1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Keuhkosyövän hoitotulokset muiden Pohjoismaiden perässä, Finlandia-palkinnot jaetaan, ajautuuko pk-seudun tautitilanne Wienin ja Brysselin tielle?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Marjo Forsblom
Kävelylenkit Sulo-koiran kanssa rytmittävät pitkällä sairauslomalla keuhkosyövän takia olevan Marjo Forsblomin päivää.Berislav Jurišić / Yle

Suomessa kuollaan keuhkosyöpään enemmän kuin muissa Pohjoismaissa

Keuhkosyövän hoitotulokset ovat Suomessa huonommat kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä tarkoittaa, että suhteessa väestöön tautiin kuolleisuus on korkeampaa kuin muissa maissa. Esimerkiksi Tanska on onnistunut parantamaan hoitotuloksiaan huomattavasti, vaikka maassa tupakoidaan enemmän kuin Suomessa. Hoitotulosten heikkouteen ei ole yhtä syytä. Hoidon parantamiseksi tarvittaisiin aiempaa parempaa suunnitelmallisuutta, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari.

Wienissä, Brysselissä ja Tukholmassa oli samanlainen tautitilanne kuin pääkaupunkiseudulla nyt – sitten tuli vakava käänne

Koronaepidemian takia suljettu baari Wienissä, Itävallassa.
Epidemia on levinnyt Wienissä kiihtyvällä vauhdilla ja tällä hetkellä Itävallassa on erittäin ankara ulkonaliikkumiskielto. Suljettu baari kuvattiin Itävallan Wienissä viime viikolla.Georg Hochmuth / AFP

Koronaepidemia leviää nyt kovaa vauhtia pääkaupunkiseudulla. Monissa Euroopan kaupungeissa oli pääkaupunkiseudun nykyistä tautitilannetta vastaava tilanne aiemmin syksyllä. Tämän jälkeen epidemia on päässyt leviämään kovaa vauhtia. Vertasimme pääkaupunkiseudun tautitilannetta Wienin, Brysselin ja Tukholman tilanteeseen. Kaikki kolme ovat kärsineet pahasti viruksen toisesta aallosta.

Droonista on tullut hyvä lisä maataloudelle – siitä odotetaan apua jopa tuholaisten täsmätorjuntaan

drone ilmassa maisema metsää ja taimi metsää
Kuvassa lentävä drooni napsii kuvia tulevaa myyntiesitettä varten.Ville Viitamäki / Yle

Kuvauskoptereiden käyttö lisääntyy vauhdilla maa- ja metsätalouden asiantuntijatehtävissä. Droonit ovat hyödyllisiä peltojen viljely-, salaoja- ja lannoitesuunnittelussa. Ilmasta voidaan metsissä laskea taimia ja selvittää myrskytuhoja. Vielä nykyistä monipuolisempi droonien käyttö esimerkiksi kasvinsuojeussa edellyttää muutoksia lainsäädäntöön.

Italia vaatii lääkeyhtiöiltä avoimuutta lääkkeiden kustannuksista ja tuotoista

Mies kävelee apteekin ohi. Miehellä on kasvoillaan suojamaski.
Italia haluaa lääkkeiden hinnat kuriin ja vaatii lääkeyhtiöiltä aiempaa suurempaa avoimuutta. Apteekki Roomassa 24. marraskuuta.Massimo Percossi / EPA

Italiassa on tullut voimaan uusi asetus, joka vaatii lääkeyhtiöitä kertomaan nykyistä avoimemmin esimerkiksi lääkkeiden kustannuksista ja omista voitoistaan. Italia pyrkii parantamaan neuvotteluasemaansa lääketeollisuuden kanssa eritoten kalliista lääkkeistä neuvoteltaessa.

– Kun on Euroopan suurimpia lääkemarkkina-alueita, niin ei kovin moni yhtiö halua ja pysty jäämään sieltä pois. Uskon, että jos Italia saa nämä tiedot yhtiöiltä, muut maat alkavat myös niitä vaatia, Suomen Lääkkeiden hintalautakunnan Hilan johtaja Lauri Pelkonen arvioi.

Finlandia-palkintojen saajat selviävät tänään

Ann-Luise Bertell, Anne Vuori-Kemilä, Tommi Kinnunen, Ritva Hellsten, Anni Kytömäki ja Heikki Kännö Finlandia-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa 5. marraskuuta.
Ann-Luise Bertell, Anne Vuori-Kemilä, Tommi Kinnunen, Ritva Hellsten, Anni Kytömäki ja Heikki Kännö Finlandia-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa 5. marraskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Finlandia-palkinnot jaetaan tänään suorassa tv-lähetyksessä, joka alkaa klo 19. Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmaa voi seurata Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnonsaajat julkistetaan kaikki samassa tilaisuudessa.

Finlandia-palkinto on maamme tärkein kirjallisuuspalkinto. Sen arvo on 30 000 euroa. Kaunokirjallisuuden palkintoehdokkaisiin voit tutustua tässä jutussa. Tietokirjallisuuden palkintoehdokkaat esittelemme tässä ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokkaat löydät täältä.

Aamulla voi olla liukasta teillä, sateet lähestyvät lännestä

Kuvassa on keskiviikon sää.
Yle

Yön jäljiltä tiet voivat olla liukkaita etelää myöten, sillä lähes koko maassa lämpötila on käväissyt pakkasen puolella.

Päivällä sateet lähestyvät Suomea lännestä ulottuen Länsi- ja Lounais-Suomeen. Idässä ja pohjoisessa on päivällä enimmäkseen poutaista. Illan tunteina sadealue levittäytyy suurimpaan osaan Suomea.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi