1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tikkamäellä hyvät valmiudet hoitaa koronapotilaita – tarvittaessa keskussairaalalle voidaan perustaa kaksi kohorttiosastoa

Johtajaylilääkäri painottaa kaupunkilaisten vastuuta koronatilanteen hillitsemiseksi.

koronavirus
Pohjois-Karjalan keskussairaalan uusin laajennus on valmistunut vanhan päärakennuksen yhteyteen.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on hyvät valmiudet hoitaa koronapotilaita tarvittaessa myös teho-osastolla. Arkistokuva.Siun sote / Antti Pitkäjärvi

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa valmistauduttiin jo keväällä niin hyvin koronatilanteen pahentumiseen, ettei Joensuun siirtyminen toistaiseksi epidemian kiihtymisvaiheeseen aiheuta sairaalassa vielä erityistoimia.

Keväällä henkilökuntaa koulutettiin niin, että reservissä on nyt hyvin käytettävissä tehohoitotaitoisia työntekijöitä, jotka voidaan tarvittaessa siirtää teho-osastolle.

– Meillä on 8 tehohoitopaikkaa ja 6 tehovalvontapaikaa. Kapasiteetti saadaan tarvittaessa nostettua 20 paikkaan, mikäli tehohoidon tarve kasvaisi, johtajaylilääkäri Jarmo Kukkonen kertoo.

Lisäksi keskussairaalaan on milloin vain mahdollista perustaa kaksi erityistä kohorttiosastoa, jos koronapotilaat eivät sovi sairaalan tavanomaisiin eristys- ja infektiohoitotiloihin.

– Mutta kohortteja ei ole vielä tarvinnut virittää, eikä toivottavasti tarvitsekaan. Potilaat ovat sopineet mainiosti tavallisiin tiloihin.

Kohorttiosastoksi voidaan tarvittaessa hetimmiten muuttaa 1G-osasto, jossa olisi 20 paikkaa koronapotilaille. Lisäksi koronapotilaiden käyttöön voidaan tarvittaessa ottaa toinenkin osasto.

Myös yhdelle maakunnan terveysasemista on mahdollisuus perustaa kohorttiosasto koronapotilaille.

Tilanne kuormittaa nyt terveyskeskuksia

Pohjois-Karjalan maakunnassa on tällä hetkellä karanteenissa noin 700 henkilöä. Lukuun sisältyvät sekä tartunnan saaneet että altistuneet.

Tilanne kuormittaa erityisesti perusterveydenhuoltoa, eli terveyskeskuksia. Erikoissairaanhoidon puolella tilanne ei vielä varsinaisesti näy.

Kukkonen sanoo, että hoitajamitoitus on koko Suomen mittakaavassa erikoissairaanhoidon kriittinen kohta, mikäli koronatilanne alkaa näkyä teho-osastoilla. Työmäärä lisääntyy, mutta samalla henkilöstö voi itse sairastua, jolloin tarvitaan sijaisresurssia.

– Meidän rekrytointi onkin nyt tehnyt kovasti töitä, ja hoitohenkilökunnan sijaistilanne on ainakin toistaiseksi ollut parempi. Erikoissairaanhoidon puolesta varautuminen on siis hyvällä tasolla.

"Nyt on viimeisen puristuksen aika"

Johtajaylilääkärin toive kansalaisille on, että jokainen muistaisi ottaa vastuuta tilanteesta nyt, kun valmiuslaki ei enää säätele ihmisten käytöstä.

– Käytettäisiin maskia ja suojattaisiin riskiryhmäläisiä. Nyt kun rutistettaisiin pari kuukautta tiukasti, niin sen jälkeen olisi jo helpompaa, kun rokotteetkin tulevat.

Kukkonen sanoo, että nyt ei ole koronaväsymyksen paikka, vaan edessä olisi viimeinen puristus.

Lue seuraavaksi