1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylässä rajummat koronarajoitukset jo näköpiirissä – kaupungin mukaan koronatilanne on erittäin huolestuttava

Jyväskylässä koronavirustilanne on pahentunut merkittävästi viime viikkojen ja päivien aikana.

koronavirus
Koronatestauspaikan kulkureitti Keski-Suomen keskussairaalan pihassa.
Koronatesteihin pääsee Jyväskylässä yleensä vuorokauden sisällä.Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä nykyistä rajummat koronarajoitukset ovat olleet jo keskustelussa, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Käsmän mukaan kaupunki linjaa viimeistään perjantaina, supistetaanko lähiaikoina kaupungin julkisten tilojen aukioloaikoja tai suljetaanko esimerkiksi liikuntapaikkoja.

Jyväskylässä koronatilanne on kaupungin mukaan pahentunut viime viikkoina ja päivinä huolestuttavasti. Maanantaina todettiin 15 uutta koronatapausta ja tiistaina iltapäivään mennessä myös 15 tartuntaa.

Käsmän mukaan Jyväskylässä on karanteenissa tällä hetkellä arviolta 400–500 henkilöä.

Kaupunginsairaalassa Kyllön osastolla 5 todettiin viikonloppuna korotartunta ja nyt siihen liittyviä tartuntoja on tullut ilmi jo yhdeksän, sanoo Käsmä.

Keljon vanhainkodin osalta karanteenit päättyivät tänään. Siellä ei ole ilmennyt uusia tapauksia. Marraskuun alkupuolella vanhainkodissa menehtyi koronatartunnan saanut vanhus.

Käsmä painottaa, että nyt ei ole oikea aika järjestää mitään kokoontumisia, jotta koronatartunnat saadaan kuriin. Mikäli tilanne jatkuu nykyisen kaltaisena, on Käsmän mukaan pakko ottaa käyttöön tiukempia rajoituksia.

– Tilanne on erittäin huolestuttava. Jos tartuntojen määrän kasvu jatkuu tällaisena, emme pysty jäljittämään tartunnalle altistuneita emmekä asettamaan oikeita ihmisiä karanteeniin ja silloin riski tartuntojen hallitsemattomasta leviämisestä kasvaa, sanoo Käsmä.

Koronan hillitsemiseksi turvaohjeet pitää Käsmän mukaan ottaa vakavasti: turvavälit, käsienpesut, maskit ja se, ettei liikuta sairaana ihmisten ilmoilla.

Jyväskylässä kaupunki suosittelee vahvasti, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä ainakaan ennen tammikuun puoliväliä.

Kaupunki päätti myös aiemmin tällä viikolla jatkaa yli 15-vuotiaita koskevaa laajaa maskisuositusta tammikuulle saakka.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Keski-Suomesta: Kyyjärvellä kunnan ensimmäiset koronatapaukset, Uuraisilla palvelukotiin asetettiin karanteeni, Jyväskylässä 600 koronatartunnan raja rikki

Lue seuraavaksi