kokoontumiset on kielletty tiistaista alkaen. Yleisötilaisuuksia saa kuitenkin yhä pitää, jos turvavälit ovat kunnossa, ja ravintolat ja koulut ovat auki.
Lue myös:
Lähteitä:
Wienin, Brysselin ja Tukholman alueiden tartunnat: Euroopan tartuntatautivirasto ECDC (siirryt toiseen palveluun)
Pääkaupunkiseudun tartunnat, potilasmäärät ja kuolemantapaukset: THL
Wienin potilasmäärät: verkkolehti Vienna Online (siirryt toiseen palveluun)
Wienin kuolemantapaukset: Itävallan terveys- ja elintarviketurvallisuusvirasto AGES (siirryt toiseen palveluun)
Brysselin potilasmäärät ja kuolemantapaukset: Belgian terveysinstituutti Sciensano (siirryt toiseen palveluun)
Tukholman potilasmäärät: Tukholman aluehallinto (siirryt toiseen palveluun)
Tukholman kuolemantapaukset: yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun)
Päivitetty 25.11.2020 klo 10.30 lähdeluettelo.
Keskustelu on avoinna 26.11. klo 23 asti.