1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli kuuden tonnin kuusikaunotar nousi Turun tuomiokirkon edustalle – katso tallenne joulukuusen pystytyksestä Yle Areenassa

Maskusta saapunut joulupuu saa valonsa ensi lauantaina ilman yleisöjuhlaa.

jouluperinteet
Joulupuu nousi jälleen Turun tuomiokirkon edustalle
Joulupuu nousi jälleen Turun tuomiokirkon edustalle

Turun joulunajan näkyvin maamerkki, tuomiokirkon joulukuusi, on noussut kirkon edustalle.

Maskusta saapunut kuusi saatiin pystyyn juuri ennen kuin Turun tuomiokirkon kello löi kello 15:n lyöntinsä. Muhkean kuusen tyveä jouduttiin vielä soukentamaan paikan päällä moottorisahalla, jotta se mahtui Tuomiokirkkotorilla olevaan pystytyskaivoon.

Puu saatiin kaadettua, tai paremminkin nostettua ilmaan aamukymmenen jälkeen Maskun Humikkalassa.

  • Katso tallenne kuusen saapumisesta Turun tuomiokirkon edustalle Yle Areenassa. Toimittajana paikalla oli Ari Welling.
Turun tuomiokirkon joulukuusen pystytys 25.11.2020.
Joulukuusen pystytys venyi hieman alkuperäisestä aikataulusta, mutta sujui ongelmitta.Paula Collin / Yle

Kuusi on 24 metriä korkea, ja läpimittaa sen rungolla on peräti 90 senttiä. Vuosirenkaista laskettiin iäksi 65 vuotta.

Kuusen paino saatiin selville, kun kuusi nostettiin kuljetuslavetille. Kuusi painaa 6 300 kiloa, ja sen latvuksen halkaisija on muhkeat kymmenen metriä.

Turun tuomiokirkon joulukuusen haku Maskussa 25.11.2020.
Kuusi nousi nosturivoimin aamukymmenen jälkeen.Kalle Mäkelä / Yle

Kuntecin työmaapäällikkö Timo Kajava kertoo kuusen paketoinnin lavetilla ottaneen jonkin verran aikaa. Matkaan kohti Turkua se lähti poliisin annettua luvan erikoiskuljetukseen.

– Kuusi on melkoisen leveä muutaman viime vuoden kuuseen verrattuna. Oksat pitää niputtaa lähemmäs runkoa, jotta kuusi saadaan kyytiin ja ehjänä kirkolle saakka, kertoo Kajava.

Kuusen kuljetusreitillä ei saa olla liian jyrkkiä mutkia, matalalla roikkuvia avojohtoja eikä muitakaan esteitä. Kuusi saapuu kirkolle poliisisaattueessa ja liikenteenohjaajien avustamana.

Turun tuomiokirkon joulukuusen haku Maskussa 25.11.2020.
Antti Koiviston pihaan tulee uutta avaruutta, kun kuusi lähtee varjostamasta taloa.Kalle Mäkelä / Yle

– Hieno kuusi, mutta väärässä paikassa. Varjostaa aivan liikaa, tuumaili kuusen lahjoittaja Antti Koivisto aamulla odottaessaan operaation alkua.

Lahjoittaja saa perinteisesti puut käyttöönsä joulusesongin jälkeen. Viimevuotisesta kuusesta syntyi muun muassa tuhkauurnia.

Antti Koiviston mukaan tarkoituksena ei ole tällä kertaa nikkaroita sen kummempia muistoesineitä jälkipolville.

– Ei ole tarkoitus mitään käkikelloja veistellä. Kuusi on kuitenkin ollut koko naapuruston maamerkki, niin siitä riittää polttopuita moneen talouteen, totesi Koivisto.

Koivisto harkitsi kuusen lahjoittamista muutettuaan alueelle ja kerättyään riittävän monena vuonna kilokaupalla käpyjä. Kuusen piti kuitenkin kasvaa edustusmittoihin.

Joulupuu tulee toista vuotta peräkkäin Maskusta.

Mies seisoo pihassaan suuren kuusen edessä.
Kuusesta riittää klapeja koko naapurustolle vähäksi aikaa, arvioi Antti Koivisto.Kalle Mäkelä / Yle

Viime vuotta komeampi kuusi

Tuomiokirkon edustalle kuusen odotetaan saapuvan alkuiltapäivästä, viimeistään kello 14 mennessä.

Kuntecin työmaapäällikkö Timo Kajava arvioi sen olevan viimevuotistakin komeampi.

– Meille tulee jatkuvasti ilmoituksia tarjottavista kuusista, mutta tämä tuli vasta loppukesästä. Alkoi jo näyttää siltä, että millainenkohan kuusi sinne löydetään, mutta sitten tuli tämä. Kun näin sen ensimmäisen kerran, tiesin, että tuossahan se on. On sattumaa, että viime vuoden kuusi tuli vajaan puolen kilometrin päästä, kertoi Kajava keskiviikkoaamuna.

Turun tuomiokirkon joulukuusen haku Maskussa 25.11.2020.
Kuusen kaatoa valmisteltiin Maskussa aamuhämärissä.Kalle Mäkelä / Yle

Kajava on vastannut Turun tuomiokirkon kuusen valinnasta, hausta ja kuljetuksesta vuodesta 2010 alkaen. Tämä kerta jää hänen viimeisekseen, sillä eläkepäivät odottavat.

– Tämä on 11. kuuseni. Ei sitä vielä tässä vaiheessa mitenkään erityisenä tunne, se on homma siinä kuin muutkin. Mutta katsotaan sitten ensi vuonna. Olen ehkä paikalla, mutta eri roolissa, mietti Timo Kajava h-hetken lähestyessä.

Ville Teppola ja Timo Kajava, Kuntec. Turun tuomiokirkon joulukuusen haku Maskussa 25.11.2020.
Ville Teppola ottaa vastuun Turun tuomiokirkon kuusiurakasta Timo Kajavan jäädessä eläkkeelle ensi vuonna.Kalle Mäkelä / Yle

Ville Teppola perii Kajavan tehtävän ensi vuonna. Nyt Teppola oli seuraamassa operaatiota kuunteluoppilaana, sillä hänen työsuhteensa Kuntecilla on alkanut vasta lokakuun puolivälissä.

Kuusiurakan laajuus selvisi Teppolalle vasta keskiviikkoaamuna paikan päällä, ja vaikka hän myönsi tuntevansa hieman painetta selkäpiissä, uskoi hän perinteen jatkuvan saumattomasti.

– Tämä on tosi arvokas ruutu. Mukava nähdä näin pitkiä, kestäviä perinteitä. Tulevina vuosina tosiaan kokeneempien työntekijöiden opastuksella pikku hiljaa vastuu siirtyy. Ensi vuosi varmasti menee vielä kokeneempien johdolla, arveli Teppola.

Turun tuomiokirkon joulukuusen haku Maskussa 25.11.2020.
Kuusen kaato-operaatiota valmisteltiin Maskussa aamuhämärissä.Kalle Mäkelä / Yle

Puusta sahattiin kaadettaessa kaksi kiekkoa, joista toinen jää puun lahjoittajalle ja toinen Turun kaupungille.

Kuusi saa oksilleen 721 led-lamppua. Valot sytytetään ensimmäisen adventin alla tulevana lauantaina, ja saavat palaa aina Nuutinpäivään saakka.

Turun tuomiokirkon joulukuusen valojen sytyttäminen on normaalisti kerännyt runsaasti yleisöä. Tänä vuonna juhlaa ei järjestetä koronaepidemian takia.

Valtakunnan ykköskuuseksikin kutsutulla joulupuulla on pitkät perinteet. Ensimmäinen sähkölampuilla valaistu kuusi ilahdutti turkulaisia tuomiokirkon edustalla jo vuonna 1900. Säännölliseksi perinne muuttui 1930-luvulla.

Yle seuraa kuusen saapumista Turun tuomiokirkon edustalle suorassa verkkolähetyksessä alkuiltapäivällä. Lähetyksen alkamisaika tarkentuu, kun kuusi on saatu Maskussa onnistuneesti lavetille ja matkaan kohti Turkua.

Turun tuomiokirkon joulukuusen haku Maskussa 25.11.2020.
Arboristi valmisteli kuusen kaatoa keskiviikkoaamuna Maskussa.Kalle Mäkelä / Yle

Miltä Turun tuomiokirkon tämänvuotinen joulukuusi näyttää sinun mielestäsi? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella torstaihin 26.11. kello 23.00 asti.

Aiheesta aiemmin:

Turun tuomiokirkon kuusi jälleen Maskusta

Valtakunnan ykköskuusi kaadettiin Maskussa – katso, kuinka 43-vuotias komistus pääsi matkalleen kohti Turun tuomiokirkkoa

Suomen ykkösjoulukuusesta tehdään arvoviuluja, tuhkauurnia ja ruumisarkkuja – ”Viulun pohjaan voisi kaivertaa tuomiokirkon kuvan”

Lue seuraavaksi